Oroszország bejelentette, hogy mikor ér véget a háború

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2022.06.03. 21:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a megnövekedett német katonai kiadások azt jelentik, hogy az ország újra militarizálódik, és ez növeli a biztonsági kockázatokat Moszkva számára.

    Olaf Scholz kancellár lépését úgy értelmezzük, mint egy újabb megerősítést arra vonatkozóan, hogy Berlin az ország felgyorsított remilitarizálásának irányába mozdult el. Hova futhat ki ez a történet? Sajnos, ezt jól ismerjük a történelemből

    idézte a ReutersZaharovát, aki az utolsó mondatban a II. világháborút megelőző német fegyverkezésre utalt. A háborút aztán elveszítették a németek, a mostani helyzet persze merőben más.

    Korábban már írtunk arról, hogy Németország korábban vonakodott fegyvert szállítani Ukrajnába, de aztán változtatott az álláspontján.

  • A Marriott International pénteki bejelentése szerint a teljes körű szolgáltatást nyújtó szállodaüzemeltető az Ukrajna elleni háborúja miatt Oroszország teljes területén felfüggeszti működését.

    Az amerikai székhelyű vállalat 25 éve működtetett szállodákat az országban, ám az Oroszországra mért legújabb szankciók miatt nem tudják tovább fenntartani a szállodák üzemeltetését.

    A Marriott International még márciusban jelentette be, hogy bezárja moszkvai vállalati irodáját, továbbá leállítja az elkészült szállodák átadását és a folyamatban lévő fejlesztéseket is Oroszországon belül.

    Az ukrajnai háború kezdete óta mások mellett a McDonald's és a Starbucks is kivonult Oroszországból.

  • Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az Európai Unió eredetileg Oroszországnak és Fehéroroszországnak szánt 26,2 millió eurót (mintegy 10 milliárd forint) utaljon át az Ukrajnával és Moldovával folytatott együttműködés megerősítésére – közölte az uniós bizottság pénteken.

  • Az Egyesült Királyság egy főre vetítve kevesebb ukrán menekültet fogadott be, mint egy kivételével az összes többi 28 európai ország – derült ki a kontinens hivatalos adatainak a Guardian által készített elemzéséből.

    Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint eddig hétmillió ember menekült el Ukrajnából más európai országokba azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta az országot.

    A belügyminisztérium május 29-ig 65 700-ra tette az Egyesült Királyságba érkezett ukránok számát, ami 10 000 lakosra vetítve körülbelül 10 menekültnek felel meg.

    Május 11-ig 720 000 ukrán menekült érkezett Németországba, amelynek lakossága az Egyesült Királyságéhoz hasonló nagyságrendű, ami 10 000 lakosra vetítve 87 menekültet jelent.

  • A háború kezdete óta több százezer ukrán menekült Bulgáriába, legnagyobbrészt nők és gyermekek. Nagy részüket tengerparti üdülőhelyeken szállásolta el a bolgár kormány, de valamennyien kénytelenek továbbállni a nyári vakációs szezon kezdete miatt, hiszen a Fekete-tenger partján lévő vállalkozásoknak ez a legjelentősebb bevételi forrásuk.

    Van egy kis pénzem, de nem elég a gyerekek teljes ellátásához. Aggódom, hogy hova küldenek minket. Szükségem van óvodára, iskolára a gyerekek számára és egy kórházra

    – nyilatkozta a 35 éves Anasztázia Zaiceva a Reutersnek.

    A nőnek két gyermeke van, a férje pedig jelenleg is Ukrajnában harcol.

    Miután a kormány a szállodák kiürítésére törekedett, Hristo Karailiev, a Melia Sunny Beach hotel menedzsere elmondta, hogy a legtöbb menekült távozott, kivéve mintegy 175 embert, akik idénymunkásként maradnak az üdülőhelyen.

  • A Reuters két újságírója megsebesült, sofőrjük pedig meghalt, miután autójukat tűz alá vették Kelet-Ukrajnában – írja a Guardian a Reuters közleménye alapján.

    A jármű vezetője meghalt, a két újságíró pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, miközben a kulcsfontosságú kelet-ukrajnai városba, Szijjerodonyeckbe tartottak – áll a Reuters közleményében, amit így folytattak:

    Az oroszok által támogatott szakadárok által biztosított járműben utaztak, amelyet egy, a szakadárok által megbízott személy vezetett. A jármű vezetője meghalt.

    Az ügynökség mély együttérzését fejezte ki a sofőr családjának a veszteség miatt. További részleteket nem közöltek az incidensről.

  • Az Ukrajna ellen elindított „különleges hadművelet” addig tart majd, amíg az összes célját el nem éri – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

    Az invázió fő céljaként a szóvivő a Donyec-medence lakosságának védelmét nevezte meg, amelynek érdekében, mint mondta, minden intézkedés megtörténik. Peszkov kérdésre válaszolva a száz napja tartó, Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háborúban elért eredmények között sorolta fel, hogy számos lakott terület „szabadult fel” az ukrán fegyveres erők „nácibarát, és kimondottan nacionalista elemeitől”, és hogy az emberek elkezdhették a békés élet megteremtését.

    Hozzátette, hogy az orosz hadsereg mindennap új tapasztalatra tesz szert. Egyúttal a védelmi minisztérium illetékességébe utalta a hadviselés taktikájára vonatkozó kérések megválaszolását.

    Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján a Donyecket az elmúlt napokban ért, halálos áldozatokat, köztük gyerekéleteket követelő nehéztüzérségi támadásokkal kapcsolatban rámutatott, hogy az ukrán „nácik” az Egyesült Államoktól kapott fegyvereket Washington „nyomására” a polgári lakosság ellen vetik be.

    Ő is azt hangoztatta, hogy a „különleges hadművelet” mindaddig folytatódik majd, amíg minden célját el nem érte, beleértve Ukrajna „demilitarizálását” és „nácitlanítását”.

  • Június 2-án a Metallica bejelentette, hogy a World Central Kitchen (WCK) által indított #ChefsForUkraine kezdeményezés számára 1 millió dollárt sikerült összegyűjteniük az ukrajnai menekültek megsegítése céljából, rajongóik segítségével – szúrta ki a 444.

    Ezzel a kezdeményezéssel a hazájukat elhagyni kényszerült ukránokat szeretnék támogatni élelmiszer-adományokkal. A kampány április 4-én indult és két hónap alatt gyűlt össze ez az összeg. 

    A WCK nagyon hálás a zenekarnak, hogy támogatta az erőfeszítéseiket, hiszen ezt az eredményt csak olyan barátok segítségével tudták elérni, mint a Metallica tagjai –nyilatkoztaNate Mook, a WCK vezérigazgatója.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök és  Macky Sall, az Afrikai Unió (AU) elnöke a folyamatban lévő élelmiszer- és gabonaválságról tárgyalt pénteken Putyin rezidenciáján, Szocsiban. Szóba került még a közöttük zajló gazdasági és humanitárius együttműködés is.

    Putyin azt mondta az AU elnökének, hogy „Afrika politikai szerepe nemzetközileg növekszik”, és hogy az oroszok szeretnék tovább erősíteni az Afrikával való jó kapcsolatukat. 

    Sall reméli hogy az AU és Oroszország együtt tud dolgozni a szankciók okozta nehézségeken, mivel azoknak „Afrika élelmezésbiztonságára nézve is következményei vannak” – írta meg a CNN.

  • A brit külügyminiszter nyilatkozatot adott ki az ukrajnai háború „első száz sötét napjáról”, amelyet Twitter-oldalán tett közzé.

    Ma száz sötét nap telt el azóta, hogy Putyin elindította indokolatlan és törvénytelen háborúját Ukrajna ellen. Arra számított, hogy az inváziónak napok alatt vége lesz, de jelentősen alábecsülte a bátor ukránok elszántságát, akik hősiesen védik hazájukat

    – írja Liz Truss, aki szerint Vlagyimir Putyin inváziója olyan mértékű halált és pusztítást hozott, amire Európában a második világháború óta nem volt példa. Ennek a háborúnak óriási következményei vannak a globális békére, a jólétre és az élelmezésbiztonságra nézve.

    A mai napon tisztelettel adózunk az invázió óta meggyilkolt ártatlan civilek ezrei előtt, és megerősítjük, hogy szilárdan támogatjuk Ukrajna hősies védelmét, hogy bebiztosítsuk a sikerüket és Putyin kudarcát

    – zárta sorait a brit külügyminiszter.

  • Az orosz kőolajra vonatkozó európai uniós embargó jövőre ellehetetleníti a pozsonyi Slovnaft olajfinomító exportját, ami a gyártás műszaki minimum alá csökkenéséhez vezet, és a szlovákiai ellátás biztonságát is veszélybe sodorja – közölte az olajipari vállalat sajtóosztálya az MTI-vel pénteken.

    A Slovnaft közleményében rámutat: az orosz kőolajra vonatkozó uniós szankciók egy nyolc hónapos átmeneti időszak leteltével ellehetetlenítik, hogy a pozsonyi olajfinomító folytassa termékeinek kivitelét Csehországba, Ausztriába és Lengyelországba, ahová eddigi gyártásának nagyobb részét exportálta. Hozzáteszik: amennyiben ilyen mértékben vissza kell fogniuk a gyártást, ezzel az a műszaki minimum alá csökken, tekintve hogy a technológiai megoldások nem teszik lehetővé a gyártókapacitás ilyen kismértékű kihasználását.

    A régióban értékesíthető termékek kínálatának korlátozása és a Slovnaft kapacitásának csökkentése miatt ellehetetlenül a szlovák piac ellátása

    – hangsúlyozta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője, hozzátéve: „figyelmeztetniük kell exportpiaci partnereiket is arra, hogy a nyolc hónapos átmeneti időszak után a régióban az üzemanyag és más olajipari termékek hiányára lehet számítani”.

    Az olajipari cég közleményében rámutat: az orosz kőolajra vonatkozó uniós szankciók jelenlegi formája csak nyolc hónapos átmeneti időszakkal számol, és nem adja meg az általuk – az olajfinomítóban megvalósítandó műszaki változtatásokra – kért hároméves időszakot. Emiatt nem vállalhatják a felelősséget ennek a döntésnek a szlovák gazdaságra és a lakosság ellátására gyakorolt esetleges következményeiért – írták a közleményben.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekszik elhitetni a világgal, hogy a nyugati országok felelősek az afrikai éhínségért, de az élelmiszerhiány valójában Oroszország ukrajnai inváziójának következménye – szögezte le pénteken a német külügyminisztérium szóvivője, írja az MTI a Reuters értesülései alapján.

    Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy Oroszország háborújának, nem pedig a nyugati szankcióknak a következménye az éhínség veszélye és az, hogy egyes országokba nem érkezik gabona

    – fogalmazott sajtótájékoztatóján a szóvivő.

    A héten már Olaf Scholz kancellár is azt állította, hogy Putyin orosz elnök és a háború a felelős a világ Ukrajnától távol fekvő térségeiben is érezhető válságért és áremelkedésért.

    A háború sok ország számára „nagyon messze van, de a következmények nagyon is közel vannak”, éhínséggel, az energiaellátás és a biztonság megrendülésével fenyegetnek. Ezeknek az országoknak segíteni kell, a legnagyobb szolidaritással kell kiállni mellettük – fogalmazott szerdán Scholz, aláhúzva, hogy a „déli félteke feltörekvő demokráciáit” meg kell tartani szövetségeseknek.

    Az ENSZ pénteken ismét éhínségre figyelmeztetett a háború elhúzódása esetén.

  • Volodimir Zelenszkij az orosz–ukrán háború századik napján Instagram-oldalán jelentkezett egy új videóval. A felvétel ugyanott készült, mint a február 25-én megjelent videója, és a szereplői is ugyanazok az emberek. A háború másnapján bejelentkezése során nemet mondott Washington kimenekítési felajánlkozására.

    Ukrajna fegyveres erői a helyükön vannak, a nemzet a helyén van. Már száz napja védjük Ukrajnát. Győzni fogunk!

    – jelentette ki határozottan pénteki posztjában az ukrán elnök.

  • Kijev ankarai nagykövete szerint Törökország azon országok közé tartozik, amelyek felvásárolják azt a gabonát, amit Oroszország Ukrajnától tulajdonított el.

    A Reuters jelentése szerint Vaszil Bodnar nagykövet újságíróknak azt is elmondta, hogy segítséget kért a török hatóságoktól és az Interpoltól annak kivizsgálásában, hogy hova tűnnek a török vizeken áthaladó gabonaszállítmányok.

    Az orosz erők nemrég újra megnyitották Mariupol kikötőjét, miután teljesen elfoglalták a várost, és a környező vizeket is az ellenőrzésük alá vonták.

  • A gazdasági fluktuációk magát az Egyesült Államokat is érinthetik, ahol az élelmiszerhiány problémája egyre égetőbbé válik − jegyezte meg Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete.

    Az orosz felet nem lepik meg az Egyesült Államok által az Orosz Föderáció ellen bevezetett új szankciók, és meggyőződése, hogy az ilyen veszélyes korlátozások csak súlyosbítják a világ gazdasági helyzetét, beleértve az élelmezésbiztonságot is − idézte Antonovot a TASZSZ orosz állami hírügynökség

  • Az ukrajnai háborús bűncselekmények ügyében nyomozó ügyészek vizsgálják a gyermekek Oroszországba való erőszakos deportálására vonatkozó állításokat, mivel a népirtás vádját próbálják megerősíteni − idézte az ország legfőbb ügyészét a Reuters hírügynökség.

    A nemzetközi humanitárius jog háborús bűncselekménynek minősíti egy konfliktusban az emberek erőszakos, tömeges deportálását. Különösen a gyermekek erőszakos kitelepítése minősül népirtásnak, a legsúlyosabb háborús bűncselekménynek az 1948-as népirtási egyezmény alapján.

  • Oroszország február 24-én indított Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 30 950 orosz katona esett el – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint 

    • 1367 tankot,
    • 3366 páncélozott harcjárművet,
    • 675 tüzérségi rendszert,
    • 207 rakétavetőt,
    • 95 légvédelmi berendezést,
    • 210 repülőgépet,
    • 175 helikoptert
    • és 2329 darab katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 13 orosz hajót, 535 hadműveleti és taktikai drónt, 51 egység speciális felszerelést és 121 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese szerint az orosz fegyveres erőknek „nem lesz más választása”, Ukrajna „döntéshozó központjait” fogja lőni, nyilatkozta a politikus az Al Jazeera tévécsatornának.

    Dimitrij Medvegyev hangsúlyozta, hogy a célpont az ukrán védelmi minisztérium, a vezérkar és bármi más is lehet − közölte a Kárpáthír

    Tudni kell, hogy a döntéshozatal végső központjai sajnos nem is Kijevben vannak. Emiatt ez mindenképpen olyan fenyegetés, amivel számolni kell

    − tette hozzá.

  • Több mint 45 000 amerikai nyújtott be kérelmet a háború miatt hazájukból elmenekült ukránok befogadására alig több mint egy hónap alatt − írja a Sky News

    A belügyminisztérium szerint a kérelmek az elmúlt évtizedek legnagyobb, menekülteket támogató amerikai magánszponzorációs programjának részét képezik.

  • A szankciókkal sújtott Oroszország 2022 végéig korlátozta a nemesgázok, például a csipek gyártásához kulcsfontosságú neon exportját, hogy megerősítse piaci pozícióját − közölte csütörtökön a kereskedelmi minisztérium.

    Az orosz exportkorlátozás súlyosbíthatja a globális csippiac ellátási gondjait. Ukrajna a világ egyik legnagyobb nemesgáz-beszállítója volt, amíg márciusban fel nem függesztette a termelést a Mariupolban és Odesszában lévő üzemeiben − közölte a Reuters hírügynökség.

  • Az Európai Parlament kitiltotta az orosz cégek lobbistáit az épületeiből − közölte Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

    Az Európai Unióban orosz érdekeket képviselőként bejegyzett lobbisták továbbra is bejárhatnak az Európai Bizottságba és az Európai Tanácsba, a másik két kulcsfontosságú uniós intézménybe.

  • Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Oroszország addig folytatja a „különleges műveletet” Ukrajnában, amíg minden célját el nem éri − közölte a Guardian

    Az orosz ellenőrzés alatt álló Luhanszki és Donyecki területekre utalva Peszkov azt mondta:

    A hadművelet egyik fő célja a két »népköztársaság« területén élő emberek védelme. Intézkedéseket hoztunk a védelmük biztosítására, és már eredményeket is elértünk.

  • Ukrajna parlamenti szóvivője arra kérte Németország kancellárját, hogy szállítson Kijevnek korszerű fegyverrendszereket, hogy megállíthassák az orosz előrenyomulást az ország keleti részén.

    Mindenekelőtt modern fegyverekre van szükségünk

    – mondta Ruszlan Stefancsuk, aki pénteken Berlinben Olaf Scholz szövetségi kancellárt és Frank-Walter Steinmeier német elnököt is meglátogatja.

    Berlin kezdetben óvakodott attól, hogy nehézfegyvereket szállítson a háborús övezetbe, az elmúlt hetekben azonban 50 Gepard légvédelmi harckocsi és hét Panzerhaubitzen 2000-es ágyú szállítását jelentette be – ezek a Guardian értesülése szerint még úton vannak.

  • Az orosz tisztviselők „egyre csalódottabbak” azért, mert Kína nyilvánvalóan elutasítja, hogy több támogatást nyújtson Oroszországnak − derül ki egy, a Sky News által megszerzett dokumentumból.

    A jelentés szerint Kína igyekszik fenntartani erős kapcsolatait Oroszországgal, miközben el kívánja kerülni, hogy szankciókkal sújtsák. Amerikai tisztviselők szerint ezek „ellentmondásos” és „nehezen teljesíthető” célok.

  • Új taktikai lépéseket határozott meg az orosz katonai vezérkar, az Ukrajnában zajló „különleges műveletek” dinamikája ezért jelentősen gyorsulni fog − közölte Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegramon, miután Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel egyeztetett − írta meg a Portfolio.

    Kadirov arról is írt korábban, hogy az orosz különleges erők képzik ki a csecsen önkénteseket, akik fontos részét képezik az Ukrajna ellen indított offenzív műveleteknek. Ha ez igaz, az elkeserítő képet fest az orosz különleges erők kiképzési módszereinek hatékonyságáról, hiszen néhány csecsen harcos még az irányzékot sem tudja használni a fegyverén, vagy éppen a tárnál fogják a fegyverüket.

  • Mivel a világ legszegényebb országai közül sokan riasztó mértékű éhezéssel és éhínséggel küzdenek, az Afrikai Unió vezetője pénteken találkozik Vlagyimir V. Putyin elnökkel, és arra kéri őt, hogy oldja fel az Ukrajnából származó, sürgősen szükséges gabonafélék és műtrágya orosz blokádját − írta meg a New York Times.

    Macky Sall szenegáli elnök, az Afrikai Unió vezetője akkor fogja átadni kérését az orosz elnöknek, amikor a két férfi találkozik a fekete-tengeri Szocsiban.

  • Az ukrán diplomata szerint Orbán Viktor kitartóan követ egy sokéves irányvonalat, amelynek célja nem a magyar gazdaság fenntartása és a magyar nép érdekeinek védelme.

    A magyar miniszterelnök sokkal inkább Moszkva kedvében jár, amikor megtorpedózza az olajembargót és próbálja szétzilálni az Európai Uniót. El kell ismerni, mondta a volt külügyminiszter, Orbán remekül végzi a Moszkva által rábízott feladatot − írta meg a Kárpáthír.

    Ogrizko arról is beszélt, hogy Orbán most elcsendesült az Ukrajna uniós és NATO-s csatlakozása dolgában. Ám nem azért, mert megszerette Ukrajnát, hanem mert más országok most ugyanazt csinálják, amit ő is tenne. Az, hogy nem akarja ukránellenesnek feltüntetni magát, csupán egy taktikai fogás a részéről. Tehát Orbán egyszerűen hallgat e kérdésekben, hisz vannak mások is, akik kétkedve viszonyulnak Ukrajna uniós tagjelöltségi státuszának megadásához.

    Ami pedig a NATO-t illeti, abba maga az ukrán vezetés sem akar belépni. Ott ugyanis másodrendű országként tekintenek Ukrajnára, hamis biztonsági garanciákkal kecsegtetik, mondta a volt ukrán külügyminiszter.

  • Nestor, egy lvivi tetoválóművész a New York Timesnak elmondta, hogy a háború alatt a hazafias tetoválások egyre népszerűbbek az ügyfelei körében.

    Az emberek megpróbálják megörökíteni az érzelmeiket és az élményeiket. Az ukrán katonák azért tetováltatnak, hogy megmutassák bátorságukat, a külföldi önkéntesek pedig azért, hogy megemlékezzenek az Ukrajnát támogató élményeikről

    − közölte.

  • A péntek reggeli ukrán hadijelentés szerint az ukrán hadsereg tartani tudta állásait az éjszaka a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városban – írja az MTI.

    Továbbra is harcok folynak a belvárosban, az orosz erők folyamatosan ágyúzzák az ukrán állásokat Szeverodonyeck mellett Borivszke és Usztinivka külvárosait, illetve Liszicsanszk városban.

    Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint az orosz hadsereg légicsapást mért Mirna Dolina falura is, és próbálta bevenni a közeli Metolkin és Bilohorivka településeket.

    Szlovjanszk térségében az ukrán jelentés szerint az orosz erők csak lassan haladnak előre, a város bevételét célzó offenzívákat észak felől sikerült visszaverni. A harcokban az orosz fél súlyos veszteségeket szenvedett – állt az ukrán tájékoztatásban, amelyet független források nem erősítettek meg.

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió kiáll Ukrajna mellett, mivel 100 nap telt el azóta, hogy Oroszország megszállta az országot. Twitter-bejegyzésében így fogalmazott:

    Száz napja, hogy Oroszország indokolatlan háborút indított Ukrajna ellen. Az ukránok bátorsága tiszteletet és csodálatot érdemel. Az Európai Unió kiáll Ukrajna mellett. Ma Párizsban Emmanuel Macronnal megvitatom az országnak nyújtott jelenlegi és jövőbeli uniós támogatást.