Káoszról és egymást lövő ukrán katonákról ír egy haditudósító

2022-06-17T192540Z 623995903 RC2RTU91DBI4 RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2022.06.19. 12:23
A Kijevben szolgáló külföldi zsoldosok nemcsak az orosz hadsereg, hanem az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) áldozatai is. Erről Seth Harp amerikai oknyomozó újságíró, iraki veterán számolt be a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

Heves tüzérségi harcok dúlnak az ukrajnai Szeverodonyeck körül. Ukrán oldalon sok katona dezertál, az orosz katonák pedig gyakran elutasítják a parancsok követését. A brit hírszerzés szerint az orosz tisztekből hiányzik hajlandóság és a kellő motiváció a rend fenntartásához, mivel hivatalosan Oroszország még azt sem ismeri el, hogy háborúban áll Ukrajnával. 

Korábban a Telegramon felvételek jelentek meg arról, hogy sebesült külföldi zsoldosok próbálnak autóval elmenekülni a Luhanszki Népköztársaságban lévő Szeverodonyeck városának külterületéről.

„Baráti tüzet” nyitottak egymásra

Seth Harp katonai szakértő, amerikai oknyomozó újságíró és haditudósító most pedig arról számolt be, hogy teljes káosz uralkodik az ukrán frontvonalon, és a hadsereg nem megfelelően irányítja egységeit. Ennek következménye, hogy gyakran a saját oldalukon álló baráti alakulatokat lövik az ukrán katonák. Az ilyen lövöldözések áldozatai között külföldi zsoldosok is vannak – idézi a bejegyzést a Portfolio.

Egy amerikai önkéntes katona elmesélte nekem, hogy egyszer ő és társai kétórás tűzharcot vívtak az ellenséggel, és később derült ki, hogy az ukrán különleges erőkkel harcoltak. A zsoldos által idézett másik eset egy brit SAS mesterlövésszel történt. Amikor egy pozícióba tartott, véletlenül megölte egy ukrán APC

– írta Seth Harp az ismerőse tapasztalatairól.

Teljes a zűrzavar

Seth Harp kijelentette, hogy éppen eleget látott Ukrajnában ahhoz, hogy elmondja, esélytelen, hogy ilyen mentalitással győzzenek az ukránok, hiszen saját erőforrásaikat emésztik fel a figyelmetlenséggel. Szerinte az ukrán oldalhoz csatlakozó katonák és az ukrán hadsereg védelmi erőfeszítései teljesen fölöslegessé válnak.

A média csak az egyik oldalról beszél. Én itt vagyok, és látom a valóságot. Miközben hidakat robbantanak fel, a baráti erők még mindig a másik oldalon vannak, nincs kommunikáció az egységek között, állandóan baráti tűzharc folyik

– részletezte a zűrzavart a haditudósító. Hozzátette, előfordul, hogy a haderők vezetői azt ígérik, van elég fegyvere az egységnek, aztán kilőnek három mordályt, és vége a napnak. „Ráadásul adnak egy fickót, aki még soha nem használt automata gránátvetőt, aztán azt mondják, hogy ő lesz a közvetett támogatásunk éjjel 1,2 kilométerre tőlünk” – mondta Harp, aki szerint az ukránok bátrak, de az emberek minden ok nélkül halnak meg.

Az orosz–ukrán konfliktus vasárnapi, percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép: Szétlőtt és kiégett épület  Liszicsanszkban 2022. június 17-én. Fotó: Reuters)