Román zászlóval takarták le a magyar feliratokat az úzvölgyi temetőben

2022.06.03. 16:26
Csütörtökön több száz, román nemzeti színű zászlót lengető román tüntető vonult a székelyföldi Úzvölgye katonatemetőjébe, hogy „megvédje” az ott három éve önkényesen felállított, egy friss bírósági határozat által eltávolításra ítélt betonkereszteket.

Nagy, papírlapra nyomtatott román trikolórral takarták le a kétnyelvű tájékoztató feliratokat az úzvölgyi katonatemetőben a hősök napja alkalmából odasereglett román nacionalisták, arra hivatkozva, hogy nem tűrik tovább az „idegen jelképeket” – írta a Székelyhon.ro hírportál, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) előző napi megemlékezéséről közölt fényképes tudósításában.

A két szervezet felhívására idén is több száz, román nemzeti színű zászlót lengető, többnyire népviseletbe öltözött román tüntető vonult csütörtökön a székelyföldi Úzvölgye katonatemetőjébe, hogy „megvédje” az ott három éve önkényesen felállított, egy friss bírósági határozat által eltávolításra ítélt betonkereszteket.

A temetőben tartott ortodox szertartás és a közéleti szereplők beszéde előtt Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja egyesület vezetője takarta le román nemzeti színű plakáttal az emlékhely kőfalát.

„2019 óta minden évben eljöttünk ide, és minden alkalommal azt láttuk, hogy ortodox papjaink háta mögött idegen jelképek vannak. Azoknak a jelképei, akik összetörték csontjainkat, felakasztottak, megégettek bennünket, akik csákánnyal rombolták le a román templomokat, de ma ezeket a jelképeket nem tűrjük tovább. Nem romboljuk le, ahogy ők szent templomainkkal tették, hanem letakarjuk a román trikolórral” – idézte Tîrnoveanut a Székelyhon, hozzátéve, hogy az ezt követő tapsvihar után az egybegyűltek román nemzeti színű szalagokat kötöttek a katonatemető bejáratára, a székelykapura.

Névsorolvasást tartottak a nem is ott nyugvó „román hősöknek”

A megemlékezésen ismét felolvasták azoknak a „román hősöknek” a névsorát, akiknek maradványai szerintük az úzvölgyi temetőben nyugszanak, a résztvevők pedig „Jelen!” felkiáltással válaszoltak a felolvasott nevekre.

George Simion, a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott AUR elnöke sikerként értékelte, hogy az utóbbi években „vissza tudták venni az irredenták és sovének által elfoglalt objektumokat”, egyebek mellett az úzvölgyi katonatemetőt. A parlamenti képviselő bejelentette, hogy az AUR jövő héten kezdeményezni fogja: a katonatemető kerüljön a bukaresti védelmi minisztériumhoz, így a román államhoz.

A csíkszentmártoniak által honvédtemetőként számontartott úzvölgyi sírkertben 2019-ben önkényesen „román parcellát” kialakító és az állítólag ott nyugvó román hősöknek ötven betonkeresztet állító moldvai Darmanesti község polgármestere, Constantin Toma arról beszélt, hogy nem kell senkitől sem engedélyt kérniük ahhoz, hogy a román hősök emléke előtt tisztelegjenek, és elfogadhatatlannak tartják, hogy egyesek szerint a keresztjeiket le kell rombolni.

A 2019-es előzmények

Az úzvölgyi katonatemető három éve vált román–magyar konfliktus helyszínévé. 2019-ben a román hősök napján több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű ortodox felszentelésén, amit a székelyföldi önkormányzatok hívására több száz székely élőlánccal próbált megakadályozni, de sikertelenül.

A román védelmi minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal 2019. június 12-én közzétett összegzésében tisztázta, hogy nem Úzvölgyében temették el azokat a román katonákat, akiknek a nevét a román nacionalisták megemlékezésein rendre felolvassák.

A mára elnéptelenedett, Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye település, a területén fekvő katonatemető és kaszárnyasor, illetve a katonatemetőben létrehozott román parcella kapcsán számtalan per van folyamatban a romániai bíróságokon. A Bákó Megyei Törvényszék februárban kimondott ítéletében érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának építési engedélyét, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el.