Menczer Tamás szerint vállalhatatlan az Orbán Viktor szívinfarktusáról szóló bejegyzés

PAP 5653
2022.06.03. 10:54
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára is reagált a nagy botrányt kavaró osztrák állami média vezetőjének azóta törölt bejegyzésére, amelyben arról írt, hogy Orbán Viktor szerinte szívinfarktust is kaphatna, és a világ jobb hely lenne nélküle. Az ügyben a magyar külügyminisztérium már bekérette Ausztria budapesti nagykövetét.

„Ha valaki egy másik ember halálát kívánja, az vállalhatatlan, és nem lehet azzal elintézni, hogy bocsánat, nem úgy gondoltam” – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.

Menczer Tamás arra reagált, hogy Karl Pachner, az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) egyik vezetője egy, a Facebookon közzétett – időközben törölt – bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa „tisztességes dolog” lenne.

Az államtitkár szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy egy befolyásos újságíró, az osztrák közmédia igazgatója kívánja egy megválasztott vezető, a magyar miniszterelnök halálát.

Ez az önmagában is szörnyű megnyilvánulás az egész ország arculcsapása, hiszen a miniszterelnököt a magyar emberek választották meg

– emelte ki Menczer Tamás.

Az államtitkár cselekvésre szólította fel az osztrák hatóságokat: „Nyilvánvalóan Ausztriában is vannak hatóságok, amelyek a médiát felügyelik, és biztos ők is elfogadhatatlannak tartják, ami történt. Cselekedjenek!”

Karl Pachner, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) vezetője szerda este posztolt arról Facebook-oldalán, hogy Orbán Viktor szerinte szívinfarktust is kaphatna, és így lemondhatna, illetve hogy a világ jobb hely lenne nélküle, valamint az orosz és a török elnök nélkül. A bejegyzésből botrány lett, az osztrák állami műsorszolgáltató vezetője később elnézést kért.

Az Index megkereste az ügyben a magyar külügyminisztériumot, ahonnan azt a választ kapta: péntek reggelre berendelték Ausztria budapesti nagykövetét, hogy magyarázatot kérjenek az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentése miatt. Az osztrák külügyminisztérium ízléstelennek és elfogadhatatlannak tartja az Orbán Viktor szívinfarktusáról szóló bejegyzést, és elhatárolódik az abban leírtaktól.

(Borítókép: Menczer Tamás 2022. március 23-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)  • Tippek
  • Lakáshitel