Megszűnt a koronavírus elleni oltásokért felelős bizottság Romániában

2022.06.29. 18:17
Romániában a kormány a koronavírus elleni oltásprogram koordinálásáért felelős országos bizottság (CNCAV) felszámolásáról döntött.

Az immunizáció irányítását az egészségügyi minisztérium veszi át – jelentette be szerdán közösségi oldalán Andrei Baciu államtitkár, a CNCAV elnöke, miután elmondta: megszűnik a  koronavírus elleni oltásprogram koordinálásáért felelős országos bizottság.

A tisztségviselő felidézte: a 67 tagú testület működtette az oltási kampány logisztikai és kommunikációs központját, és szervezte meg annak a 40 ezer orvosnak, ápolónak, katonának és belügyi alkalmazottnak a tevékenységét, aki a lakosság Covid-elleni immunizálásában közvetlenül részt vett.

Az oltási kampányban kialakított oltóközpontok felszámolása azonban nem jelenti a Covid elleni immunizáció leállítását, péntektől kezdődően viszont a vakcina csakis a családorvosoktól igényelhető – emelte ki az államtitkár.

A CNCAV felszámolásáról és a koronavírus elleni oltási stratégia módosításáról hozott kormányhatározat elfogadását a járvány visszaszorulásával és az oltási hajlandóság visszaesésével indokolta a CNCAV koordinációs feladatait átvállaló egészségügyi minisztérium.

A kormányhatározatnak az oltási stratégiáról szóló része csak szervezési és illetékességi pontosításokat tartalmaz, a vakcina népszerűsítésére nem tér ki. A Covid-igazolványok adatbázisát továbbra is a speciális távközlési szolgálat (STS) működteti, a CNCAV archívumát a közegészségügyi intézet veszi át, a vakcinabeszerzés pedig szintén az egészségügyi tárcához kerül.

Romániában a beoltható – 5 év feletti – lakosság 44,87 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, 14,42 százaléka van beoltva a harmadik, emlékeztető oltással is. A május közepe óta igényelhető negyedik adagot eddig 9219-en kérték, ami a beoltottak alig több mint egy ezrelékét teszi ki.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön