Több tízezer embert evakuálnak otthonukból az áradások miatt

GettyImages-1241439757
2022.06.22. 13:21
Kína egyes részein évtizedek óta a legsúlyosabb árvíz pusztít, melyben 500 ezer otthon sérült meg, utak omlottak össze, és néhány házat elsodort a víz. Kína déli részén több tízezer embert kellett evakuálni a súlyos áradások miatt, és további esőzések várhatók.

A Kuangtung gyártási központban az emelkedő víz és a földcsuszamlás veszélye miatt felfüggesztették a tanítást, az irodai munkát és a tömegközlekedést. A szomszédos Csianghszi tartományban csaknem 500 ezer ember otthona sérült meg. Nagyjából ugyanennyien érintettek Kuangtungban, főként Shaoguan, Heyuan és Meizhou városokban.

A heves esőzések miatt a városok egyes részein az utak beszakadtak, házakat, autókat és termést sodortak el, és a következő napokra további esőzéseket jósolnak. A kínai hatóságok vasárnap kiadták az év első vörös riasztását, a legsúlyosabb figyelmeztetést a lehetséges hegyi áradások miatt.

A kissé északabbra fekvő Csöcsiang tartományban a mentőcsapatok felfújható csónakokkal hozták ki az elárasztott falvak házaiban rekedt lakóit. Kínában rendszeresen előfordulnak áradások a nyári hónapokban, leggyakrabban a középső és déli területeken, ahol általában a legtöbb csapadék esik.

Évtizedek óta a legsúlyosabb áradás

Az idei árvíz az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradása egyes területeken. Az elmúlt évek legsúlyosabb árvizei 1998-ban voltak Kínában, amikor több mint 2000 ember halt meg és közel 3 millió otthon pusztult el, főként a Jangce, Kína leghatalmasabb folyója mentén.

A kormány nagy összegeket fektetett be az árvízvédelembe és a vízerőművekbe, mint például a hatalmas Három-szurdok-gát megépítésébe a Jangce folyón – írja a Guardian.

Az éghajlatváltozás következtében világszerte egyre intenzívebb trópusi viharok vannak kialakulóban, ami emberéleteket, termést és épületeket veszélyeztető áradásokhoz vezet.

(Borítókép: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport