Pénteken indulnak a mentési munkálatok a Sajón

DSC5675
2022.05.26. 18:43
A terv szerint elterelik a bányába befolyó felszíni vizet, ami különféle, a vízi élővilágra káros anyagokat mos ki a járatokból.

„Örömhírt közölt Richard Sulík  gazdasági miniszter, pénteken elkezdődik a felszíni víz bányába jutásának megakadályozása” – mondta Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszer a kormányülés után. A terv szerint elterelik a bányába befolyó felszíni vizet, ami különféle, a vízi élővilágra káros anyagokat mos ki a járatokból, ezzel szennyezve a Sajót – adta hírül az ujszo.com.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, az ügyben indult vizsgálat kiderítette, hogy a szennyeződést az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából a folyóba kerülő szennyezett víz okozza. A Vasércbánya állami vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt és visszautasítja azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait.

A víz vastartalma tizenkétszeresen haladta meg a meghatározott határértéket. 

A szennyezés már korábban elérte Magyarország területét, a víz elszíneződését nálunk is észlelték. A magyar kormány ezért együttműködést és a katasztrófa gyors elhárítását sürgette. Ján Budaj kijelentette, hogy még a csütörtöki nap folyamán megbeszélést folytat Nagy István magyar földművelési miniszterrel.

(Borítókép: A Sajó Gombaszögnél 2022. május 18-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.