Kijevi rakétatámadás: óvodát és lakóházat ért találat

2022-06-26T090833Z 1002651431 RC2DZU9KF2VV RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2022.06.26. 13:05

Ötödik hónapjába lépett Európa legnagyobb szárazföldi konfliktusa a második világháború óta, de a helyzet továbbra is kilátástalan. Vasárnap fél hét körül több rakéta is becsapódott Kijev belvárosának lakóépületeibe, szám szerint négy, majd a nap folyamán még további kettő.

Reggel 6 óra 22 perckor füstoszlopok szálltak fel a központi Sevcsenkovszkij-negyed felett, ahol egyetemek, éttermek és művészeti galériák sora található. Vitalij Klicsko, a város polgármestere azt mondta, hogy két lakóépületet találtak el az orosz gépek, aminek szerinte a megfélemlítés volt a célja a kedden kezdődő madridi NATO-csúcstalálkozó előtt – írja a Reuters helyszíni tudósítása.

Az orosz támadás nem sokkal az után érte Kijevet, hogy az ukránok elvesztették egyik kulcsfontosságú keleti városukat, Szeverodonyecket. Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő a Telegramon azt írta, hogy az előzetes adatok szerint 14 rakétát indítottak a térség ellen. A rakétacsapások következtében többen megsérültek, a tűzoltók a füstben úszó épület romjai közül próbálják kimenteni a sérülteket, a roncsokat pedig jelenleg is takarítják.

A mentési akciók folyamatosan zajlanak, hiszen többen is a törmelékek alatt rekedtek, a lakóházból pedig 25 embert evakuálni kellett. Vitalij Klicsko egyik bejegyzéséből az is kiderült, hogy egy hétéves kislányt sikerült kimenekíteni a romok alól. A Guardian értesülései szerint a kislány édesapja nem élte túl az esetet.

Ihor Klimenko, az ukrán rendőrség vezetője szerint legalább öten megsérültek a támadás alkalmával. Az orosz hadsereg egyik lövedéke egy óvodát talált el, ami egy hét méter átmérőjű fúródást idézett elő a földben, az óvoda játszótere pedig ezáltal megsemmisült. Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója szerint további támadások is várhatóak még a mai nap folyamán, akár egész nap is eltarthatnak az orosz offenzívák.

Eközben Joe Biden amerikai elnök és a G7 szövetségesei vasárnap az energiaellátás biztosítására és az infláció kezelésére irányuló stratégiákról tanácskoznak Bajorországban. Biden és a szövetségesek célja, hogy egységesen kiálljanak Ukrajna mellett, mivel a háború már négy hónapja tart.

(Borítókép: Füst száll fel a rakétatámadás után Kijevben, Ukrajnában 2022. június 26-án. Fotó: Anna Voitenko / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport