A lehető legsúlyosabb büntetés vár a Párizsban 132 embert megölő iszlamista terroristára

2022.06.11. 06:58
Tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte pénteken a francia nemzeti terrorelhárítási ügyészség a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja, Salah Abdeslam ellen, a párizsi különleges esküdtszéken kilenc hónappal ezelőtt kezdődött perben.

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyészség Salah Abdeslamra, aki 2015. november 13-án 132 embert megölt.

A megszólalásai és a könnyei ellenére Salah Abdeslam a végsőkig hű maradt az ideológiájához, és képtelen bármilyen megbánás kifejezésére. Nem adta fel az önkéntesen vállalt szolgálatát a dzsihadizmus iránt

– mondta Camille Hennetier a francia nemzeti terrorelhárítási ügyészség ügyésze a három napig tartó vádbeszéd végén.

Salah Abdeslam 6 évi hallgatás után elmondta a saját verzióját, amely tele volt ellenmondásokkal. „Ő választotta meg a számára megfelelő pillanatot, és megválasztotta hozzá a kérdéseket is, amelyekre hajlandó volt válaszolni – emlékeztetett a vádhatóság képviselője.

A legsúlyosabb büntetés Franciaországban

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a legsúlyosabb büntetés a francia büntetőjogban, 1994-es bevezetése óta csak négy alkalommal alkalmazták a bíróságok.

A 32 éves francia állampolgárságú vádlott a nyomozás alatt hallgatott, a per kezdete óta többször is szót kért, együttműködően viselkedett, de sokáig elsősorban azért, hogy igazolja a merényleteket. Az utolsó meghallgatásán viszont elmondta, hogy Abdelhamid Abaaoudtól, a terrorkommandó vezetőjétől, aki a gyerekkori barátja volt, két nappal a merényletek előtt, 2015. november 11-én értesült a támadás tervéről, akkor jelölte ki őt öngyilkos merénylőnek Abaaoud és a bátyja, Brahim Abdeslam, aki maga is tagja volt a terrorkommandónak.

A vádlott verziója azonban nem győzte meg az ügyészeket, akik Salah Abdeslamot a merényletek egyik kitervelőjének és elkövetőjének tekintik, s felelősnek tartják valamennyi áldozat haláláért.

Öngyilkos merénylet készült

A támadás estéjén Abdeslam szállította a helyszínre a Stade de France nemzeti stadionnál magát felrobbantó három öngyilkos merénylőt, majd Párizs északi részén hagyta a gépkocsit. Ezután az egyik déli elővárosban, Chatillonban töltötte az éjszakát. A robbanóövét, amellyel a nyomozók szerint feltételezhetően a metróban kellett volna felrobbantania magát, tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy kukában.

Az ügyészek nem hitték el a vádlottnak, hogy neki egyedül kellett volna merényletet végrehajtania egy kávéházban – ahogy azt a perben állította –, miközben a terrorcsoport – vele ellentétben Szíriában kiképzett dzsihadistái – hármas csoportokban hajtották végre a támadássorozatot.

A 2021. szeptember 8-án kezdődött pernek több mint 2500 felperese van, túlélők és az áldozatok hozzátartozói, akik közül több mint négyszázan tettek tanúvallomást a Franciaországban valaha elkövetett legvéresebb, hat és fél évvel ezelőtti terrortámadás bizonyítási eljárásában – írja az MTI.