Bloomberg: a repülőszerencsétlenségek nagy hányadát az öngyilkos pilóták okozzák

2022.06.14. 09:34
Mivel a repülőgépek egyre megbízhatóbbá válnak, a szándékosan előidézett balesetek által okozott halálok egyre nagyobb hányadát teszik a statisztikáknak. Bár a szándékosan elkövetett cselekmények hagyományosan nem szerepelnek a légi balesetek statisztikájában, a Bloomberg által összeállított adatok szerint a halálozások második legnagyobb kategóriáját jelentenék világszerte.

A mentális egészségügyi ellátás prioritást élvez a pilótáknál, de akik úgy döntöttek, hogy öngyilkosságot követnek el, többnyire semmilyen erre utaló jelet nem mutattak kollegáik vagy barátaik előtt. 

Az öngyilkosság tabu jellege miatt az ilyen esetek egyedi politikai és kulturális kihívásokat állítanak fel, valamint rendszeresen vita tárgyává teszik a kérdést. 

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent annak a kockázata, hogy egy utasszállító repülőgép lezuhan a meghibásodott biztonsági berendezések, a repülőgépek megbízhatósága vagy a pilóta képzetlensége miatt. A Boeing szerint körülbelül egy a 10 millióhoz az esélye annak, hogy valaki halálos balesetet szenvedjen repülőn ülve. 

A Bloomberg által összeállított adatok szerint azonban a pilóták öngyilkosságának tulajdonított halálesetek megfordították ezt a tendenciát, és növekszik ez a szám.

A légitársaságok pilótáinak rendszeres orvosi vizsgálaton kell átmenniük ahhoz, hogy megtartsák jogosítványukat, és nem szívesen jelentenek be depressziót vagy más mentális betegséget, mert félnek, hogy elveszítik megélhetésüket

– mondta Quay Snyder, a légiközlekedés-orvostanra szakosodott orvos, az Egyesült Államok Repülési Orvosi Szövetségének (US Aerospace Medical Association) társvezetője.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport