Könnygázzal és vízágyúval vetett véget a Pride felvonulásnak a török rendőrség

2022.06.27. 06:20
A török rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta fel az Isztambul központjában tartandó Pride felvonulásra készülő aktivistákat, egy héttel azután, hogy a város kormányzója betiltotta az eseményt.

A hatóságok a vasárnapi felvonulást azért tiltották be, mert állításuk szerint az megzavarta volna a közrendet. Az aktivisták szerint a tilalmat a konzervatív muszlimok megnyugtatására rendelték el. A tüntetőkkel összecsapó egyenruhások több tucat embert, köztük újságírókat vettek őrizetbe.

A központi Taksim téren összegyűlt néhány száz ember gyorsan szétszéledt, miután a rendőrök megjelentek a helyszínen.

Az aktivisták szerint a rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be, amikor megpróbáltak áttörni a rendőrsorfalon, hogy elérjék Isztambul melegbarát negyedének szívét, az Istiklal utcát – írja az arunrathi.com.

A homoszexualitás Törökországban nem számít bűncselekménynek, de az ezzel szembeni ellenséges magatartás széles körben elterjedt, és a rendőrség az évek során egyre keményebben lépett fel a hasonló jellegű felvonulások ellen.

Vasárnap a rohamrendőrök megakadályozta a Taksim tér megközelítését, és a közeli Cihangir negyedben, ahol az emberek megpróbáltak összegyűlni, számos utcát lezártak. A környék tömegközlekedését is leállították – írja a Reuters.

A Beyoglu kerület helyi hatóságai betiltották a június 20–26. közötti Pride-hét minden rendezvényét, mondván: azok a társadalom érzékenysége miatt zavargásokhoz vezethetnek.