Lövöldözés tört ki Rio de Janeiróban, huszonkét ember meghalt

2022.05.25. 16:51

A rendőrök kedden akcióztak a város Vila Cruzeiro nevű nyomornegyedében, mivel értesültek arról, hogy aznap egy bűnszervezet vezetői abban a negyedben gyűltek össze. A hatóságok szerint a rendőrökre rálőttek, és a kitört lövöldözésben legalább huszonketten életüket vesztették, többen pedig – legalább hatan – megsebesültek.

A lövöldözés után a holttesteket a helyi lakosok gyűjtötték össze, az iskolák, valamint az egészségügyi intézmények pedig ideiglenesen bezártak a negyedben.

Az akciót annak ellenére hajtotta végre a rendőrség, hogy

2020 júniusában a brazil legfelsőbb bíróság – a koronavírus-járványra hivatkozva – megtiltotta az efféle razziák végrehajtását a sűrűn lakott negyedekben.

Abban a (mindmáig érvényben lévő) rendelkezésben viszont azt írták, hogy a legszükségesebb esetekben ettől a tiltástól el lehet tekinteni. 

A riói rendőrség közleményében azt írták: ez a razzia szükséges volt ugyan, de sikeresnek nem nevezhető, mivel ennyien meghaltak. Luiz Henrique Marinho Pires, a rendőrség szóvivője úgy fogalmazott: a legfelsőbb bíróság rendelkezése a gyakorlatban azt eredményezte, hogy ezek a nyomornegyedek még inkább a bűnözők rejtekhelyévé váltak, ezért kellett most fellépniük.

A brazil nagyvárosban végrehajtott razziákon számos alkalommal tör ki lövöldözés, de az ritkaságszámba megy, hogy ilyen sokan meghalnak. Egy májusi,

a fluminensei egyetem által készített tudományos vizsgálat szerint a mostani lehet a második legsúlyosabb incidens,

ennél többen csak 2021 májusában haltak meg egy hasonló razziánál (a halottak számát az elsődleges adatok szerint huszonötre becsülték, végül azonban kiderült, hogy összesen huszonnyolc áldozat volt). 

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy 2007 és 2021 közt havonta átlagosan háromszor tört ki olyan lövöldözés a razziákon, amelyben legalább három ember meghalt. A kutatók becslése szerint ez idő alatt összesen 2374 ember halt meg ezekben az erőszakos cselekményekben.