Elfogták az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét

2022.06.16. 16:55
Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők közölték, hogy elfogták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoportjának egyik magas rangú vezetőjét egy éjszakai rajtaütéskor Észak-Szíriában.

A koalíció közleményében az áll, hogy az elfogott férfi tapasztalt bombakészítő és operációs vezető volt. A tisztviselők az amerikai médiának elmondták, hogy a férfi neve Hani Ahmed al-Kurdi – számolt be a BBC.

Egy megfigyelőcsoport szerint a csapatokat két helikopterrel dobták le a török határhoz közeli al-Humajrában, Aleppó tartományban.

Al-Humajra egyik lakója elmondta, hogy a csapatok rajtaütöttek egy házon a falu szélén, ahol szerinte Aleppó városából kitelepített emberek tartózkodtak.

„Miután a helikopterek elrepültek, elindultunk a ház felé, ahol megkötözött nőket találtunk” – számolt be a férfi az AFP hírügynökségnek. Az eloldozott nők elárulták, hogy egy férfit magukkal vittek a csapatok.

A Washington Post amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy az elfogott férfi Ahmed Kurdi volt, IS-vezető, és Rakkában Vali, azaz kormányzó néven is ismerték.

Rakká egy Aleppótól keletre fekvő város, amely az IÁ által 2014-ben kikiáltott „kalifátus” de facto fővárosa volt, miután Szíria és Irak nagy területeit elfoglalta, és brutális uralmát emberek millióira kényszerítette.

A csoportot 2019-ben a koalíció és a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők milícia szövetsége kiszorította utolsó területéről, de az ENSZ becslése szerint még mindig hat-tízezer harcosa van Szíriában és Irakban, akik továbbra is végrehajtanak gázolásos támadásokat, rajtaütéseket és út menti robbantásokat.  • Hírek
  • Támogatások