Több mint ötven ember halt meg a brazíliai áradásokban

2022.05.29. 21:55
Legalább ötvenhatan meghaltak, és ugyanennyien eltűntek Brazília északkeleti részében a Pernambouc állam székhelye, Recife térségére kedd óta zúduló heves esőzések miatt. A vihar miatt földcsuszamlások keletkeztek a dombok oldalán, a megáradt folyók és a sártenger mindent elsöpörtek, ami az útjukba került.

Vasárnapig 56 ember halálát erősítették meg, további 56 embert pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván Recife és Olinda településeken. Háromezer-kilencszázötvenheten maradtak fedél nélkül – tájékoztatott közleményében a pernambouci polgári védelem.

A vihar miatt földcsuszamlások keletkeztek a dombok oldalán, a megáradt folyók és a sártenger mindent elsöpörtek, ami az útjukba került.

Jardim Monteverdében, ahol szegénynegyedek vannak, szombaton tizenkilenc embert ölt meg egy földcsuszamlás, tizenegyen közülük egy másik településen élő Luíz Estevao Aguiar hozzátartozói voltak.

Péntek estétől szombat reggelig a májusi szokásos csapadékmennyiség 70 százaléka hullott Pernambouc egyes részeire. 

Jair Bolsonaro elnök vasárnap kijelentette, hogy hétfőn Recifébe utazik.

Az áradásokról készült felvételek a délkelet-brazíliai Rio de Janeiro állambeli Petrópolisban februárban történt tragédiára emlékeztetnek, amikor 233 ember halt meg az özönvízszerű esőzések és sárlavinák következtében.

Szakértők szerint az ilyen tragédiák előidézője a települések domborzata, valamint a favellák (nyomornegyedek), amelyek házainak többségét illegálisan építik veszélyes területekre – számolt be az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport