Joe Biden rendkívüli bejelentést tesz

afp.com-20220601-PH-GTY-1400488563-highres
2022.06.02. 21:33
Joe Biden elnök június 2-án főműsoridőben mond beszédet, amelyben kitér a közelmúltban történt tömeges lövöldözésekre, és hangsúlyozza: a Kongresszusnak cselekednie kell, hogy józan törvényeket fogadjon el a fegyveres erőszak járványa ellen. A Fehér Ház által csütörtök délután bejelentett beszédét este fél nyolckor sugározzák.

A közelmúltban az oklahomai Tulsában, a texasi Uvalde-ban és a New York-i Buffalóban történt mészárlások után rendkívüli bejelentést tesz Joe Biden amerikai elnök.

Joe Biden vasárnap Uvalde-ba látogatott, hogy együtt gyászoljon a közösséggel a múlt héten 19 gyermeket és két tanár életét kiontó iskolai mészárlás után. Elmondta:

semmi értelme annak, hogy a gyilkos nagy teljesítményű, több száz pusztító lövés leadására alkalmas lőfegyvereket tudott vásárolni. Egyszerűen nincs rá racionális magyarázat.

Hétfőn felidézte a szövetségi szintű támadófegyver-tilalmat, amelyet 1994-ben vezettek be 10 évre az 1989-ben, 1991-ben és 1993-ban Kaliforniában és Texasban elkövetett tömeges lövöldözéseket követően. 2004-ben járt le a jogszabály.

Azt hiszem, a dolgok annyira rosszra fordultak, hogy mindenki egyre racionálisabban áll hozzá. Legalábbis ez az én reményem és imám

– mondta Joe Biden.

Csütörtöki kijelentései egy nappal azután hangzanak el, hogy egy fegyveres négy embert ölt meg egy tulsai egészségügyi központban, és alig több mint egy héttel a május 24-i uvalde-i gyilkosságok után, valamint két héttel a rasszista mészárlás után, amelynek során tíz afroamerikait öltek meg egy buffalói élelmiszerboltban.

A képviselőház igazságügyi bizottsága vitát folytat egy olyan jogszabálycsomagról, amelyet a gyilkosságokra adott sürgősségi válaszként hirdettek meg.

A Protecting Our Kids Act (gyermekeink védelméről szóló törvény) azt javasolja, hogy 18-ról 21 évre emeljék az úgynevezett támadófegyverek, például a közelmúltbeli mészárlásokban használt AR típusú puskás fegyverek legális vásárlásának korhatárát. A törvény a nagy kapacitású tölténytárakat és a „szellemfegyverek” elterjedését is célba venné – írja az Independent. A javaslat nem tartalmazza a támadófegyverek betiltását. A jogszabályt valószínűleg már a jövő héten elfogadják a demokraták által ellenőrzött képviselőházban, de a szenátusban várhatóan republikánus akadályokba ütközik.

Lucy McBath demokrata képviselő, akinek a 17 éves fiát megölték, miközben a floridai Jacksonville-ben az autójában parkolt, azt mondta:

gyerekek egy egész generációja tanulja meg, hogy a felnőttek, akikre felnéznek, nem tudják vagy nem akarják megvédeni őket.

(Borítókép: Joe Biden 2022. június 1-jén. Fotó: Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport