új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Shell igyekszik felmérni a következményeket, miután Vlagyimir Putyin aláírt egy rendeletet, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy átvegye az irányítást a Szahalin 2 földgázprojekt felett.

    A rendelet a projekt jogait egy új orosz vállalatra ruházza át, és arra kényszerítheti a külföldi tulajdonosokat, mint a Shell, hogy hagyjanak fel a létesítménybe történő befektetésükkel.

    A Shell 27,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben, mintegy 4,1 milliárd dollár értékben – írja a Sky News.

    A Szahalin 2 a világ jelenlegi cseppfolyósított földgázpiacának mintegy 4 százalékát biztosítja. A Shell közölte, hogy kiszáll a projektből, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, de ez a rendelet megnehezíti a vállalat terveit.

  • A franciaországi Île-de-France régió 1,1 millió eurót különített el Csernyihiv és Kijev megye újjáépítésére – írja a Kárpáti Igaz Szó.

    Számunkra nem csak az infrastruktúra és a lakások helyreállítása fontos. Ezeket új elvek és megközelítések szerint kell újjáépíteni. A modern várostervezés, az energiahatékonyság és a lakosok kényelme kell legyen a fő szempont. A legújabb módszereket kell alkalmaznunk a közlekedési, az oktatási, a rekreációs és a teljes városi infrastruktúra létrehozásához

    – nyilatkozta Julia Szviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes.

  • Amint arról beszámoltunk, péntek hajnalban orosz rakétacsapás érte az odesszai kikötőváros egyik lakóházát és üdülőhelyét. A legújabb értesülések szerint tizennyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma.

    Kirill Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy 18 ember halt meg, köztük két gyermek – számolt be az Independent.

    Az odesszai regionális kormány szóvivője, Szerhij Bratchuk Telegram-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy több mint harminc ember sérült meg a támadásban.

  • Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke Twitter-posztban közölte, hogy milyen nagy büszkeséggel tölti el, hogy az Európai Unió úgy döntött, hogy az országnak tagjelöltstátuszt ad a blokkhoz való csatlakozáshoz – írja a Guardian.

    Történelmi pillanat! Az Európai Unió zászlaja az ukrán parlamentben van. Ez volt minden álmom. Valóra vált. És hozzáteszem: az ukrán parlament megérdemli az uniós zászlót mind színében, mind jelentésében.

  • A de facto Luhanszki Népköztársaság belügyminiszterének egyik segítője, Vitalij Kiszelev a Telegram-csatornáján közölte, hogy a szövetséges egységek ellenőrzésük alá vonták Szpornoje, Zolotarjivka és Bila Hora településeket, miközben „aktívan fejlődik a Szeverszk elleni offenzíva, ahová az ukrán fegyveres erők egységei vonulnak ki Liszicsanszkból”.

    Korábban Kisziljov azt mondta, hogy Oroszország és a szakadár népköztársaságok már Liszicsanszk felét ellenőrzik, és a település felszabadítása már csak napok kérdése.

  • Ukrajnának most már „nagyon világos európai perspektívája” van, miután az Európai Unió úgy döntött, hogy az országnak tagjelöltstátuszt ad a blokkhoz való csatlakozáshoz – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrán parlamentben tartott beszédében.

    Ukrajna most már tagjelölt ország az Európai Unióhoz való csatlakozásra, ami alig öt hónappal ezelőtt még szinte elképzelhetetlennek tűnt. A mai nap tehát mindenekelőtt egy pillanat, hogy megünnepeljük ezt a történelmi mérföldkövet, az eltökéltség és az elszántság győzelmét, és az egész mozgalom győzelmét, amely nyolc évvel ezelőtt a Majdanon kezdődött

    – mondta von der Leyen pénteken a parlamenti beszédében a Reuters beszámolója szerint.

  • Az Egyesült Államok nem tapasztalta, hogy Kína katonai felszereléseket szállítana Oroszországnak, vagy kijátszaná a szankciókat – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.

    Elmondása szerint a hét elején hozott végrehajtási intézkedések bizonyos kínai vállalatokat céloztak, nem pedig a kormányt – írja a Sky News.

    Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden öt kínai vállalatot tett fel egy kereskedelmi feketelistára, mivel állítólag támogatják Oroszország katonai és védelmi ipari bázisát.

    Amerikai tisztviselők figyelmeztették Kínát, hogy következményei lesznek annak, ha anyagi támogatást nyújt Oroszországnak a háborújához. Ugyanakkor következetesen azt állították, hogy nem észleltek ilyen jellegű tevékenységet. 

    Ez egy normális üzletmenetből adódó végrehajtási intézkedés olyan szervezetek ellen, amelyek Oroszországnak nyújtottak háttértámogatást

    –  mondta egy magas rangú Biden-kormánytisztviselő névtelensége megőrzése mellett.

  • Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára az Ukrajinszka Pravdának elmondta, hogy az oroszok a Kígyó-szigetet Odessza, Besszarábia régió és a Dnyeszteren túli területek megfigyelésére használták – írja a Sky News.

    Nagyon erős pozíciójuk volt ott, és stratégiailag fontos győzelemnek nevezte. Cáfolta Oroszország azon állításait is, miszerint erői önként hagyták volna el a szigetet.

    Az, ahogyan az Orosz Föderáció nyilatkozott – hogy állítólag jó szándékból távoztak –, nem felel meg a valóságnak. Valójában a mi nehéztüzérségünk szorította ki őket onnan. Fegyveres erőink minden rendelkezésre álló eszközt felhasználva kétszeres támadást mértek rájuk és el kellett menekülniük

    – mondta a védelmi tanács titkára.

  • Mint megírtuk, szerda éjjel az ukránok tüzérségi támadást hajtottak végre a Kígyó-szigeten, amit követően az oroszok elmenekültek.

    Most Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott, hogy

    A Kígyó-sziget stratégiai pont, és a mostani támadás jelentősen megváltoztatja a Fekete-tenger helyzetét. Még nem garantálja a biztonságot, még nem garantálja, hogy az ellenség nem tér vissza, de jelentősen korlátozzuk a megszállók tevékenységét. Lépésről lépésre ki fogjuk űzni őket a tengerünkről, a szárazföldünkről és az égboltunkról

    – számolt be a Guardian.

  • A fekete-tengeri Odessza kikötőváros közelében egy lakóházra és egy üdülőhelyre mért orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma elérte a tizenhetet – közölték ukrán tisztviselők.

    A rakéta pénteken éjjel 1 óra körül csapódott be a Bilhorod-Dnyisztrovszkijban lévő épületbe, és tüzet okozott egy hozzá tartozó üzlethelyiségben. Az ukrajnai mentőszolgálatok folytatják a mentési műveletet. Jelenleg 17 halottról és 31 sérültről, köztük gyerekekről tudni – írja az Independent.

  • Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon 6560 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5895 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. június 30-án 268 ember, köztük 125 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Nem mindennapi videót osztott meg egy ukrán nő közösségi oldalán. A felvételen éppen egy menetelő orosz konvojt videóznak a puszta közepén állva, amikor váratlan dolog történt.

    Hirtelen, a semmiből tört elő egy ukrán terepjáró és a videójátékokat megszégyenítő könnyedséggel tette a földdel egyenlővé az orosz csapatot.

    Ön szerint ez egy valós felvétel?

  • Volodimir Zelenszkij szerint az ország keleti részén kemény a harc, mivel Oroszország folytatja a hetek óta tartó támadást a szakadár területek elfoglalására – számolt be az Independent.

    „A helyzet Donbászban továbbra is a legkeményebb, rendkívül nehéz. A megszállók tűzfölénye továbbra is rendkívül kézzelfogható – már minden tartalékukat felhasználták, hogy eltaláljanak minket: a luhanszki területet, a donyecki területet” –mondta csütörtök késő este.

    Zelenszkij köszönetet mondott az ukrán katonáknak, és azt mondta, hogy hálás mindenkinek, aki ilyen körülmények között védi a katonai állásaikat.

    Ez az igazi hősiesség

    – dicsérte az ukrán harcosokat, köztük a tüzéreket, a katonai repülés és a légierő pilótáit, az Olekszandrija parancsnokságát, amiért hónapok után felszabadították a Kígyó-szigetet.

  • A de facto Donyecki Népköztársaságban július 1-jén lépett hatályba a végrehajtó büntető törvénykönyv, amelynek halálbüntetésre vonatkozó rendelkezései 2025. január 1-jén lépnek hatályba.

    A halálbüntetésre vonatkozó rendelkezéseket a büntető törvénykönyv 24. cikke tartalmazta. A végrehajtás nem nyilvános. Az elítélt személyt a büntetés-végrehajtási intézetben ölik meg. A kivégzést egy ügyész, a büntetés-végrehajtási intézet alkalmazottja és egy orvos fogja felügyelni, aki a halált igazolja.

    Kegyelmi kérelmet a halálra ítélt fogoly benyújthat, azt a köztársasági vezető megvizsgálja és döntést hoz – írja a Moszkovszkij Komszomolec.

  • Legalább 10 ember halálát okozta egy orosz rakétatámadás, amely péntek hajnalban csapódott be a dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe – erősítette meg a hírt egy regionális tisztségviselő.

    Az előzetes jelentések szerint legalább hat ember, köztük három gyerek meghalt az éjszakai támadásban – írja az Independent.

    Szerhij Bratchuk, az odesszai regionális adminisztráció szóvivője később elmondta: „Tízre nőtt a többemeletes bérház elleni támadás áldozatainak száma”.

    Ez néhány órával azután történt, hogy Ukrajna kiutasította az orosz erőket a kulcsfontosságú fekete-tengeri előőrséről, a Kígyó-szigetről.

    A rakéta az ukrajnai fekete-tengeri kikötőben egy kilencemeletes lakóházat talált el, ami után az épület egy része összeomlott.

    A tisztviselők elmondása szerint a mentőakciók jelenleg is zajlanak.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Kövessenek bennünket ma is!