Kidobta a szemétbe a kismacskáit, százmillió forintnyi pénzbüntetést kapott

2022.06.18. 20:52

Az Iráklióban élő 59 éves férfi június 3-án szabadult meg macskájának újszülött kölykeitől. Az állatokat egy szemetesgyűjtő zsákba zárta, majd a városon kívülre vitte, és kidobta őket egy, az autóút mentén lévő kukába.

Egy nő már jóval később, szörnyű állapotban talált rá a kisállatokra: egyikük addigra elpusztult, a másik négy pedig haldoklott. A megtalált állatokról egy rövid videót is készített:


Ezután a kölyköket gyorsan állatorvoshoz szállították, de az orvosi kezelés ellenére

a négy túlélőből végül hárman utóbb elpusztultak, vagyis csak egyetlen kölyök maradt életben.

Az állatokat megtaláló nő bejelentést tett a rendőrségen, és végül egy térfigyelő kamerás felvétel révén sikerült azonosítaniuk a férfit június 9-ére. Az illető a rendőrségen be is vallotta a bűncselekményt – írja a keeptalkinggreece.com.

Görögországban nemrég lépett életbe egy új állatvédelmi törvény, amelyet ennél a bűncselekménynél alkalmaztak először. E törvény szerint 50 ezer eurónyi, semmiképp nem elengedhető pénzbüntetést kaphat az, aki egy újszülött állatot elpusztít, vagy akár csak megkísérli ezt (korábban ugyanezért 30-30 ezer eurós bírság járt, azonban bizonyos esetekben ennek megfizetésétől eltekinthettek). 

Ennek jegyében a férfit most automatikusan 250 ezer eurónyi pénzbírságra büntették.

Ráadásul az ügynek még nincs vége, ugyanis ezenkívül a bíróság még akár 5 év börtönbüntetésre is ítélheti őt, erről később hoznak döntést. Az 59 éves férfi a kihallgatáson egyébként azt mondta, hogy nem tudott erről az új törvényről. 

Maria Houstoulaki, egy görög állatvédő szervezet vezetője azt mondta, hogy Krétán kifejezetten gyakorinak számítanak az efféle bűncselekmények, de az embereknek most, az új törvény hatálybalépése után „végre érteniük kell, hogy az élethez való jog az emberektől és a nem emberektől egyaránt elidegeníthetetlen”, és hogy nem dobhatnak ki csak úgy kismacskákat a szemetesbe.

A törvény a szigorúbb büntetés mellett az embereknek lehetőséget ad arra is, hogy ha nem tudnak gondozni egy háziállatot, akkor jogi úton, az önkormányzatoktól kérjenek segítséget ahhoz, hogy az állat máshova kerülhessen.