Rejtély a pusztító tűz oka, ami 3000 hektárnyi területet felperzselt

2022.06.10. 20:35
Megfékezték a Spanyolország déli részén két napja pusztító erdőtűz terjedését, de nem tudják, hogyan indult a Benahavís és Pujerra települések között.

A Málagától mintegy 100 kilométerre dél-nyugatra található, Benahavís és Pujerra települések között tomboló lángok több mint háromezer hektárnyi területet emésztettek fel, és kétezer embert kellett evakuálni Benahavis város központjából. A tűzoltóknak reggelre sikerült körbekeríteniük a tüzet.

A lángok elfojtásában 250-en vesznek részt, a földi munkálatokat hat légi járművel is segítik, amelyek azonban csütörtökön a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem tudtak felszállni.

Súlyos károkat hagyott maga után

Az erdőtűz már nem fenyeget lakott területeket, a több mint kétezer, elővigyázatosságból evakuált ember többsége még az éjjel hazatérhetett, pénteken délután pedig várhatóan a többiek is visszamehetnek otthonukba.

Az oltási munkálatokban csütörtökön megsérült három tűzoltó közül ketten már elhagyhatták a kórházat. Harmadik társuk másodfokú égési sérülései miatt továbbra is ellátásra szorul, de állapota stabil, miután teste 25 százaléka égett meg.

Az erdőtűz okát még nem sikerült tisztázni. A régióban tavaly szeptemberben hat napon keresztül lángoltak az erdők, akkor több mint 9 ezer hektár terület égett le. A hatóságok gyújtogatásra gyanakodtak, de a feltételezett elkövetők ellen végül nem sikerült eljárást indítani. A spanyol környezetvédelmi tárca adatai szerint

idén május végéig 4179 erdőtüzet kellett megfékezniük a tűzoltóknak.

A tüzek összesen mintegy 16 ezer hektárnyi területet perzseltek fel – írja az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport