Szobrot állítanak a robbanásban meghalt magyar gyermek emlékének Sepsiszentgyörgyön

2022.06.07. 21:18
A székelyföldi Sepsiszentgyörgyön emléket állítanak a városban 38 éve robbant pokolgép gyermekáldozatának. Nonfiguratív szoboremlékmű készül a kommunizmus áldozatának tekintett gyermek emlékére.

A város főterén állított Vitéz Mihály lovas szobor mellett 1984. június 5-én robbant pokolgép, amely egy 12 éves magyar fiú életét oltotta ki. A korabeli hatóságok a szobor megsemmisítését célul kitűző terrorcselekménynek könyvelték el az eseményt, az elkövetőt azonban nem azonosították. 

Antal Árpád, a város polgármestere elmondta, nonfiguratív emlékmű készül a kommunizmus áldozatának tekintett gyermek emlékére. Ennek terveit Sárpátki Zoltán szobrászművész készítette el.

Mai napig rejtély a robbanás oka

A polgármester elmondta, az áldozat idén lett volna 50 éves.

Keveset tudunk arról, hogy mi történt akkor, azt viszont igen, hogy meghalt egy ártatlan 12 éves gyermek, aki idén októberben töltötte volna az 50. életévét. A Securitate az iratcsomót titkosította, és bár az elmúlt évtizedekben sok próbálkozás volt, nem lehetett kideríteni, ki helyezte el a robbanószerkezetet, ki a felelős az ártatlan gyermek haláláért. Az biztos, hogy Vaszi Jánoska a kommunizmus egyik áldozata

– mondta Antal Árpád.

Puskás Attila, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége Kovászna megyei szervezetének alelnöke elmondta, éveket töltött el, hogy kiderítse a robbantás körülményeit. A hatóságok a robbantás iratait átadták a brassói táblabíróságnak. Sokáig hevert a brassói főügyész asztalán a vaskos iratcsomót, míg a merénylet után 15 évvel

a nyomozást lezárták, arra hivatkozva, hogy az ügy elévült.

Puskás Attila valószínűsítette, hogy a robbantás az akkori állambiztonsági szervek diverziója volt, hogy a központi kommunista hatalom erre hivatkozva leválthassa a nem elég hatékonynak tartott székelyföldi magyar vezetőket. Ez meg is történt.

Vitéz Mihály 1593-tól volt Havasalföld fejedelme, 1599-ben Erdély és 1600-ban Moldva fejedelmi trónját is elfoglalta, de még 1600-ban elveszítette mindhárom állam feletti fennhatóságát. A vajdát a romániai tankönyvek „a román fejedelemségek első egyesítőjeként” mutatják be.

A sepsiszentgyörgyi szoborcsoportot Gir Radulescu bukaresti szobrász készítette, és 1982-ben Nicolae Ceausescu kommunista diktátor jelenlétében avatták fel. Az 1984. június 5-én a szobor mögött történt erős robbanás kioltotta egy ott játszó magyar gyermek életét, a szobrot azonban nem rongálta meg – írja az MTI.