Nácik által elrabolt 339 éves festményt kapott vissza egy 101 éves holland hölgy

2022.06.12. 20:25
Visszakapta a nácik által elrabolt festményét, Caspar Netscher 1683-ban festett portréját egy idős holland nő, aki úgy döntött, elárverezi az értékes képet, hogy a bevételből a családját segíthesse.

Charlotte Bischoff van Heemskerck, aki a második világháború idején csatlakozott a holland ellenállási mozgalomhoz, sosem adta fel a reményt, hogy a Netscher által festett, Steven Wolterst ábrázoló festményt megtalálja. A holland mester több műve látható a londoni Nemzeti Galériában – írja a Guardian.

A festmény a nő gyermekkori, arnhemi otthonát díszítette, ami a korházigazgató gyermekorvos apja kedvelt darabja volt. Az orvos rejtőzködni kényszerült, miután megtagadta, hogy a náciknak engedelmeskedjen.

A festményt a megszállás után a városi Amsterdam Bankban helyezték biztonságba, de a nácik betörtek a pénzintézet kincstárába, amit kifosztottak, és le is romboltak. A háború káoszában az alkotás eltűnt, és nem is került elő 75 évig. A londoni székhelyű, rabolt európai műkincsek felkutatásával foglalkozó bizottság nyomozása megállapította, hogy

  • a kép egy düsseldorfi galériában bukkant fel az 1950-es évek közepén,
  • majd 1969-ben Amszterdamban elárverezték.
  • 1971-ben egy német magángyűjtő tulajdonába került, vele tárgyaltak, amíg 2021-ben a festményt vissza nem adhatták Bischoff van Heemskercknek.

A 101 éves hölgy, miután hat hónapig őrizte az alkotást, átadta a londoni Sotheby’s aukciósháznak, amely július 6-án elárverezi. A leütési árat 30 ezer és 50 ezer font (14 millió és 23,3 millió forint) közé teszik előzetesen.

Öt testvérem van, nekik összesen húsz gyerekük, akik nagyon aranyosak. Sosem éreztem, hogy a festmény csakis az enyém lenne. Ez a családunké

– magyarázta Bischoff van Heemskerck, aki egy kicsit el is érzékenyült a festmény miatt, mert a világháborús emlékek újra felidéződtek benne.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM