A náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb őrét ítélték el Németországban

2022.06.28. 11:38
Az egykori náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb őrét, egy 101 éves férfit ítélték el kedden Németországban: Josef Schütz ötévi börtönbüntetést kapott a Brandenburg an der Havel-i törvényszék bejelentése szerint.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Josef Schütz pere tavaly év végén vette kezdeté. A férfi a vádpontok szerint az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként 1942 és 1945 között 3518 ember meggyilkolásában működött közre.

A vádlott a perben végig tagadta, hogy a tábor őre volt, pedig az ügyészség számos bizonyítékkal támasztotta alá a vádat – írja az MTI.

Az utóbbi években számos esetben állították bíróság elé azokat a ma már idős embereket, akik a második világháború idején szerepet vállalhattak a népirtásban. A Schütz-esetet megelőzően vádat emeltek Irmgard Furchner ellen, aki titkárnőként dolgozott a stutthofi koncentrációs táborban a második világháború idején.

Furchner tárgyalása nem indult zökkenőmentesen, ugyanis a 96 éves volt náci menekülőre fogta. Délelőtt kellett volna bíróság elé állnia, de végül délután 2-kor egy hamburgi sugárúton csípték el a hatóságok, miután elfogatóparancsot adtak ki ellene. A fent említett két eset mellett további 15 ügyben is vizsgálódtak a német hatóságok.

A sachsenhauseni tábort 1936-ban nyitották meg, egyike volt az első koncentrációs táboroknak. Egy ideig itt képezték ki a többi tábor – például Auschwitz és Treblinka – őreit is. A táborban a zsidók és szovjet hadifoglyok mellett holland ellenállókat, valamint a náci rendszer által ellenségnek kikiáltott német állampolgárokat is kivégeztek.