Szijjártó válaszolt Zelenszkijnek: „Szívesen, ezután is segíteni fogunk”

DBZOL20220524006
2022.05.25. 15:24
Magyarország továbbra is segíti Ukrajnát – ezt válaszolta Szijjártó Péter Volodimir Zelenszkij elnöknek, aki szerdán kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben amiatt, hogy a kormány nem támogatja az oroszok elleni olajembargót.

Zelenszkij a davosi Világgazdasági Fórumon arról beszélt, hogy az olajembargót még mindig nem sikerült bevezetni, és a késlekedés miatt Oroszország további kétszázmilliárd dollárt kereshet az olajexport által, amelyet a háborúra fordíthat.

Ilyen összegekért bármilyen fegyvert vásárolhatnak. Bevezetik a hatodik csomagot? Nem. Miért? Magyarország miatt. Ők valahogy nem úgy látják a világot, ahogy van

mondta az ukrán elnök, miközben azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy csak a pénz érdekli. 

Szijjártó Péter szerdán reagált az ukrán elnök nyilatkozatára. Azt írta: ha az, amit Zelenszkij Davosban mondott, azt jelenti, hogy „Köszönjük nektek, magyarok, hogy befogadtatok több mint 720 ezer menekültet, köszönjük, hogy ellátjátok őket, köszönjük, hogy munkát adtok nekik, köszönjük, hogy felajánlottátok 130 ukrán gyerek gyógykezelését, köszönjük, hogy felajánlottátok a sebesült ukrán katonák kórházi ellátását, köszönjük, hogy ezer ukrán fiatalnak készek vagytok ösztöndíjat adni, köszönjük, hogy készen álltok egy iskolánk, valamint egy óvodánk újjáépítésére, és köszönjük, hogy segítetek a belső menekültek elszállásolásában,

Akkor a válaszunk az, hogy szívesen, és ezután is segíteni fogunk

– üzente a külügyminiszter. 

Az olajembargónál változatlan az álláspont

A magyar kormány már május elején jelezte, hogy nem tudja támogatni az oroszok ellen bevezetendő uniós olajembargót. Ez ügyben már Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is tárgyalt Budapesten Orbán Viktorral, de a magyar álláspont továbbra is változatlan maradt.

Ezzel összefüggésben már az is felvetődött – először egy véleménycikk formájában –, hogy Magyarország nélkül kellene elfogadnia az oroszok elleni olajembargót az unió többi tagállamának. Az előző hétvégén pedig már ennek lehetőségről beszélt Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke is.

Az orosz–ukrán konfliktus szerdai percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép:  Szijjártó Péter 2022. május 24-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel