új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tisztelt olvasóink!

    Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk hétfőn is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • „Az EU továbbra is elősegíti a katonai segítségnyújtást. Megállapodtunk a szankciók bevezetésének sürgős előmozdításáról” – írta közösségi oldalán Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, aki az uniós csúcs előtt beszélt telefonon az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával.

    Borrell hozzátette, hogy az EU vezetői a csúcson megvitatják, „hogyan támogassák Ukrajna mezőgazdasági exportját, és enyhítsék az orosz agresszió hatását a globális élelmezés-biztonságra”.

  • Oroszország a legújabb rakéta-sorozatvetőt, a TOS–2 Tosocskát használja az ukrán célpontok ellen a harkivi régióban – közölte egy orosz tisztviselő a TASZSZ hírügynökségnek a BBC szerint. 

    A TOS–2 Tosocska egy olyan rakéta-sorozatvető, amelyet termobarikus bombák kilövésére használnak. A vákuumbombák kiszippantják az oxigént a levegőből, ezzel pusztító erejű, erőteljes robbanást és óriási nyomáshullámot hoznak létre.

    Oroszország korábban megerősítette, hogy TOS–1 rakétákat használ az ukrán erők ellen a donbászi harcokban. A TOS–2 a korábbi verziónál nagyobb hatótávolsággal, valamint fejlettebb automatikus célzórendszerrel rendelkezik.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta a Vlagyimir Putyin orosz elnök rossz egészségi állapotáról szóló információkat.

    Vlagyimir Putyin elnök mindennap megjelenik a nyilvánosság előtt. Nézheti őt képernyőn, olvashatja és hallgathatja a beszédeit. Nem hiszem, hogy épeszű emberek valamiféle betegséget vagy betegségre utaló jeleket látnának ebben az emberben

    – mondta a TF1 francia televíziónak adott interjújában.

  • Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap közölte, hogy menesztette Roman Dudint, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) harkivi vezetőjét.

    Elbocsátottam a régió SZBU-vezetőjét, mert nem a város védelmén dolgozott már a háború első napjaitól kezdve, hanem csak önmagára gondolt

    – mondta az elnök a Telegram-csatornáján közzétett esti videóüzenetben.

    Zelenszkij 2020 márciusában nevezte ki Dudint a harkivi régió SZBU-osztályának vezetőjévé.

  • Volodimir Zelenszkij vasárnap közölte, hogy a kelet-donbászi régió legnagyobb, még ukrán ellenőrzés alatt álló városában, Szeverodonyeckben minden kritikus infrastruktúra megsemmisült – jelentette a Reuters.

    Az ukrán elnök szerint a város elfoglalása Oroszország fő célja. A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War korábban megjegyezte, hogy a Kreml Szeverodonyeckhez való ragaszkodása más harci frontokról vonta el az erőforrásokat, aminek következtében máshol kevés előrelépés történt.

  • Az oroszok által megszállt Herszonban addig nem tartják meg a népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról, amíg a harcok be nem fejeződnek – közölte a Reuters a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

    Kirill Sztremouszov, a herszoni adminisztráció helyettes vezetője szerint a népszavazás időpontját később jelentik be, mivel jelenleg az elsődleges feladatuk az, hogy helyreállítsák a rendet a Herszoni területen. 

    Az orosz erők március elején – egy héttel az ukrajnai invázió kezdete után – elfoglalták Herszont. Ez volt az első ukrán nagyváros, amely elesett – számolt be a BBC.

  • A kelet-ukrajnai Luhanszki terület 103 ezer lakosú városában, Liszicsanszkban jelentősen romlott a helyzet – közölte vasárnap Szerhij Hajdaj, a terület regionális kormányzója a Guardian híradása szerint.

    Orosz gránát esett egy lakóházra, egy lány meghalt, négy ember pedig kórházba került

    – közölte Hajdaj a Telegramon.

    Luhanszk kormányzója elmondta, hogy a harcok Szeverodonyeck városában utcáról utcára folynak. Becslések szerint 15 ezer civil maradt Szeverodonyeckben, de a tisztségviselő szerint a folyamatos ágyúzás miatt egyre nehezebb be- és kijutni.

    Az evakuálás nagyon bizonytalan, csak elszigetelt esetekben sikerül kihozni az embereket. Most a sebesültek és a komoly orvosi segítségre szoruló emberek élveznek prioritást

    – mondta az AFP-nek Olekszandr Sztrijuk, a város katonai és polgári közigazgatásának vezetője, aki elárulta, hogy a lakosok több mint két hete mobiltelefon-kapcsolat nélkül maradtak, és a vízellátás is egyre bizonytalanabbá vált.

  • Az orvosok szerint 2-3 éve van már csak hátra Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki egy gyorsan előrehaladó rák súlyos formájában szenved – állítja egy titkosszolgálati forrás a Mirror szerint. 

    Az FSZB-tiszt szerint a betegség következtében az orosz elnök a látását is kezdi elveszíteni. Elmondása szerint tévés felszólalásaikor Putyin beszédeit olyan hatalmas betűkkel írják fel az elnök papírjaira, hogy egy oldalon csupán néhány mondat fér el. 

    Az orosz elnökről régóta híresztelik, hogy súlyos rákbetegséggel küzdhet. Egy az orosz védelmi miniszterrel folytatott megbeszéléséről készült videófelvételen például az látszott, hogy Putyin szorosan kapaszkodik az asztalba. A kormány által közzétett felvételen pedig egész idő alatt remegett a lába, és görnyedten ült. Az arca feltűnően fel volt puffadva.

  • Május 29-én, vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érkezése után orosz csapatok lőttek Harkiv egyik kerületére.

    Helyi lakosok beszámolói szerint a megszállók Zsukovszkij falu környékét és Harkiv északi részét lőtték. Az ágyúzás házakat, autókat, üzleteket és garázsokat rongált meg. 

    Harkiv polgármestere, Igor Terehov megerősítette az ágyúzás hírét.

  • Jelentős mennyiségű adományt, állateleséget és állatgyógyászati terméket juttatott el a Fővárosi Nagycirkusz a lvivi cirkuszba – közölte a fővárosi intézmény vasárnap az MTI-vel.

    Miután a Fővárosi Nagycirkusz három hónapja több mint száz ukrán artistaművészről gondoskodik, most az Ukrajnában élő cirkuszi állatokat akarja megsegíteni: a lvivi cirkuszba jelentős mennyiségű állateleséget és állatgyógyászati terméket küldött ki, és ezeket Ukrajna-szerte a rászoruló cirkuszok között osztják szét.

    Az intézmény az Európai Cirkusz Szövetséggel (ECA) és a Fédération Mondiale du Cirque-kel karöltve, Kristóf Krisztián Hortobágyi Károly-díjas artistaművész koordinálásával indította útjára a két teherautónyi adományt.

    A Fővárosi Nagycirkusz három hónapja több mint száz bajba jutott gyerekről, szülőről, artistatanárról és artistanövendékről gondoskodik, aki a kijevi és a harkivi artistaképzőkből érkezett Magyarországra – áll a közleményben.

  • Új műholdfelvételek mutatják, hogy egy orosz teherhajó érkezett Szíriába állítólag ukrán farmokról lopott gabonával.

    Az ellopott rakományt a szíriai Latakia kikötőbe szállították, és négy héten belül ez a második járat – írja a CNN a Maxar Technologies által szolgáltatott új képekre hivatkozva.

    Ez egyike annak a három hajónak, amely gabonát szállít a krími szevasztopoli kikötőből Oroszország ukrajnai inváziója óta. Becslések szerint a hajó körülbelül 30 ezer tonna gabonát tud szállítani.

  • Oroszország gázzsaroláshoz folyamodhat, az Európai Unió tagállamainak támogatniuk kell Ukrajnát – jelentette ki Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője.

    A politikus emlékeztetett: Oroszország már az ukrajnai háború kirobbantásával is kiváltott egy élelmiszerválságot.

    Tekintettel arra, hogy a Kreml az ukrán kikötők feloldását most a szankciók feloldására akarja cserélni, megérthetjük Moszkva végső célját. A legfontosabb, hogy megmutassa a nyugati világ az erejét és az egységét

    – írta közösségi oldalán a politikus. Ezzel kapcsolatban az elnöki hivatal azt tanácsolja szövetségeseinek:

    • támogassák gazdaságilag Ukrajnát,
    • vámokat és embargókat vessenek ki az Oroszországból származó olajra,
    • szankciókat vezessenek be az orosz bankrendszer ellen,
    • másodlagos szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben,
    • lássák el Ukrajnát a fronton szükséges fegyverekkel.

    „Az Oroszország elleni csapásoknak gyorsnak kell lenniük. Ellenkező esetben a Kreml megpróbálja megosztani az EU-t, és folytatni fogja a zsarolást” – zárta gondolatait Jermak.

  • Nagyon kedvező áron tud a következő három évben Szerbia gázt vásárolni Oroszországtól – jelentette ki Alekszandar Vucsics szerb elnök vasárnap azt követően, hogy telefonon tárgyalt orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

    Vucsics jelezte, egyelőre nem közölheti, hogy milyen áron vásárol majd gázt Szerbia, erről a szerbiai Srbijagasnak és az orosz Gazpromnak kell egyeztetnie. A gázellátásról szóló, hatályban lévő tízéves megállapodás Szerbia és Oroszország között a hónap végén lejár. Az új szerződés a szerb elnök bejelentése szerint három évre szól. 

    Alekszandar Vucsics azt is közölte, hogy a szerbiai gáztározók bővítéséről is egyeztetett az orosz elnökkel. Az udvarnoki gáztározó többségi tulajdonosa a Gazprom.

    Amennyiben mindent a megbeszéltek szerint tudunk megvalósítani, biztosítva leszünk télre

    – magyarázta a szerb államfő.

    A két elnök tavaly novemberben Szocsiban állapodott meg arról, hogy egyelőre nem változik a Szerbiának szállítandó gáz ára, a beszállított mennyiséget viszont a megnövekedett szükségletek miatt növelik – számolt be az MTI.

  • Németország egymilliárd euró segélyt nyújt Ukrajnának – számolt be Anka Feldhusen, Németország ukrajnai nagykövete Twitteren.

    Megbeszéltük Szergej Marcsenko pénzügyminiszterrel a pénzügyi szektor jelenlegi helyzetét és a Németország által Ukrajnának nyújtott (1 milliárd eurós) támogatást. Örülök, hogy szoros együttműködés alakult ki országunk pénzügyminisztériumai között

    – fogalmazott Anka Feldhusen.

  • Egy civil holttestére bukkantak Makarov közelében, a kijevi régióban az orosz csapatok állásainak közelében. Az ukrán rendőrség és az előzetes megállapítások szerint a férfit az orosz katonák késelhették halálra. 

    A rendőrség az erdőben találta meg a 38 éves Szerhij Kiszlickij eltemetett holttestét. A férfi a nyugat-ukrajnai Volhíniából érkezett a Kijevi területre, hogy egy építkezésen dolgozzon. 

    Az ukrán férfi halálának okát a bírósági szakértők fogják megállapítani – közölte a rendőrség. 

  • Kijev városvezetése virtuális túrákat hozott létre a háborús övezetben, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy bebarangolják a háború sújtotta utcákat és a lerombolt épületeket.

    A virtuális túrákaterre a linkre kattintva tudják „megtenni” az érdeklődők.
    Kapcsolódó

    Virtuális túrákkal mutatják be az oroszok pusztítását

    Ukrajna azt szeretné, ha az egész világ megismerné a brutális invázió valódi súlyát.

  • Olekszandr Lasin, Mariupol önkormányzati helyettese az ukrán Espreso televíziócsatornán beszélt a jelenleg orosz irányítás alatt álló város helyzetéről. Elmondása szerint a városban nincs áram és víz. 

    Mariupol összeomlik. Néhol még van áram, és a megszállók is próbáltak vizet osztani, de az utcákat elöntötte a víz, mindenhol bűzlenek a holttestek és a szennyvíz. Nagyon egészségtelen állapot uralkodik a városban

    – idézi Olakszandr Lasint a Guardian.

  • A Mikolajivban történt lövöldözésben egy ember elveszett, ketten megsebesültek – közölte Alekszandr Szjenkevics, Mikolajiv polgármestere.

    Elmondása szerint az ellenséges támadás következtében három panelház megrongálódott: mintegy 300 ablak betört, a külső falak és a lakások is megsérültek.

    Most ismét robbanások hallatszanak a városban

    – áll a közleményben.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglátogatta az Ukrán Fegyveres Erőket a Harkivi területen. A háború kitörése óta hivatalosan először hagyta el Kijevet az ukrán elnök, és látogatta meg a fővároson kívüli frontvonalat – írja a Guardian.

    A Harkivi területet az ukrán erők nemrég foglalták vissza az oroszoktól. Volodimir Zelenszkij Harkivban találkozott az ukrán parancsnokokkal, akik beszámoltak neki a régió helyzetéről, az elnök pedig megköszönte nekik a térség védelméért folytatott munkájukat. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is telefonos beszélgetést tervez Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn.

    A török vezető a NTV csatornának elmondta: arra fogja biztatni a két vezetőt, hogy a diplomáciai csatornákat kihasználva keressenek kompromisszumot, hogy minél hamarabb béke legyen Ukrajnában.

  • A kijevi térségben található Irpiny városa az elsők között volt, amely orosz támadást szenvedett el.

    Március 28-án a város felszabadult, de a nagyszabású pusztítás következményei még mindig láthatók.

    Az Unian ukrán hírügynökség fotókon mutatta meg, hogy néz ki Irpiny.

  • Az elmúlt 24 órában több mint 300 „nacionalista” (ukrán katona) halt meg Krivij Rihben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosában – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. 

    A szóvivő szerint az offenzívában számos más ukrán katonai célpontot is eltaláltak. A jelentés szerint az orosz védelmi rendszer többek között egy ukrán SU–25-ös vadászgépet is lelőtt Dnyipróban.

    Az orosz légitámadásoknak köszönhetően több mint 300 nacionalistát és az ukrán fegyveresek erők legfeljebb 50 katonai egységét és különleges eszközét semmisítettük meg

    – közölte Igor Konasenkov a BBC beszámolója szerint. 

  • Lengyelország beleegyezett, hogy tüzérséget küld Ukrajnába – jelentette vasárnap a lengyel állami média.

    Az a terv, hogy Lengyelország márciusban az Egyesült Államokon keresztül 28, az ukrán pilóták számára ismerős MiG–29-es repülőgépet adjon át Ukrajnának, a Fehér Ház tiltakozását követően meghiúsult.

    A múlt hónapban az Egyesült Királyság közölte, hogy brit Challenger 2 harckocsikat kíván küldeni Lengyelországnak, hogy Varsó cserébe több T–72-es harckocsit küldhessen Ukrajnának, amely orosz gyártmány, így azonnal képesek használni a honvédő erők.

    A lengyel állami média szerint Lengyelország 18 darab 155 milliméteres „AHS Krab” modern önjáró löveget adományozott Ukrajnának. Ezek rendkívül hatékony fegyverek, amelyeknek a maximális hatótávolsága 40 kilométer, normál hatótávolsága pedig 30 kilométer.

  • Csehország eddig több mint 3,5 milliárd korona (56 milliárd forint) értékben küldött hadianyagot Ukrajnának, hogy védekezni tudjon az orosz támadás ellen – jelentette ki Jana Černochová cseh védelmi miniszter a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. 

    Közölte, hogy a közeljövőben újabb fegyverszállításra tesz javaslatot a kormánynak mintegy 600-700 millió korona értékben. A miniszter megerősítette, hogy a szállítmányok között nehézfegyverek is voltak, részleteket azonban nem közölt.

    Jana Černochová nem erősítette meg, de nem is cáfolta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter néhány napja elhangzott kijelentését, mely szerint a csehek katonai helikoptereket is szállították az ukránoknak.

    Az amerikai politikus a cseh segítséggel kapcsolatban rakétavédelmi rendszerekről is beszélt. A prágai sajtó fényképeket között arról, ahogy T–72-es típusú tankokkal megrakott tehervonat indult Prágából Ukrajnába – számolt be az MTI.

  • Ukrajnában az Oroszországgal vívott háború alatt az orosz hadsereg parancsnokát, Alekszandr Vihuljart kiiktatták – írja az Unian.

    A kapitány az orosz hadsereg 106. ejtőernyős századának parancsnoka volt – áll a fegyveres erők Facebook-oldalán.

  • Andrej Kelin, Oroszország londoni nagykövete a BBC-nek beszélt arról, hogy Ukrajnában nem háború zajlik, hanem korlátozott hadművelet, amelynek célja elsősorban a keleti országrészben élő orosz lakosság védelme.

    A nyolc éve hatalomra került nacionalista kijevi kormány valóságos erődítményt épített ki

    – mondta Kelin, aki szerint Moszkvának számos bizonyítéka van arra, hogy Ukrajna offenzívát tervezett a Donyec-medencében élő orosz lakosság ellen.

    A nagykövet emellett hangsúlyozta, hogy egyetlen orosz vezető sem mondta soha, hogy Kijev elfoglalása a célok között szerepelne.

  • Kramatorszk és több szomszédos város is áram nélkül maradt Ukrajnában, miután a harcokban elszakadt egy nagyfeszültségű vezeték – írja az Unian ukrán hírportál.

    A hírről Alekszandr Goncsarenko kramatorszki polgármester számolt be.

    A harcok miatt elszakadt egy magasfeszültségű vezeték, ezért Kramatorszkban és a szomszédos városokban nincs áram. A helyszínt jelenleg nehéz megközelíteni, a javítócsapatok már dolgoznak a károk elhárításán

    – közölte a városvezető.

  • Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandar Vucsics szerb elnök megállapodott a Szerbiába irányuló orosz gázszállítások folyamatosságáról, valamint egyeztetett az ukrajnai helyzetről és a Koszovó körüli fejleményekről – közölte a két vezető vasárnapi telefonos egyeztetéséről a Kreml.

    A moszkvai tájékoztatás szerint folytatódott a véleménycsere számos nemzetközi témáról, köztük az ukrajnai helyzetről és a Koszovó körüli fejleményekről.

    Emellett megvitatták a kétoldalú kapcsolatokkal kapcsolatos kérdéseket, valamint megállapodás született arról is, hogy Oroszország továbbra is folyamatosan szállít földgázt Szerbiába.

  • Az orosz védelmi tárca összesítése alapján az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 183 repülőgépet, 128 helikoptert, 1049 drónt, 325 légvédelmi rakétarendszert, 3309 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 447 rakéta-sorozatvetőt, 1722 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3270 speciális katonai járművet veszítettek.

    Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy vizsgálatot indított egy brit parlamenti képviselő rokonának az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe kiderítésére. A közleményben Grant néven megemlített férfi a gyanú szerint egy zsoldoscsoport orosz haditechnikai eszközök elleni támadását vezette.