Kína túlzónak találja az amerikai külügyminiszter vádaskodását

1VP17Q-highres
2022.05.27. 19:11
A kínai külügyminisztérium szerint az amerikai vezetés eltúlozza a „Kína jelentette fenyegetést”, miután Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kínát „a nemzetközi rendre leselkedő legkomolyabb, hosszú távú kihívásnak” nevezte.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján hamis információ terjesztésével vádolta meg Blinkent, aki csütörtökön ismertette az Egyesült Államok jelenlegi Kína-politikáját. A szóvivő szerint az amerikai külügyi tárca vezetője Kína belügyeibe avatkozik, és megpróbálja elhitelteleníteni Kína belföldi és külföldi politikai intézkedéseit. Vang tolmácsolta Kína súlyos elégedetlenségét és tiltakozását a Blinken csütörtöki beszédében elhangzottak ellen – írja az MTI közleménye.

Blinken csütörtöki beszédében azzal vádolta meg a Kínát kormányzó Kínai Kommunista Pártot, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök vezetése alatt belföldön elnyomóbbá, külföldön pedig agresszívabbá vált.

Emellett megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra se támogatja Tajvan függetlenségét. Az amerikai külügyminiszter ismételten népirtással és emberiség elleni bűntettekkel vádolta meg a kínai hatóságokat az északnyugat-kínai Hszincsiangban.

Az Egyesült Államok, valamint a csendes-óceáni szigetországokkal hagyományosan szorosabb kapcsolatot ápoló Ausztrália aggodalommal figyeli Kína diplomáciai tevékenységét a régióban. Amerika, ha arra van szükség, kész versenyt folytatni Kínával saját érdekei és saját jövőképének kiépítése érdekében, de Blinken leszögezte, hogy az amerikai félnek nem célja sem a konfliktus, sem egy új hidegháború kialakulása.

(Borítókép: A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin 2020. július 24-én. Fotó: GREG BAKER / AFP)  • Hírek
  • Csok