A holland kormányfő bocsánatot kért a Srebrenicában szolgált katonáktól

2022.06.19. 18:05
Hivatalosan is bocsánatot kért Mark Rutte holland miniszterelnök az 1995 első felében a kelet-boszniai Srebrenicában és környékén az ENSZ kötelékében szolgálatot teljesítő holland békefenntartó katonáktól, amiért a holland kormány a jogtalan vádak ellenére nem állt ki megfelelően a Dutchbat III egység mellett.

A hírt a Dutchnews holland hírportál közölte vasárnap – írja az MTI. A holland békefenntartó Dutchbat III katonái az ENSZ békefenntartó missziójának részét képezték, akiket azért helyeztek az ENSZ védelme alatt álló Srebrenicába, hogy a muszlim bosnyák lakosságot megóvják a szerb erők agressziójától a boszniai háború alatt.

A boszniai szerb csapatok azonban a holland békefenntartók jelenléte ellenére mintegy 8000 bosnyák férfit és fiút mészároltak le, miután 1995 júliusában elfoglalták a várost. A vérontást a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, és a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.

A hírportál beszámolója szerint Mark Rutte a hollandiai Schaarsbergen laktanyájában tartott szombati ünnepségen a Dutchbat III veteránjai előtt elismerte a kormánynak a katonai egységgel szemben tanúsított tisztességtelen bánásmódját, és azt mondta: „csak egyetlen fél bűnös a srebrenicai enklávé bukásáért és az azt követő népirtásért, mégpedig a boszniai szerbek, és nem a Dutchbat III katonái.”

Rutte közölte: semmit nem von le a holland kormány felelősségéből sem az, hogy a katonai misszió az ENSZ keretében volt jelen Srebrenicában, sem pedig a katonai egység küldetésének körülményei, amennyiben a hazatérő katonák fogadtatásáról vagy arról van szó, hogy a kormány nem állt ki mellettük, amikor jogtalan vádakkal illették őket. 

Ma a holland kormány nevében bocsánatot kérek a Dutchbat III minden női és férfi katonájától. A lehető legnagyobb elismeréssel és tisztelettel adózom aziránt, ahogyan az egység a nehéz körülmények ellenére mindig helyesen próbált cselekedni, még akkor is, amikor ez már nem volt lehetséges

– fogalmazott Rutte.

A hágai székhelyű holland legfelsőbb bíróság 2019 júliusában állapította meg, hogy Hollandia részben felelőssé tehető annak a hozzávetőleg háromszáz boszniai muszlimnak a haláláért, akit szerb katonák a srebrenicai mészárlás során gyilkoltak meg, miután elhurcolták őket a holland ENSZ-békefenntartó bázisról. Azt is kimondta ugyanakkor, hogy ez a felelősség csak egészen kis mértékű, mivel az áldozatokat valószínűleg akkor is megölték volna, ha az enklávéban maradhatnak.