Megrekedtek az iráni atomprogram egyeztetései az Egyesült Államokkal

2022.06.20. 13:36
Ismét az Egyesült Államokat tette felelőssé Irán külügyi szóvivője a nukleáris egyeztetések megrekedéséért hétfői sajtótájékoztatóján, ahol kitért az iráni–szaúdi kapcsolatokra is.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi székhelyén tavaly áprilisban kezdődtek meg az iráni atomprogramról szóló 2015-ös hathatalmi megállapodás megmentését célzó tárgyalások. Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben abban állapodott meg, hogy Irán nukleáris tevékenységének korlátozása fejében fokozatosan enyhítik, feloldják a Teherán ellen bevezetett büntetőintézkedéseket.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez.

Teherán kész akár már ma folytatni az iráni atomalku felélesztését célzó egyeztetéseket, amennyiben Washington is teljesíti a kötelezettségeit

– szögezte le Szaíd Hatibzadeh, majd így folytatta: a tárgyalások sikere az összes, Iránt sújtó nemzetközi szankció feloldásától függ.

Az iráni hívők mekkai zarándoklatával kapcsolatos kérdésre a szóvivő elmondta, hogy egyelőre korai lenne Irán rijádi, illetve Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségének újranyitásáról beszélni.

Diplomáciai előrelépés

Irán és Szaúd-Arábia között hat éve szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, miután 2016-ban Iránban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította. A két ország több, a térségben zajló konfliktusban – egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban – szemben álló feleket támogat.

Az utóbbi hónapokban mindazonáltal már több, iraki közvetítéssel tető alá hozott egyeztetést tartottak. A szaúdi külügyminiszter, Feiszal bin Farhán Ál Szaúd a május végén megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, jóllehet tapasztalhatók előrelépések a megbeszéléseken, de az eddig elért eredmények még nem elegendőek.

Mindeközben hétfőn az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka azt közölte, hogy az iráni védelmi minisztériumhoz tartozó, Teherán melletti kutatóintézetben május végén jelentett halálos baleset ipari szabotázs volt – tájékoztat az MTI.

Irán a jövőben a mesterséges intelligencia segítségét is felhasználja a támadások kivédésére

– mondta Haszan Ahangar.

A fővárostól mintegy 30 kilométerre délkeletre található Parcsin katonai létesítményből május 26-án jelentettek balesetet, amelyben egy mérnök meghalt.  • Tippek
  • Hírek