Megtalálták a világ legnagyobb édesvízi halát

2022-06-20T145845Z 243298006 RC2TRU9SHOZG RTRMADP 3 MEKONG-RIVER
2022.06.20. 19:58
A kambodzsai Mekong folyóban kifogott 300 kilogrammos rája a legnagyobb édesvízi hal, amelyet valaha dokumentáltak.

A 300 kilogrammos tüskés rája megdöntötte a korábbi rekordtartót, a 2005-ben Thaiföldön kifogott, 293 kilogrammot nyomó óriásharcsát.

A Mekong biológiai sokféleségben gazdag, de a túlhalászás, a gátak és a szennyezés veszélyeztetik törékeny ökoszisztémáját. A folyó a Tibeti-fennsíkról Kínán, Mianmaron, Thaiföldön, Laoszon, Kambodzsán és Vietnámon keresztül folyik – írja a BBC.

„A hat kontinens folyóiban és tavaiban élő óriáshalak kutatásának 20 éve alatt ez a legnagyobb édesvízi hal, amellyel eddig találkoztunk, vagy amelyet bárhol a világon dokumentáltak” – mondta Zeb Hogan biológus, aki a Mekong Csodái természetvédelmi projektet vezeti.

Ennek a halnak a megtalálása és dokumentálása figyelemre méltó és reményt keltő, mert ez a Mekongban történt, egy olyan folyóban, amely jelenleg számos kihívással néz szembe

– tette hozzá Hogan, aki egyben a Nevadai Egyetem professzora is.

A természetvédelmi projekt a kambodzsai halászati hatósággal együttműködve halászok hálózatát hozza létre, akik értesítik a kutatókat, ha óriási vagy veszélyeztetett halat fognak. Június 13-án éjjel egy helyi halász Koh Preah szigetéről telefonált a kutatóknak, hogy egy „nagyon nagy” ráját fogott, amelyről kiderült:

3,98 méter hosszú és 2,2 méter széles.

Miután a ráját akusztikus jeladóval látták el, hogy nyomon követhessék jövőbeli mozgását, visszaengedték a folyóba. Az óriás édesvízi rája veszélyeztetett faj. Május óta ez már a második óriásrája, amelyet a csapat megvizsgált – a korábbi azonban „csak” 181 kilogrammot nyomott.

(Borítókép:  Chhut Chheana / Wonder of Mekong / Handout / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.