Kiszivárgott Putyin telefonbeszélgetése, hazudott Macronnak

GettyImages-1200560156
2022.06.28. 15:29
A francia sajtóban megjelent egy hangfelvétel arról a tárgyalásról, amely Emmanuel Macron francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között zajlott egy nappal a háború kezdete előtt.

A két államfő február 20-án tárgyalt telefonon, amikor az oroszok már vélhetően döntést hoztak Ukrajna megtámadásáról. A beszélgetés leirata nemrég jelent meg a francia sajtóban.

Ez történt előtte, utána

A tárgyalás előtt az amerikai hírszerzés már tavaly decemberben nyilvánosságra hozott egy jelentést arról, hogy 2022 elején megindulhat az Ukrajna elleni orosz támadás. A feszültség ezután egyre csak nőtt, és a szakadárok többször is összecsaptak az ukrán hadsereggel a Donbászban, miközben az orosz állam biztonságpolitikai garanciákat követelt a nyugati államoktól. A beszélgetés előtt két nappal, február 18-án a donbászi szakadárok már tömeges evakuálásba kezdtek arra hivatkozva, hogy Ukrajna támadásra készül ellenük.

A tárgyalás után egy nappal az oroszok elismerték független államként a két szakadár köztársaságot, amit követően február 24-én hajnalban megindították az inváziót.

A február 20-i telefonbeszélgetés elején a francia elnök megkérdezte, hogy mit tehet a feszültség enyhítése érdekében, mire Vlagyimir Putyin azzal válaszolt: Macron és Olaf Scholz német kancellár korábban azt mondta neki, hogy Volodimir Zelenszkij kész életbe léptetni a minszki megállapodást, de ehhez képest az ukrán elnök semmit sem csinál.

Valójában kedves kollégánk, Zelenszkij úr semmit sem tesz. Hazudik önöknek

– fogalmazott az orosz elnök (ezzel egybecseng, hogy Putyin két nappal később már nyilvánosan is arról beszélt, hogy Ukrajna megölte a minszki megállapodást).

Mindeközben Vlagyimir Putyin az ukrán és francia elnöknek is a szájába adott olyan dolgokat, amelyek nem hangzottak el. Ezeket Macron tagadta is, utána pedig a megállapodás tartalmáról vitatkoztak össze az orosz elnökkel. 

Nem tudom, hogy az ön jogásza hol tanulta a jogot, és azt sem, hogy milyen jogász tudná elképzelni, hogy egy szuverén államban szeparatista csoportok fogalmazzák meg a törvények szövegét a demokratikusan megválasztott hatóságok helyett

– hangzott el a francia elnök szájából, mire Vlagyimir Putyin válaszul tagadta, hogy az ukrán kormányt demokratikusan választották meg, majd azt is hozzátette, hogy Zelenszkij személyesen felelős a szakadárok elleni „vérfürdő” miatt.

Idegek csatája

A két vezető akkor már ideges hangnemben beszélt. Macron végül azt javasolta, hogy beszél Zelenszkijjel, és követeli tőle, hogy azonnal, már másnap üljön le tárgyalni a szeparatistákkal a minszki megállapodásban írtak alapján, amennyiben Vlagyimir Putyin megteszi ugyanezt a donbászi vezetőkkel. Az orosz elnök azonban megkerülte a válaszadást, és

lényegében annyit mondott, hogy a francia elnök nem tudja rábírni az ukránokat a tárgyalásra.

Macron a háború előtt végzett orosz hadgyakorlat állásáról is megkérdezte Putyint, mire az orosz elnök azt mondta: a gyakorlat „terv szerint halad”, és „valószínűleg ma este véget ér” (valójában az orosz csapatok a következő napokban is a határ mentén maradtak, és végül támadást indítottak Ukrajna ellen). 

Ezután a francia elnök felvetette, hogy Vlagyimir Putyin ismét találkozhatna Genfben Joe Biden amerikai elnökkel (tavaly nyáron már volt egy ilyen meeting, de akkor még a háború témája egyáltalán nem volt napirenden). Putyin erre hajlandónak is mutatkozott, de hozzátette, hogy csak akkor, ha már rendezik a helyzetet a szeparatisták és az ukrán kormány között. Érdekesség, hogy a beszélgetésnek ezt a részét a francia elnöki hivatal közzé is tette később azzal a felütéssel, hogy találkozhat az amerikai és az orosz elnök, mire a Kreml úgy reagált, hogy erről még korai beszélni. 

Jöhetnek még meglepetések

Macron ezután azt javasolta, hogy a beszélgetés alapján a két fél elnöki csapata dolgozzon ki egy közös sajtónyilatkozatot az elhangzottak alapján, amelyet nyilvánosságra hoznának. Erre Vlagyimir Putyin azt mondta:

Őszintén megmondom, hogy én most inkább jéghokizni mennék, mert épp az öltözőből beszélek önnel, most kezdődik az edzés. Előbb fel kell hívnom a tanácsadóimat.

Erre a francia elnök nagyjából annyit tudott mondani, hogy köszöni a beszélgetést, és hogy maradjanak kapcsolatban.

A fenti beszélgetés közzététele mellett a France 2 tévécsatornán csütörtökön megjelenik egy dokumentumfilm is arról, hogy a francia elnök miként tárgyalt partnereivel az utóbbi hónapokban. Elképzelhető, hogy újabb részletek derülnek majd ki a Putyinnal folytatott többi tárgyalásáról is. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron 2020. január 19-én. Fotó: Emmanuele Contini / Getty Images)  • Bérelnék
  • Bankszámla