Halálos áldozatokat követelt egy ecuadori kormányellenes tüntetés

2022-06-24T021007Z 337376812 RC2ZXU9L3PPO RTRMADP 3 ECUADOR-PROT
2022.06.24. 15:31 Módosítva: 2022.06.24. 15:31
Több halálos áldozata volt Ecuadorban egy újabb kormányellenes tüntetésnek csütörtökön – jelentette az AFP. Az alapvető árucikkek és az üzemanyag drágulása miatt indult tüntetéssorozat 11. napján újabb 3 ember halt meg.

A parlament közelében a rendőrségnek sikerült feloszlatnia a tömeget, de a külvárosokban két embert lelőttek, egy őslakos tüntető pedig a katonasággal vívott utcai harc áldozata lett. A hadsereg arról számolt be csütörtökön, hogy a demonstrálók élelmiszer-szállító konvojt támadtak meg, 17 katona súlyosan megsebesült.

Később több ezer őslakos ostromolta meg sikeresen a főváros kulturális központját. A rendőrség engedett, hogy végre elindulhasson a párbeszéd, és a tüntetők fejezzék be az erőszakos cselekményeket – jelentette ki videóüzenetében Francisco Jiménez Sánchez, a kormány egyik minisztere.

Leonidas Iza, a megmozdulásokat szervező CONAIE nevű őslakoscsoport vezetője ugyanakkor elismerte, hogy a parlamentnél indokolatlanul alkalmazott erőszakot a demonstrálók egy része, akiktől elhatárolódott – számol be az MTI.

Már nem először fordult elő

Ecuadorban nem ez az első eset, hogy az őslakosok demonstrációkat szerveznek életszínvonaluk javítása és az alacsonyabb üzemanyagárak reményében. 1997 és 2005 között három elnök lemondását kényszerítették ki, a 2019-es, hasonló demonstrációk pedig több ezer sebesültet és 11 halálos áldozatot követeltek. Az akkori államfő, Lenin Moreno csak a Nemzetközi Valutaalap bevonásával tudta normalizálni Ecuador gazdasági helyzetét.

Az őslakosok legfontosabb követelését, az államilag támogatott üzemanyag-ársapkát a kormány arra hivatkozva utasítja el, hogy 

évi 1 milliárd dolláros pluszkiadást jelenteNE, amelyre nincs fedezet.

Guillermo Lasso, az országot vezető konzervatív elnök hat tartományban is szükségállapotot rendelt el.

(Borítókép: Kormányellenes tüntetés Ecuadorban 2022. június 23-án. Fotó: Santiago Arcos / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport