18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Musk szerint vér fog folyni, a lap mégis kitartóan állítja, hogy zaklatta a személyzetét

K EPA20200903335
2022.05.29. 18:07
Elon Musk az Insider ellen tervez eljárást indítani, amiért egy cikkben azt állították, hogy 2016-ban szexuálisan zaklatott egy légiutas-kísérőt a SpaceX egyik vállalati repülőgépén. A hírportál főszerkesztője kiáll a tudósításuk mellett.

A milliárdos már korábban belengette, hogy egyik cége, a Tesla „peres ügyekkel foglalkozó, kemény vonalas jogi részleget” hoz létre.

Elon Musk ezt azok után hirdette meg, hogy az Insider – egy légiutas-kísérő névtelenséget kérő barátjára hivatkozva – megszellőztetett egy hat éve történt esetet.

Az Insider szerint a stewardess szerződéses alkalmazottként dolgozott az Elon Musk által alapított SpaceX egyik magángépén, amikor a milliárdos illetlen, szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki. A lap interjúk és dokumentumok alapján azzal vádolta a világ jelenlegi leggazdagabb emberét, hogy megmutatta a hölgynek merev péniszét, beleegyezése nélkül simogatta a lábát, és felajánlotta neki, hogy erotikus masszázsért cserébe lovat vesz neki ajándékba.

A cikk szerint a légiutas-kísérő minderről beszámolt a barátjának. Azt is elmondta: miután elvállalta a légiutas-kísérői állást, arra biztatták, hogy szerezzen masszőrképesítést Musk kényeztetésére. Az egyik ilyen gyúrás során tette meg ajánlatát a milliárdos a Gulfstream G650ER gépének privát fülkéjében.

A SpaceX, az Elon Musk által alapított űrkutatási cég végül negyedmillió dollárt, 92 millió forintot fizetett a nőnek, hogy peren kívül rendezze a dollármilliárdos ellen két évvel később, 2018-ban benyújtott szexuális zaklatási keresetet.

Az üzletember időt kért a reagálásra. Az Insider megkeresésére azt válaszolta, hogy „sokkal több van a történetben”, ugyanakkor leszögezte, hogy egy ellene irányuló, politikai töltetű lejáratási kísérletnek tartja az állításokat. Ennek ellenére a meghosszabbított határidőig nem reagált a történtekre.

Napokkal később aztán teljesen valótlannak nevezte a vádat.

„Van egy kihívásom ennek a hazugnak, aki azt állítja, hogy a barátja látott engem meztelenül: írjon le egyetlen dolgot, bármit (hegeket, tetoválásokat), amit nem ismer a nyilvánosság. Nem lesz képes rá, mert ez soha nem történt meg” – tweetelte Musk.

A befolyásos ember visszaélése hírértékű

A média szabványainak tökéletesen megfelelt a történet – érvelt az Insider CNN által megszólaltatott főszerkesztője. Nicholas Carlson ezért döntött úgy, hogy cikket írnak az esetről.

Amennyiben egy nagyon befolyásos emberről hiteles vádak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy valami rosszat tett, mint amivel ebben a történetben vádolták, az nyilvánvalóan hírértékű

– nyilatkozta Carlson.

Azt is elmondta: Musk és a SpaceX nem cáfolta az Insidernek a 250 ezer dolláros kártérítés kifizetését, az annak alapjául szolgáló vádat azonban tagadták.

Musk ezek után azt írta: „vér fog folyni”.

A milliárdos üzletember a történet időzítését és közzétételét a jelek szerint összekapcsolja a közelmúltban tett politikai kijelentéseivel. A napokban azt tweetelte, hogy az ellene irányuló politikai támadások „drámaian fokozódni fognak az elkövetkező hónapokban”, miután elismerte, hogy korábban a demokratákra szavazott, de mostantól „a republikánusokra fog szavazni”.

Carlson szerint az Insider riporterei még az előtt keresték Musk csapatát a vádak kapcsán, hogy politikai üzeneteit közzétette volna.

„Néhányszor személyesen is megkerestem” – tette hozzá a főszerkesztő. Musk azonban visszautasította az Insider ajánlatát, amely több időt adott neki a válaszadásra.

A lap mindeddig nem szembesült jogi következményekkel a cikk megjelenése miatt.

„Felkészültünk arra, hogy erőteljesen védjük a sztorit – közölte Carlson. – Kiállunk a történetünk mellett, amely dokumentumokon és interjúkon alapul.”

Az Insider egyébként folytatja a történet felgöngyölítését.

„További dokumentumokat fogunk keresni. Követni fogunk minden olyan nyomot, amely a rendelkezésünkre áll” – mondta Carlson.

És ha lesz mit mondanunk, elmondjuk.

Elismerte, hogy Musk hatalmas befolyására és vagyonára való tekintettel egy kicsit félve vágtak bele, hogy cikket közöljenek a világ leggazdagabb emberéről.

„Biztosra kellett mennünk, sziklaszilárdnak kellett lennünk ebben a kérdésben” – mondta a főszerkesztő, aki szerint a cikk megjelentetéséhez támogatást kaptak vállalatuk tulajdonosi körétől is.

(Borítókép: Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója 2020. szeptember 3-án. Fotó: Alexander Becher / EPA / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport