Ez a poszt a következő Percről percre része:

Rakétazápor zúdult a donyecki lakónegyedre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük a megtisztelő és kitartó figyelmüket. Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • Az orosz csapatok kiiktatták az áramellátást a Donyecki terület két legnagyobb, ukrán ellenőrzés alatt álló városában, Kramatorszkban és Szlovjanszkban – írta Pavlo Kirilenko regionális kormányzó a Telegram-alkalmazásban, jelezte a Guardian.

    Később az országos televízióban Kirilenko azt mondta, hogy a lépés annak a stratégiának része, amelynek célja, hogy áram nélkül maradjanak az ukrán kézben maradt donyecki városok.

  • Jövő péntekre hoz döntést az Európai Bizottság Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról – mondta Ursula von der Leyen az ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón Kijevben. A bizottsági elnöke ismét hangsúlyozta, hogy pozitív válasz esetén is Ukrajna előtt még nagyon hosszú út áll, meg kell erősítenie a jogállami voltát, amihez reformok kellenek, és például nehéz küzdelem a korrupció ellen.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hálásnak mondta magát azért, hogy az EU már hat szankciócsomagot hozott az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen, de szerinte egy még erősebb hetedikre is szükség van. Úgy véli, ebben minden olyan orosz tisztségviselőt büntetéssel kellene sújtani, aki bármilyen cselekedetével hozzájárult a háborúhoz, és még nem szankcionálták, valamint most már kivétel nélkül minden orosz bankot büntetni kellene – számolt be az MTI.

    Kapcsolódó

    Jövő hét végén dönt az Európai Bizottság Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról

    A bizottsági elnök szerint pozitív válasz esetén is hosszú út áll majd Ukrajna előtt.

  • Oroszország arra figyelmeztet, hogy válaszolni fog a Lengyelországban összevont NATO-erők jelenlétére.

    Az orosz külügyminisztérium szombaton bejelentette, hogy Moszkva arányos választ fog adni a NATO-erők lengyelországi felvonulására – jelentette az Interfax hírügynökség egy orosz diplomatára hivatkozva, írja a Reuters.

    A válasz, mint mindig, arányos és megfelelő lesz, amelynek célja az Oroszországi Föderáció biztonságát fenyegető potenciális veszélyek semlegesítése

    – idézte az Interfax Oleg Tyapkint, az orosz külügyminisztérium Európával való kapcsolatokért felelős osztályának vezetőjét.

  • Egy dél-koreai harcos, akit az oroszbarát erők fogtak el Ukrajnában, bíróság elé áll a keleti, önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban (DPR) – jelentette az Interfax hírügynökség a Sky News tudósítása szerint Natalja Nyikonorova szakadár tisztviselőre hivatkozva.

    A hírügynökség idézte Nyikonorovát:

    Most születik ítélet egy dél-koreai zsoldosról, aki ukrán állampolgár, és Ukrajna fegyveres erőiben harcolt.

    A harcos nevét nem árulták el. A döntés az után született, hogy a héten egy oroszbarát donyecki bíróság halálra ítélte a brit Aiden Aslint és Shaun Pinnert, akiket áprilisban Mariupolban fogtak el a kikötőváros ellenőrzéséért folytatott heves harcban.

    Mindkettőjüket bűnösnek találták „zsoldostevékenységben és a hatalom megragadására irányuló, a Donyecki Népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló cselekmények elkövetésében”. Az elítéltek családjai fenntartják, hogy jogszerűen harcoltak az ukrán hadsereg részeként, és ezért hadifogolyként kellene őket kezelni.

  •  Jan Lipavský cseh külügyminiszter ezt újságíróknak mondta el:

    Megerősíthetem, hogy egy cseh állampolgár meghalt Ukrajna donyecki régiójában. A holttestet holnap kell elszállítani a harkivi régióba.

    Több mint száz cseh állampolgár csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz a cseh hatóságok beleegyezésével, hogy segítsen Ukrajna védelmében az oroszok február 24-én kezdődött inváziója óta – írja a Sky News.

  • A litván fővárosban, Vilniusban nyílt meg az Európai Unió első ukrán központja az Ukrajnából érkező menekültek számára.

    Az elnöki hivatal sajtószolgálata szerint a központot a két first lady, Olena Zelenszkaja és Diana Nausėdienė kezdeményezésére hozták létre.

    A tervek szerint az ukrán központban oktatási és pályaválasztási tanácsadásban is segítenek majd. De pszichológiai segítségnyújtást is biztosítanak – írja az Unian.

  • A Reuters értesülése szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton kijelentette, hogy országa „mindenképpen győzni fog abban a háborúban, amelyet Oroszország indított”.

    Zelenszkij hozzátette, Ukrajna az orosz blokád miatt nem tud elegendő élelmiszert exportálni, emiatt a világnak „egy hosszan tartó, súlyos élelmiszerválsággal és éhínséggel” kell szembenéznie.

  • A Guardian szerint Ukrajna mezőgazdasági miniszterhelyettese szombaton arról beszélt, hogy akár 300 ezer tonna gabonát is tárolhattak a lebombázott raktárakban a fekete-tengeri Mikolajiv kikötőjében.

    Kijev szerint orosz lövések pusztították el a raktárakat – jelentette a Reuters hírügynökség.

  • Szerhij Hajdaj, a luhanszki területi közigazgatás vezetője orosz propagandisták által terjesztett hazugságnak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint a  Szeverodonyeckben bevetett orosz erők körbevették az Azot vegyi üzemet.

    Az ukrán hadsereg tartja a város ipari övezetét, és megsemmisíti az orosz hadsereget

    – közölte Hajdaj a Facebookon, írja a BBC.

    Korábban az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság oroszországi „nagykövete”, Rodion Mirosznyik a Telegramon azt közölte, hogy 300-400 ukrán katona esett csapdába a bekerített üzemben.

  • Helyreállt az internetkapcsolat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a zaporizzsjai atomerőmű között – jelentette be Ukrajna.

    Az orosz csapatok által megszállt telephelyen május 30-án szakadt meg a netes kapcsolat.

    Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szerint június 10-én állt helyre a szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ismét figyelemmel tudja kísérni az erőmű adatait – írja az Independent.

  • Az Egyesült Arab Emirátusok feketelistára való felvételét követelik a politikusok, mert az ország kudarcot vallott az orosz oligarchákkal szembeni szankciók végrehajtásában – írja a Guardian.

    Az öböl menti állam a globális szankciók elől menekülő orosz oligarchák menedékévé vált. Az ukrajnai háború kezdete után oligarchákhoz köthető magánrepülőgépek és szuperjachtok indultak az Egyesült Arab Emírségekbe.

    Dubaj régóta biztonságos hely a piszkos pénz számára. Most pénzügyi feketelistára kell tenni, és a vezetőit nem szabad itt szívesen fogadni

    – mondta Bill Browder beruházó. Hozzátette, ha az Egyesült Arab Emírségek nem vesz részt az oligarchák elleni fellépésben, akkor másodlagos szankciókat kell bevezetni velük szemben.

  • Az ukrán fegyveres erők öt Grad rakétát lőttek ki Donyeck lakónegyedére – közölte szombaton a Donyecki Népköztársaság (DPR), írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

    A feljegyzések szerint az ukrán fegyveres alakulat öt BM–21 Grad rakétával támadta a Kujbisevszkij kerületet Donyeck városában

    – áll a DPR által kiadott  közleményben.

    Korábban arról számoltak be, hogy az ukrán hadsereg tíz Grad rakétát lőtt ki a városnak erre a területére. Emellett szombat reggel óta az ukrán erők állítólag 122 milliméteres és 155 milliméteres csöves tüzérségi ágyúval lövik Donyecket.

     

  • Volodimir Zelenszkij szóvivője, Szergej Nyikiforov szóvivő elmondta, hogy az ukrán elnök annak idején három-négy telefonbeszélgetést folytatott Joe Bidennel, és a vezetők részletesen kifejtették egymásnak a nézeteiket.

    Ezért a »Zelenszkij nem akarta meghallani az amerikai figyelmeztetéseket« kifejezés valószínűleg pontosításra szorul

    – mondta a Liga.net ukrán hírportálnak a szóvivő az amerikai elnök korábbi szavaira reagálva, írja a BBC.

    Egy másik tanácsadó, Mihajlo Podoljak szerint Ukrajna megértette, hogy Oroszország inváziót tervez, a kérdés csak a támadás mértékére vonatkozott.

    Abszurd dolog ezzel vádolni Ukrajnát, amely több mint száz napja ellenáll az agresszornak, amikor a kulcsfontosságú országok elővigyázatosságból elmulasztották megállítani Oroszországot

    – fejtette ki a tanácsadó, hozzátéve azt, hogy Zelenszkij figyelt a előjelekre, de az orosz invázió mértéke „sok országot, köztük a partnereinket is sokkolta”.

  • Kiosztották az első orosz útleveleket Ukrajnában, az Oroszország által ellenőrzött Herszoni és Zaporizzsjai terület lakosainak – közölték moszkvai tisztségviselők, írja a BBC.

    Összesen 25 ember kapott orosz útlevelet a herszoni régióban – jelentette az Interfax hírügynökség a katonai-polgári adminisztráció sajtószolgálatára hivatkozva.

    A sajtószolgálat egyik tisztviselője azt mondta, az első útleveleket azoknak az embereknek adták ki, akik elsőként folyamodtak orosz állampolgárságért.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban aláírta azt a rendeletet, amely egyszerűsíti az orosz állampolgárság kérelmezését az ukrajnai Zaporizzsjai és Herszoni terület lakosai számára.

  • Varga Judit igazságügyi miniszter szombaton a közösségi oldalán osztott meg pár gondolatot az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Felidézte, hogy már több mint száz napja zajlik a fegyveres konfliktus keleti szomszédunkban. Mint írta, az elhúzódó harcok alapján sajnos kijelenthető, hogy a konfliktus nem fog egyhamar véget érni.

    Úgy tűnik azonban, mintha mára az európai döntéshozók is lemondtak volna a békéről. Helyette újabb és újabb szankciókat követelnek, holott azok csak a válságot mélyítenék, és tönkretennék az egész európai gazdaságot. Áremelkedés, magas infláció, termékhiány. Ezeket mind csak akkor tudjuk megfékezni, ha Európa felhagy az eddigi politikával, és a békét finanszírozza

    – jelentette ki a kormánypárti politikus.

  • Az Európai Unió válasza Ukrajna csatlakozási kérelmére megmutatja, van-e egyáltalán jövője az uniónak – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Az RBK azt írja, hogy Zelenszkij véleménye szerint Oroszország az európai egységet akarja lerombolni, és meg akarja gyengíteni Európát. Hozzátette:

    Európa a fő célpont, az ukrajnai háború csak az orosz agresszió első szakasza.

  • Ukrán tisztviselők arról beszéltek, hogy hazájuk hadserege kifogyóban van lőszerből, miközben intenzív tüzérségi harcok folynak a megszálló orosz erőkkel.

    Vitalij Kim, a déli frontvonalon fekvő Mikolajivi terület kormányzója szerint a harcok „tüzérségi háborúvá” fajultak. Hozzátette, az orosz hadsereg sokkal erősebb, míg az ukrán csapatok lőszerhiányra kezdtek el panaszkodni – jelentette a BBC az AFP hírügynökségre hivatkozva.

    Kim arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy gyorsítsák fel a nagy hatótávolságú fegyverek és lőszerek szállítását, máskülönben szerinte Ukrajna elveszik.

    Nagyon-nagyon fontos, hogy Európa és az Egyesült Államok is segítsen nekünk

    – mondta Kim.

    Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője, Vadim Szkibickij hasonlóan nyilatkozott a Guardian című brit lapnak adott pénteki interjújában.

  • Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a gabonaexport újraindításának feltételeiről írt a közösségi oldalán.

    Ukrajna mindig is megbízható mezőgazdaságitermék-szállítója volt az afrikai piacoknak. Határozottan elkötelezettek vagyunk a gabonaexport újraindítása mellett

    – kezdi bejegyzését Nyikolenko, aki szerint „Afrika az élelmiszerárak ugrásszerű emelkedésével és egy lehetséges éhínséggel néz szembe, mert Oroszország megszállta Ukrajnát”.

    Szerinte az orosz hadsereg lerombolja a kritikus mezőgazdasági infrastruktúrát, blokkolja Ukrajna tengeri kikötőit és gabonatermináljait, és rakétatámadásokat indít Ukrajna déli mezőgazdasági régiói ellen. Oroszország gabonát is lop az erőszakkal elfoglalt ukrán területekről – tette hozzá.

    A külügyi szóvivő rámutatott: az orosz katonai vezetés városokat és falvakat pusztít el, romhalmazzá és felperzselt földdé változtatva azokat. A civilek halálos áldozatainak száma már több ezerre rúg. Ukrajna területének 20 százalékát jelenleg Oroszország illegálisan megszállva tartja. 

    Ezért Ukrajna hárompontos tervet javasolt, amely lehetővé teszi tengeri kikötőinek feloldását, hogy újraindulhasson a gabonaexport:

    • Oroszországnak ki kell vonnia haditengerészeti erőit a Fekete-tengerről és az Azovi-tengerről,
    • katonai felszerelést kell biztosítani Ukrajna déli partvonalának védelmére arra az esetre, ha Oroszország úgy dönt, hogy kihasználja az aknamentesítést,
    • és nemzetközi haditengerészeti missziót kell indítani az exportútvonalak járőrözésére. 

    A háború befejezése lehetővé tenné a tengeri kikötőkben rekedt 22 millió tonna gabona felszabadítását és az élelmiszerválság elkerülését Afrikában.

  • A Guardian híradása szerint a külügyminisztérium által Shaun Pinner családja nevében kiadott közleményben ez áll:

    Először is, az egész családunkat lesújtja és elszomorítja az úgynevezett Donyecki Népköztársaság által lefolytatott törvénytelen kirakatper eredménye. Több mint négy éve ukrán lakosként és a 36. dandárban szolgálatot teljesítő tengerészgyalogosként, amire nagyon büszke, Shaunnak a genfi egyezmény értelmében meg kellene kapnia a hadifoglyok minden jogát, beleértve a teljes körű független jogi képviseletet is.

    A család őszintén reméli, hogy a felek együttműködnek Pinner biztonságos szabadon bocsátása vagy cseréje érdekében.

    A családunk, beleértve Shaun fiát és ukrán feleségét is, nagyon szereti és hiányolja őt, és a szívünk együtt érez az összes családdal, amely érintett ebben a szörnyű helyzetben

    – olvasható a közleményben.

    A 48 éves watfordi Pinner egyike annak a három férfinak, akit az ukrán hadsereggel Mariupolban folytatott harcok során fogtak el, és az oroszbarát tisztviselők halálra ítéltek.

  • Ukrajna szerint mintegy 10 ezer katonája halt meg a háborúban február vége óta – írja a BBC.

    Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó egy interjúban árult el részleteket arról, hogy hány katonát veszített Ukrajna a háború első 100 napjában – azaz június 3-ig.

    Elmondása szerint naponta körülbelül száz katona esett el a harcokban, és több száz sebesült is van.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton válaszolt a hadköteles korú férfiak Ukrajnából való kiutazási tilalmának megszüntetését szorgalmazó petícióra, az államfő utasította a kormányt a beadványban felvetett kérdések tanulmányozására – írta meg a Kárpáthír

    A jelentés szerint a petíció még május végén megszerezte a szükséges számú aláírást. A beadványban annak kezdeményezője azt javasolja, hogy a mozgósításban adjanak prioritást az önkénteseknek, a többiek előtt pedig nyissák meg a határokat.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szinte napi frissítéseket közöl az orosz invázióról a közösségi médiában, virális videóbejegyzések mutatják be a nyugati fegyverek hatékonyságát az ukrán erők kezében, a Pentagon pedig rendszeresen tart tájékoztatót a háború fejleményeiről − írja a The New York Times.

    A nyilvános hírek ellenére az amerikai hírszerző ügynökségek jelenlegi és korábbi tisztviselői szerint az amerikai szolgálatok még mindig több információval rendelkeznek Oroszország hadseregéről, tervezett hadműveleteiről, sikereiről és kudarcairól, mint az ukrán hadműveletekről és az ukrán hadsereg állapotáról. 

    Mennyit tudunk valójában arról, hogyan áll Ukrajna? Találhat valakit, aki magabiztosan megmondja, hány katonát vagy mennyi felszerelést veszített Ukrajna?

    – mondta Beth Sanner, az Egyesült Államok titkosszolgálatának egykori magas rangú tisztviselője.

    Amerikai tisztségviselők szerint Ukrajna az erő képét akarja mutatni mind a nyilvánosságnak, mind pedig közeli partnereinek. A kormány nem akar olyan információkat megosztani, amelyek a harci morál gyengülésére utalhatnak, vagy azt a benyomást keltik, hogy esetleg nem nyerhetik meg a háborút. Lényegében az ukrán tisztviselők nem akarnak olyan információkat közölni, amelyek a fegyveráramlás lassítására ösztönözhetik az Egyesült Államokat és annak nyugati partnereit.

  • Egy ukrán nemzeti színekkel díszített gitárral lépett fel Paul McCartney, a Beatles zenekar egykori tagja, akiről Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója osztott meg fényképet a Twitteren.

  • Az Azot-gyár ostromáról szóló információ teljes hazugság, amit orosz propagandisták terjesztenek – írta Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója a Telegramon, miután egy Oroszország által támogatott szeparatista azt állította, hogy 300-400 ukrán harcos rekedt az üzemben.

    Erőink kontroll alatt tartják Szeverodonyeck ipari létesítményeit, és hatékonyan küzdenek az orosz hadsereg ellen a városban

    – közölte a politikus. 

    Az üzemben körülbelül 800 ember, köztük gyerekek tartózkodnak a kulcsfontosságú kelet-ukrajnai városban, amelynek jelenleg 80 százaléka orosz csapatok kezén van – írta meg a Guardian.

  • Nemcsak Ukrajnát, hanem az egész nemzetközi rend jövőjét is érinti a háború – jelentette ki a szingapúri ázsiai biztonsági csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij.

    A BBC tudósítása szerint az ukrán elnök videón keresztül arról is beszélt, hogy a „világ jövőbeli szabályai Ukrajna hadszínterein dőlnek el”. Azt is hozzátette, hogy Ukrajna arra törekszik, hogy kiszorítsa az oroszokat a háború eleje óta az ő ellenőrzésük alatt álló területekről.

  • Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület kormányzója azzal vádolta meg Oroszországot, hogy gyújtófegyvereket vetett be az ukrajnai kelet-luhanszki tartományban, a heves harcok által sújtott Szeverodonyeck és Liszicsanszk városoktól délnyugatra fekvő Vrubivka faluban.

    Bár a lángszórók használata a harctéren legális, Szerhij Hajdaj azt állította, hogy a támadások polgári létesítményekben okoztak hatalmas károkat.

    Az áldozatok számáról még nem tudunk pontos információkat. Éjszaka az oroszok lángszóró rakétarendszert használtak − számos ház kiégett

    − írta Hajdaj szombat reggel a Telegramon.

  • A Twitteren jelent meg az a felvétel, amely szerint az ukrán katonák működésbe hoznak, majd kilövést hajtanak végre egy M777-es tarackkal. A felvételt a Kyiv Independent újságírója, Illia Ponomarenko tette közzé.

  • A brit katonai hírszerzés információi szerint Oroszország kezd kifogyni a modern rakétákból, Vlagyimir Putyin erői egyre elavultabb fegyverekkel harcolnak a kelet-ukrajnai térségben.

    A brit védelmi minisztérium közlése szerint az orosz csapatok valószínűleg több tucat, 1960-as évekbeli Kh–22 típusú rakétát használtak a támadásokkor. Ezek sokkal pontatlanabbak, mint az új verzióik, így nagyobb valószínűséggel lehetnek civil áldozatai a támadásoknak.

    Oroszország valószínűleg azért folyamodik ezekhez a kevésbé hatékony fegyverrendszerekhez, mert kifogyott a precízebb, modern rakétákból, miközben az ukrán légvédelem még mindig visszatartja gépeit

    – idézi a hírszerzést az Independent.

  • Az Európai Unió bíróságához fordult pénteken az RT France francia nyelvű, orosz állami finanszírozású hírcsatorna, miután adásait felfüggesztették a Moszkva elleni uniós szankciók értelmében.

    Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács március elején az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra válaszul ideiglenesen felfüggesztette a Szputnyik és az RT orosz állami tulajdonú médiavállalatok műsorszórási tevékenységét az Európai Unióban. A testület szerint e hírcsatornák az orosz hatóságok állandó ellenőrzése alatt állnak, és fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni katonai agresszió előmozdításában, valamint a szomszédos országok destabilizálásában.

    Az RT France csatorna, amelynek tulajdonosa egy Moszkva által finanszírozott médiatársaság, az ANO-TV Novosti, az uniós bírósághoz intézett keresetében arra hivatkozott, hogy a műsorszórás felfüggesztése sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, és ellentétes az uniós joggal.