Több mint ezer méter mélyre süllyedt a világ legnagyobb úszó étterme

32BY6FB-highres
2022.06.22. 08:07

Elsüllyedt a tengeren Hongkong egyik legjellegzetesebb étterme, a világ legnagyobb úszó étterme, melyet II. Erzsébet királynő is meglátogatott és filmforgatási helyszínként használtak Tom Cruise és Jackie Chan filmjeihez.

A háromemeletes hajót, melyet egy kínai császári palota mintájára alakítottak ki, múlt kedden vontatták el, miután közel fél évszázadig a város délnyugati vizeiben horgonyzott. Az étterem főhajója egy meg nem nevezett hajógyárba tartott, amikor szombaton felborult a kedvezőtlen időjárási körülmények között a Dél-kínai-tengeren lévő Paracel-szigetek közelében.

Háromemeletes hajó a tenger fenekén

A hajó több mint 1000 méterre süllyedt, ami rendkívül megnehezítette a mentési munkálatokat. Jelenleg azon dolgoznak, hogy további részleteket tudjanak meg a vontatócégtől. A személyzet egyetlen tagja sem sérült meg.

Kedden a hongkongi kormány jelentést kért a tulajdonosoktól arról, hogyan borult fel a hajó, és a süllyedéshez vezető körülmények alaposabb kivizsgálását követelte.

A süllyedés hírét az interneten döbbenettel fogadták, és számos hongkongi közösségimédia-felhasználó írt Hongkong egyik legelismertebb történelmi ikonjának méltatlan végéről. Búcsúüzeneteket vagy kedves emlékeket osztottak meg a múltbeli látogatásokról és kitették az elsüllyedt hajó képét.

A Harmadik Oldal nevű hongkongi politikai párt érthetetlennek nevezte az esetet és azzal vádolta a kormányt és az étterem irányításában résztvevőket, hogy közvetve megkárosították a „hongkongiak kollektív emlékezetének” – írja a CNN.

A 80 méter hosszú étterem, a Jumbo Kingdom több mint 2000 férőhelyes, amelyhez tartozott egy régebbi kisebb testvérhajó, amivel a tengeri herkentyűket szállították tartályaihoz, egy konyhahajó és nyolc kisebb komp, amelyek a közeli mólókról vitték a látogatókat.

Az Index korábbi beszámolójában ide kattintva elolvashatja, mely filmek számára szolgált helyszínként az ikonikus, háromemeletes kínai óriáshajó.

(Borítókép: A Jumbo Kingdom 2022. június 2-án. Fotó:  Daniel SUEN / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport