Nem vette észre a sofőr, hogy elromlott a klíma, 53 bevándorló halt meg a texasi kamionjában

2022.07.02. 21:29
Ötvenhárom bevándorló halt meg abban a texasi kamionban, amelynek sofőrje nem vette észre, hogy leállt a hűtést biztosító gépezet – állítják a bírósági dokumentumok.

A tisztviselők a kamion 45 éves sofőrjét, Homero Zamorenót hétfőn találták meg, miközben a kamion közelében bujkált a bokrokban. Először megpróbálta a túlélők egyikének tettetni magát, de az ipari kamera segítségével előkerült róla egy fotó, amin a kamiont vezeti – írja a BBC

Ez az Egyesült Államok történetének legtragikusabb embercsempészési esete. Az áldozatok Mexikóból, Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából származtak – a túlélőket, leginkább a gyermekeket továbbra is kórházban ápolják. 

A kamion sofőrjét és Christian Martinezt (aki már szintén vádlott) azzal gyanúsítják, hogy sms-ben kommunikáltak egymással a kamion megtalálása előtt és után. A dokumentumok szerint ezt egy bizalmas kormányzati informátor mondta a tisztviselőknek, aki a bevándorlási és vámigazgatási szerveknél, valamint a texasi rendőrségnél is dolgozott. Mindkét gyanúsított halálbüntetéssel néz szembe, ha bűnösnek találják őket embercsempészet vádjában. 

Két másik, az ügyben vélhetően érintett férfit, Juan Claudio D’Luna-Méndezt és Francisco D’Luna-Bilbaót lőfegyverbirtoklással és az Egyesült Államokban való illegális tartózkodással vádolják. Mindketten mexikói állampolgárok.