Bérrendezést követelnek a pedagógusok

2022.05.25. 15:20
Három országos pedagógus-szakszervezet rendezett tüntetést szerdán a bukaresti kormány épülete előtt az öt éve hatályos közalkalmazotti bértörvényben előirányzott, de rendre elnapolt béremelések azonnali bevezetését követelve.

Az ország valamennyi megyéjéből összesereglett több száz szakszervezeti képviselő azt sérelmezte, hogy az egyre növekvő, immár 13,8 százalékos infláció közepette az oktatási alkalmazottak bérének vásárlóereje nemhogy emelkedett volna, hanem drámai módon csökkent. Cornelia Popa-Stavri, az oktatási szabad szakszervezetek szövetségének főtitkára szerint a törvényben 2022-re tervezett közalkalmazotti bérek maradéktalan kifizetése sem fedezné az utóbbi évek együttes pénzromlását.

A szakszervezetek arra panaszkodtak, hogy januári kétórás figyelmeztető sztrájkjuk óta

a kormány nem ült tárgyalóasztalhoz velük, és ütemtervet sem ajánlott a törvényben előírt béremelések bevezetésére.

Fizetés helyett fenyegetés

A pedagógusok felháborító, burkolt fenyegetésnek nevezték, hogy béremelés helyett az adóhatóság április végén útmutatót tett közzé arról, hogyan kell a pedagógusoknak adózniuk a korrepetálással szerzett kiegészítő jövedelmük után.

Romániában a közalkalmazotti bérek 56 százalékos lépcsőzetes emeléséről hozott törvényt 2017-ben az akkori szociáldemokrata kormánytöbbség. Az ebben tervezett béremelésekre aztán mégsem volt költségvetési fedezet, ám nem a törvényt módosították, hanem az alkalmazását halasztották el.

Az elszabadult energiaárak és a növekvő infláció közben Romániában egymást érik a szakszervezeti megmozdulások az állami szektorban, miután az idei költségvetés megtervezésekor az államháztartási hiány leszorítása érdekében a kormány elnapolta a korábban tervezett közalkalmazotti béremelések egy részét – írja az MTI.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével tavaly novemberben alakult nagykoalíció hétfőn újabb, 1,1 milliárd euró (420 milliárd forint) értékű gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött, amely július elsejétől a közszférában is béremeléseket irányoz elő: a közalkalmazottak egyelőre a 25 százalékát kapnák meg annak a béremelésnek, amely az egységes bértörvény alapján megilletné őket.  • Tippek
  • Hírek