Bírálatok kereszttüzébe került a texasi rendőrség az iskolai lövöldözés miatt

K  AP20220525002
2022.05.27. 19:46
Bírálatok kereszttüzébe került a texasi rendőrség, mert az áldozatok hozzátartozói szerint túl hosszú ideig tartott, amíg beavatkozott az uvalde-i iskolai lövöldözésnél, amely során egy 18 éves támadó 19 diákkal és két tanárral végzett kedden.

Egy videófelvétel és számos tanúvallomás szerint a szülők „egy örökkévalóságig” vártak az iskola előtt a rendőri beavatkozásra, miközben odabent a gyilkos elbarikádozta magát egy osztályteremben, és válogatás nélkül gyilkolta a diákokat − közölte az MTI. 

Victor Escalon, a texasi közbiztonsági minisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: körülbelül egy óra telt el a támadó érkezésétől addig, hogy a rendőrök kiértek, behatoltak, és végeztek a lövöldözővel.

Escalon a rendőrséget ért bírálatokra reagálva elmondta: egyelőre sok a bizonytalanság az ügyben, és időbe telik, amíg tisztázzák ezeket. Hozzátette: a korábbi hírekkel ellentétben az elkövető nem találkozott rendőrökkel a támadás előtt.

A lövöldöző − mielőtt belépett volna az ajtón − először az épületre nyitott tüzet. Megjegyezte: ezt követően négy perc telt el, míg az első helyi egység megjelent az iskolánál. Lövéseket hallottak, rájuk lőttek, ezért fedezékbe vonultak − mondta el a tisztviselő. 

Az egyik szülő fegyvert kért a rendőröktől, hogy bemehessen az épületbe

Ekkor már a szülők is elkezdtek megérkezni a Robb általános iskolához. A közösségi médiában megjelent egyik felvételen aggódó és dühös szülőket látni, akik követelik, hogy a rendőrség hatoljon be az épületbe. A videón az is látszik, hogy egy rendőrtiszt meglök egy nőt az iskola előtt.

Egy 72 éves lelkész, Daniel Myers elmondta: feleségével érkezett az épülethez körülbelül harminc perccel azután, hogy a támadó belépett. Kiemelte: egy szülő be akart menni az épületbe, arra hivatkozva, hogy szolgált a katonaságnál. Csak egy pisztolyt kért a hatóságoktól.

Escalon rámutatott: a helyi rendőrök eközben sem tétlenkedtek, hanem a tanárok és a diákok evakuálásán dolgoztak. Később megérkeztek a kommandósok, és lelőtték a gyilkost.

Cikizték az iskolában

Adriana Reyes, a támadó anyja az ABC amerikai tévécsatornának azt mondta: fia „nem volt szörnyeteg”, de időnként előtört belőle az agresszió. Két diák, aki ismerte az elkövetőt, azt mondta: a 18 éves fiút cikizték az iskolában, a gimnáziumban pedig már ő is zaklatóvá vált.

A támadó félautomata karabéllyal huszonegy emberrel végzett, és tizenhetet megsebesített, köztük három rendőrt. A tragédia megrázta Uvalde lakóit és az egész országot. A 16 ezer lakosú város félúton fekszik San Antonio és a mexikói határ között. Többségében spanyol ajkúak lakják.

Az Egyesült Államokban időről időre előfordulnak iskolai lövöldözések, amelyek miatt rendre napirendre kerül a fegyvertartás szabályozásának kérdése, de miután az Egyesült Államokban a fegyvertartás az alkotmányban rögzített alapjog, ez rendkívül nehézkes.

(Borítókép: A biztonsági erők tagjai a texasi Uvalde város Robb általános iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. Fotó: Dario Lopez-Mills / MTI)