Sárlavina Indiában, legalább tizenhatan meghaltak

K EPA20220630128
2022.07.01. 08:26
Legalább tizenhatan meghaltak és közel hetvenen eltűntek India északkeleti részén egy vasúti építkezésen, miután a hetek óta tartó esőzések sárlavinához vezettek.

A katasztrófavédelem és a rendőrség több mint kétszáz munkatársa dolgozik a helyszínen, hogy kiszabadítsa a beszakadt domboldal által betemetett embereket a Manipur államban található Noneyban. A mentési munkákat nehezíti a terep és az időjárás – mondta el egy helyi tisztségviselő pénteken.

Az illetékes hozzátette: a törmelék gáthoz hasonlóan eltorlaszolta egy folyó útját. A közelben élőket arra kérték, hogy húzódjanak biztonságos területekre.

Egy manipuri vezető úgy tudja, hogy hét katona van a halottak között. A szerencsétlenségben az indiai vasúttársaság öt tisztségviselője is eltűnt.

Az építkezést a hadsereg biztosította, mert a térségben évtizedek óta lázadók tevékenykednek. A sárlavina csütörtök hajnalban zúdult a területre, amikor az áldozatok többsége aludt. Narendra Modi indiai miniszterelnök a szövetségi kormány támogatásáról biztosította a helyi hatóságokat.

Az éghajlatváltozás áll a korai esőzések mögött

Az elmúlt három hétben pusztító esőzések zúdultak India északkeleti részére és a szomszédos Bangladesre. Az ítéletidő becslések szerint eddig legalább kétszáz ember halálát okozta Asszam, Manipur, Tripura és Szikkim államban. Bangladesben május 17-e óta 42-en vesztették életüket. Eközben százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Szakértők szerint egyebek között az éghajlatváltozás áll a korai esőzések mögött. A monszunesők rendszerint júniusban kezdődnek Dél-Ázsiában, de idén már márciusban jelentős mennyiségű csapadék hullott Indiára és Bangladesre.

(Borítókép: Az indiai Országos Katasztrófaelhárító Erő (NDRF) által közreadott képen mentők kutatnak áldozatok után az északkelet-indiai Manipur állambeli Noney körzetben 2022. június 30-án. Fotó: MTI/EPA/NDRF)