A kormányon lévő párt egyik tagja nyilvánosan éltette a muszlim férfiakat verő rendőröket Indiában

2022.06.17. 13:25
Indiában országos tiltakozási hullám tört ki a kormányon levő hindu nacionalista párt szóvivőjének Mohameddel kapcsolatos állításai miatt. A kezdetben békés tüntetések később erőszakossá váltak, amikor két hindu tulajdonban lévő üzletet is megtámadtak a felvonulók. A nyilvánosságra került felvételen a tüntetésen letartóztatottak egy csoportját verik a rendőrök, kegyetlen brutalitással.

Indiában ezrek tüntettek a város mecsetjénél a pénteki ima után, Nupur Sharma, a kormányzó hindu nacionalista Bharatiya Janata Párt (BJP) országos szóvivőjének Mohamed prófétával kapcsolatban tett lázító kijelentései ellen tiltakozva. A tiltakozás már országos méreteket öltött. 

A tömeges felháborodás miatt a párt később felfüggesztette a képviselőt, és kijelentette, hogy elítéli az összes vallás megsértését.

A Szaharanpurban zajló tüntetések kezdetben békés mederben zajlottak, a tömeg nyugodtan vonult el a mecsetből a város üzletei mellett. A feszültség fokozódásának következtében azonban néhány, hindu birtokban lévő üzletet megtámadtak, két ember könnyebben megsérült. A rendőrök gumibotjaik segítségével oszlatták a tömeget. 

A rendőrségi dokumentumok szerint többek között az a vád terheli Saifot és 30 másik személyt, hogy zavargásban, erőszakra való felbujtásban és közfeladatot ellátó személy elleni erőszakban vettek részt. Saif családja azt állítja, hogy a fiatal férfi nem is vett részt a tüntetéseken. 

Azt mondják, hogy pénteken helyi idő szerint délután 5 óra körül indult el otthonról, hogy buszjegyet vásároljon egy barátjának, amikor a rendőrök letartóztatták és a szaharanpuri Kothwali rendőrőrsre vitték.

A videó ezt követően keletkezett, majd gyorsan elterjedt, miután a BJP egy választott tisztviselője, Shalabh Tripathi a rendőröket méltató szöveggel megosztotta közösségi oldalán. A felvételt sem a párt tisztviselői sem pedig a kormány tagjai nem ítélték el nyilvánosan. 

Különböző emberi jogi csoportok szerint a nacionalista BJP 2014-es hatalomra jutása óta egyre tágabb a szakadék az ország lakosságát alkotó hinduk és muszlimok között, emellett pedig jelentősen megnőtt a muszlim közösségeket célzó támadások száma is. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport