Újabb európai ország mondott nemet a kínai oktatási központra

MG 4506
2022.06.27. 21:24
A nyugati országok egyetemei sorra zárják be a Kína által támogatott központokat. Most a Helsinki Egyetem mondta fel a szerződést a Konfuciusz Intézettel, a kínai nyelvre és kultúrára szakosodott oktatási központtal.

Peking továbbra is finanszírozta volna a programot – közölte az egyetem rektorhelyettese.

„Megkérdezték, hogy fontolóra vennénk-e a folytatásról szóló tárgyalásokat. Mi azt mondtuk, hogy nem” – jelentette be Hanna Snellman.

Az intézetnek a Helsinki Egyetemmel kötött szerződése a jövő év januárjában jár le.

Finnország nem egyedül lépett ki a Konfuciusz-hálózatból. Az elmúlt években több tucat nyugati egyetem zárta be a Konfuciusz Intézetet, mert a feltételezések szerint az a kínai kormány propagandagépezetét szolgálja – írta az yle.fi, az állami közszolgálati médium portálja.

Korábban Svédország és Dánia is bezárta Konfuciusz Intézetét. Finnországban nem tervezik a kínai tananyag felfüggesztését, azonban

mi magunk akarjuk kiválasztani a tanárainkat, és magunk szeretnénk alkalmazni őket. Az a szándékunk, hogy a kínai nyelv oktatása tudományos kutatáson alapuljon – hangoztatta Snellman.

A helsinki kínai nagykövetség felvette a kapcsolatot az egyetemmel a Konfuciusz Intézet bezárása kapcsán. „Azt szerették volna, hogy az intézet tovább működjön” – jegyezte meg a rektorhelyettes.

A gyakorlatban a Konfuciusz Intézet bezárása azt jelenti, hogy a Helsinki Egyetem a jövőben maga szervezi meg a kínai nyelvtanfolyamokat. Erre máris alkalmaztak két tanárt. „Terjeszteni kívánjuk a kínai nyelvtudást, amelyre nagyobb szükség van, mint bármikor korábban” – érvelt Snellman.

A kínai befolyás terjeszkedése

A kínai nyelvre és kultúrára szakosodott Konfuciusz Intézeteket azért bírálják, mert Peking terjeszkedési törekvéseit szolgálják. Az intézetek világszerte csaknem 500 egyetemi kampuszon alakultak ki, köztük Magyarországon is – Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon és Pécsett.

A kínai kormány által kinevezett alkalmazottakat azzal gyanúsítják, hogy kínai állami propagandát terjesztenek, és megpróbálják átformálni a Kínáról alkotott nyugati képet.

A helsinki Konfuciusz Intézet két éve megpróbálta korlátozni a kínai kormányzó kommunista párt számára érzékeny témák, például Tibet kérdésének megvitatását – tárta fel a finn közmédium egyik oknyomozó riportja.

A helsinki Konfuciusz Intézetet 2007-ben alapították. Az államközi szerződés értelmében a Helsinki Egyetem választotta ki és fizette az intézet igazgatóját, míg a kínai kormány egy igazgatóhelyettes és három nyelvtanár költségeit finanszírozta.

A Helsinki Egyetem – az Yle szerint – az igazgatóhelyettes szerepét nem találta „akadémikusnak”, miközben túl szoros kapcsolatot alakított ki a kínai nagykövetséggel.

Globális aggodalom

Az Európai Parlament tavaly októberben napvilágot látott jelentéstervezete kifejezte aggodalmát „a világszerte és különösen az Európában létrehozott Konfuciusz Intézetek növekvő száma miatt, amelyek szoros kapcsolatban állnak a kínai állammal”.

A dokumentum leszögezte, hogy „a Konfuciusz Intézetek a kínai gazdasági érdekek, valamint a kínai hírszerzés és a kémek toborzása érdekében lobbizási platformként szolgálnak”.

Az Index 2021 novemberében írt arról, hogy a Fudan budapesti campusa milyen veszélyeket hordozhat magában, és hogy a Kínai Kommunista Párt hogyan van már jelen Magyarországon a helyi Konfuciusz Intézetekben és kínai diákszövetkezetekben.

Németországban egyébként tizenkilenc működik, az Egyesült Államokban pedig az összeset betiltották.

(Borítókép: Index)  • Hírek
  • Támogatások