Majomhimlő: gond van Kanadában is, Québecben már 15 esetet vettek nyilvántartásba

2022.05.25. 13:04

Tíz új majomhimlős esetet jelentettek a kanadai Québec tartományban, így a megbetegedések száma 15-re emelkedett – közölték kedden a kanadai egészségügyi hatóságok.

„Arra számítunk, hogy az elkövetkező napokban további esetek megerősítése várható” –mondta Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter, aki szerint a minták elemzése folyamatban van. „Számos intézkedést hoztunk az esetek felderítésére és a majomhimlő kanadai terjedésének megfékezésére” – tette hozzá, megjegyezve, hogy „a helyzet más, mint a koronavírus megjelenésekor volt”.

A szövetségi kormány elérhetővé tette az Imvamune nevű vakcinát és a nemzeti stratégiai vészhelyzeti készletben tárolt gyógyszereket. A védőoltás első adagjait kedden szállították Québec tartományba.

Míg a majomhimlő ellen nincs vakcina, ami általában magától gyógyul, a himlő elleni vakcina védelmet nyújthat a kontaktesetek ellen.

Kanada a múlt héten erősítette meg az első két esetet a francia nyelvű tartományban.

A majomhimlő olyan fertőző betegség, amelyet vírus okoz, ezt fertőzött állatok, leggyakrabban rágcsálók közvetítik az emberre. A vírust azonban először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjában. A majmokat kutatási céllal tanulmányozták, ezért kapta a vírus az Inserm, egy vezető francia orvosi kutatóintézet nevét.

A majomhimlőt az elmúlt hetekben Európában és Észak-Amerikában is kimutatták.  • Csok