Bűnösnek találták, életfogytiglanit kaphat a Bataclan-vérfürdő egyetlen túlélője

K EPA20151114028
2022.06.29. 21:18
Bűnösnek találták a 2015-ös, 130 ember halálát okozó párizsi merénylet fő gyanúsítottját, Szalah Abdeszlamot egy terrorcselekményhez kapcsolódó emberölésben és emberölési kísérletben – döntött a francia bíróság.

Amint arról beszámoltunk, tavaly szeptemberben vette kezdetét a százharminc halottat követelő párizsi terrortámadás elkövetőinek pere. A tárgyalássorozat végére szerdán került pont.

A támadás egyedüli túlélője, Szalah Abdeszlam elítélésével véget ért a legnagyobb szabású tárgyalás a modern kori francia igazságszolgáltatás történetében – írja az Independent.

A férfi életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat gyilkosság és egyéb vádak miatt, feltételes szabadlábra helyezés nélkül – ez a legszigorúbb büntetés a francia igazságszolgáltatásban.

További 18 férfit ítéltek el terrorizmussal kapcsolatos vádakkal az Iszlám Állam 2015-ben a Bataclan színház, párizsi kávézók és a francia nemzeti stadion ellen elkövetett terrortámadásai miatt.

Mi történt 2015-ben?

A 2015. november 13-án egy párizsi stadion, több bár és étterem, valamint a Bataclan koncertterem elleni támadás elkövetését az Iszlám Állam vállalta. Az este fél 10-kor kezdődött, különböző helyszíneken végrehajtott támadásban egy stadionnál gyilkoltak, egy másik halálosztag a belvárosban lövöldözött bárokban és vendéglőkben, míg egy harmadik terroristasejt betört a Bataclan koncertterembe – ahol éppen koncert volt –, és válogatás nélkül lövöldözni kezdtek. Csak ezen a helyszínen kilencven ember vesztette életét. A támadókkal a rendőrök végeztek, kivéve Abdeslamot, akinek sikerült elmenekülnie.

(Borítókép: Egy kimenekített túlélő a párizsi Bataclan koncertterem közelében, miután az épületben mintegy száz embert túszul ejtettek 2015. november 13-án. Fotó: MTI / EPA / Étienne Laurent)