Földrengés volt Kínában, legalább négyen meghaltak

2022.06.01. 18:53
Négyen meghaltak, és tizennégyen megsérültek egy 6,1 magnitúdójú földrengésben szerdán a délnyugat-kínai hegyvidéki Szecsuán tartományban − jelentette az állami televízió.

A földmozgás központja 17 kilométer mélyen volt, és helyi idő szerint délután ötkor (közép-európai idő szerint 11 órakor) észlelték Lusan járásban, a tartomány székhelyétől, Csengtutól mintegy száz kilométerre nyugatra, hegyvidéki, lakott területen − közölte a kínai földrengés-előrejelző központ (CENC).

Az első földrengést három perccel később a szomszédos Paohszing járásban egy 4,5 magnitúdójú utórengés követte, amelynek a fészke 18 kilométer mélyen volt a CENC szerint − közölte az MTI. 

A legfrissebb adatok szerint négyen haltak meg, és tizennégyen sérültek meg, a sérülteket kórházba szállították.

Mintegy 4500 orvost, tűzoltót, mentőst és rendőrt vonultattak fel a keresési és mentési művelethez és a sérültek ápolásához, az úttorlaszok megszüntetéséhez és a lakosok biztos helyre szállításához.

Az epicentrum övezetében több ház megrongálódott, de a hatóságok egyelőre nem tudnak összeomlott épületekről.

A hegyvidéki területen fekvő és a pandarezervátumairól ismert Szecsuan tartományban havonta több alkalommal is észlelnek változó erejű földmozgásokat.

Tavaly szeptemberben hárman haltak meg a tartományban egy földrengésben, és legalább tízezer embert kitelepítettek.

2008-ban egy nagyon erős − 7,9 amplitúdójú − földmozgásban 87 ezren haltak meg Szecsuánban, a tragédia az egész országot megrázta. Az áldozatok között több ezer diák volt, akik a kezdetleges építésű iskolák romjai alatt veszítették életüket.