18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Összeégett holttestek, megtelt az intenzív – drámai beszámolók az orosz támadás után

32DC78A-highres
2022.06.28. 07:07

Amint arról az Index már beszámolt, tegnap orosz légitámadás érte Kremencsuk egyik bevásárlóközpontját. A tűzoltók és a katonák folyamatosan túlélők után kutatnak a bevásárlóközpont romjai között, miután az oroszok rakétatámadása legalább 18 ember halálát okozta hétfőn napközben – állítják az ukrán tisztviselők.

A G7 vezetői egységesen kiállnak Ukrajna mellett, az orosz csapást pedig undorítónak és háborús bűnnek minősítették. A vezetők további pénzügyi, humanitárius és katonai segítséggel igyekeznek támogatni Ukrajnát, ameddig csak szükség van erre – írja a Guardian.

Mikola Lukas, a Kremencsuk kerületi ügyészség munkatársa azt mondta, kedden darukat hoznak a helyszínre, hogy segítsenek felemelni a bevásárlóközpont beomlott tetejét.

Egyelőre gyerekeket nem találtunk az áldozatok között, viszont sok holttest megégett, úgyhogy DNS-vizsgálatokat kell végezzünk az azonosítások érdekében

– tette hozzá.

Az eltűntek családtagjai egy, az utca túloldalán lévő szállodában gyűltek össze, ahol a mentők a hétfői támadást követően támaszpontot hoztak létre.

Több mint ezer ember tartózkodott a bevásárlóközpontban a támadás idején, ahova két orosz rakéta csapódott be. Legalább tizenhatan meghaltak és ötvenkilencen megsebesültek

 – közölte az ukrán katasztrófavédelem.

Zelenszkij elnök hétfő esti videóbeszédében elmondta, hogy nem véletlenül ezt a bevásárlóközpontot támadták az orosz erők, ez egy megtervezett offenzíva volt, ráadásul pontosan a legforgalmasabb időpontra időzítve. A halálos esetek száma várhatóan emelkedni fog, ugyanis több mint 40 ember eltűnését jelentették eddig.

Egy közép-ukrajnai intenzív osztályon öt embert zsúfoltak be egy kórterembe, kötéseiket átáztatta a vér, kint egy hordágyon egy halott hever, takaróval letakarva – írja a Reuters beszámolója.

Ez a hatodik alkalom, hogy bombázzák a várost azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát – mondta Olekszandr Kovalenko, a kremencsuki állami kórház sebészeti osztályának igazgatóhelyettese, majd hozzátette: még soha nem kellett ilyen leterheltség mellett dolgozniuk.

A kremencsuki kórház egyik betege, a 43 éves Ludmila Mikhailets a Reutersnek elmondta, hogy férjével, Mikolával egy elektronikai boltban vásárolt, amikor a robbanás a levegőbe repítette az épületet.

Fejjel előre repültem, majd üvegszilánkok álltak a testembe. Az egész hely összeomlott. Aztán a földön landoltam, de nem tudom, hogy eszméletemnél voltam-e vagy sem

– mondta, majd hozzátette, hogy eltört a karja és felhasadt a feje.

Pokoli volt – mondta a nő férje, a 45 éves Mikola, akinek a fejére tekert kötésből szivárgott a vér.

(Borítókép: Romok Kremencsuk egyik bevásárlóközpontjánál 2022. június 27-én. Fotó: Str / AFP)