Házi őrizetben van Moldova volt elnöke

2022.05.26. 17:46
Harminc napra házi őrizetbe helyezték Moldova volt elnökét. A vád korrupció.

Kisinyov város Ciocana városnegyedének bírósága harminc napra házi őrizetbe helyezte Igor Dodon volt moldovai elnököt.

A bíróság úgy döntött, hogy részben teljesíti az ügyészek kérelmét, és harmincnapos megelőző intézkedést alkalmaz házi őrizet formájában Igor Nyikolajevics Dodonnal szemben

– áll a bírósági határozatban. A volt elnök ügyvédje közölte, hogy fellebbeznek a bíróság Dodon házi őrizetbe helyezéséről szóló határozata ellen.

Házkutatást tartottak, őrizetbe vették

Kedden házkutatást tartottak a korábbi államfő, a Moldovai–Orosz Üzleti Unió vezetőjének otthonában. Dumitru Robu megbízott moldovai főügyész elmondta, hogy Dodont őrizetbe vették.

A házkutatás hírét megerősítette Mariana Kerpek, a főügyészség szóvivője, aki elmondta, hogy Dodon ellen számos vádirattal kapcsolatban folyik vizsgálat. Ezek közé tartozik a passzív korrupció, a hazaárulás és a jogtalan meggazdagodás.

Hozzátette: a korrupcióellenes ügyészek az információs és biztonsági szolgálat tisztviselőivel együtt más helyeken, közvetítők tulajdonában lévő ingatlanokban is házkutatást tartanak.

Videók kerültek elő, a vád korrupció

Múlt héten Dumitru Robu büntetőeljárást rendelt el Dodon ellen a 2019 júniusában megjelent videók miatt. A felvételeket rejtett kamerával készítették a Demokrata Párt akkori vezetője, Vladimir Plahotniuc oligarcha irodájában, aki a moldovai parlamentet és a kormányt felügyelte. A felvételen látható, amint Plahotniuc, aki aktívan gyűjtött kompromitáló adatokat politikusokról, megpróbál átadni Dodonnak egy fekete táskát, amely feltehetően pénzt tartalmaz.

Bár a táskát nem vették át, az ellenzéki pártok korrupcióval vádolták meg Dodont. Néhány nappal később a Plahotniuc által ellenőrzött tévécsatornák bemutatták a videót, és Dodont megvádolták hazaárulással. Néhány nappal később az oligarcha elvesztette a befolyását, és az egyesült államokbeli Miamiba menekült.

Annak idején a Moldovai Korrupcióellenes Ügyészség ellenőrizte a Dodonról készült videófelvételt, de nem talált bizonyítékot bűncselekményre, és egy chișinăui bíróság elutasította, hogy büntetőeljárást indítson. A múlt héten azonban a chișinăui fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt a határozatot.

Dodon úgy véli, hogy ezek az intézkedések a hatóságok kísérletei arra, hogy eltereljék a lakosság figyelmét az ország jelenlegi irányításában elkövetett kudarcokról és a gazdaság rohamosan romló helyzetéről.

Dodon mint államfő

Az oroszbarátnak tartott Igor Dodont a 2016 őszén megtartott első közvetlen elnökválasztáson választották meg államfőnek, és 2020 decemberéig állt az ország élén, amikor is az európai irányultságúként kezelt Maia Sandu volt kormányfő nyerte meg az elnökválasztást. Ez idő alatt a moldovai alkotmánybíróság több ízben is felfüggesztette elnöki tisztségéből, többször miniszteri kinevezések elutasítása miatt.

A tavaly júliusi parlamenti választást a Sandut támogató Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) nyerte meg a szavazatok 52,8 százalékával, míg a szocialista párt (PSRM) és a kommunisták alkotta blokk (BECS) a voksok 27,1 százalékával második lett.  • Hírek
  • Hírek