Donald Trump: Az iskolai lövöldözések megelőzésére kéne költeni Ukrajna segélyezése helyett

GettyImages-1399649124
2022.05.28. 07:10
Az Egyesült Államoknak előnyben kell részesítenie az iskolabiztonság finanszírozását az Ukrajnának nyújtott segélyekkel szemben – mondta Donald Trump volt elnök néhány nappal azután, hogy egy lövöldözésben 19 diák meghalt a Texas államban lévő Uvalde városában.

Ha az Egyesült Államok milliárdokat tud küldeni Ukrajnának, „akkor azt is meg kell tudnunk tenni, hogy gyermekeink biztonságban legyenek az országban” − mondta el Trump egy fegyverpárti konferencián − közölte a BBC. 

Houstonban zajlik a legnagyobb amerikai fegyverpárti csoport, a National Rifle Association (NRA) ülése, három nappal azután, hogy egy tinédzser tömeges lövöldözést követett el Uvalde városában.

A semmire költöttünk el több ezer milliárd dollárt Irakban és Afganisztánban. Mielőtt nemzetépítésekbe kezdünk a világ többi részén, biztonságos iskolákat kéne teremtenünk a saját gyerekeinknek a saját országunkban

mondta el a volt elnök, hangos tetszést kiváltva a hallgatóságban.

A hónap elején az Egyesült Államok Kongresszusa elsöprő többséggel megszavazta, hogy csaknem 40 milliárd dollár (15 ezer milliárd forint) katonai segélyt küldjenek Ukrajnának. Az amerikai törvényhozók összesen mintegy 54 milliárd dollárt (20 ezer milliárd forintot) küldtek Ukrajnának Oroszország februári megszállása óta. 

A volt elnök szerint nem kell szigorítani a fegyvertartás szabályait

Trump elutasította a fegyvertartás szigorítására irányuló javaslatokat, mondván, hogy a tisztességes amerikaiaknak meg kell engedni a lőfegyverek birtoklását, hogy megvédhessék magukat a „gonosztól”.

Ehelyett az iskolai biztonság „fentről lefelé történő felülvizsgálatát” javasolta, megerősített egyetlen belépési ponttal, beleértve a fémdetektorokat és legalább egy fegyveres rendőrt minden iskolában. Azzal vádolta a demokratákat, hogy obstruálták az ilyen biztonsági intézkedéseket.

Az ötmillió tagot számláló NRA éves konferenciája Uvalde városától 450 kilométerre zajlik.

Az esemény előtt több konzervatív előadó bejelentette, hogy nem jelenik meg a konferencián, köztük Greg Abbott texasi kormányzó, John Cornyn szenátor és az uvaldei támadásban használt puska gyártója.

Mielőtt Trump felszólalt, Ted Cruz texasi szenátor a tömeges lövöldözésekért főként a templomlátogatás csökkenését, a közösségi médiát és a videojátékokat okolta.

(Borítókép: Donald Trump 2022. május 27-én. Fotó: Brandon Bell/Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport