új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük a megtisztelő és kitartó figyelmüket. Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

  • Az Ukrajna önkormányzatait tömörítő szervezet, az Ukrán Városok Szövetsége azt állítja, hogy nyolc ukrán város- és faluvezető van jelenleg orosz fogságban; és a szabadon bocsátásukat követeli – írja a Sky News.

    Az egyesület szerint a fogvatartottak között van többek között:

    • Eugene Matvejev – Dnyiprudnenszkij város polgármestere;
    • Alekszandr Smigol – Volkov falu vezetője;
    • Alekszandr Babics – Goloprisztan város polgármestere;
    • Igor Koljajev – Herszon polgármestere;
    • Valentina Kostenko – Velikokopanyivszkij faluvezetője;
    • Dmitrij Ljahno – Gornosztajiv faluvezetője;
    • Szerhij Hilcsenko – Hrestivszkij faluvezetője és
    • Peter Zbarovszkij – a Novotrojicka területi közösség vezetője.
  • Egy orosz akna megölt egy civilt, és megsebesített egy másikat Odessza közelében – jelentette a Kyiv Independent.

    A hírportál Natalija Humenyukot, az ukrán hadsereg déli részének szóvivőjét idézte.

    Az akna a jelentések szerint a Fekete-tengerben robbant fel Karolino-Buhaz üdülőváros közelében, 60 kilométerre délnyugatra Odesszától – írja a Sky News.

  • A Lengyelország északi részén lévő Gdańskban utcát neveztek el „Mariupol hőseiről” – írja az AP hírügynökség.

    A tér átadásakor egy szabadtéri fotókiállítást is megnyitottak, ahol a mariupoli ostrom alatt készült fotókat mutatták be.

    A város tisztviselői azt mondták: a tér átnevezésével arra akarják felhívni a figyelmet, hogy Ukrajnát továbbra is támogatni kell az Oroszország elleni küzdelemben. Gdańskban már korábban is átneveztek egy teret „Szabad Ukrajna” térre a háborúval összefüggésben.

  • Az ukránok országszerte úttörő kezdeményezéseket indítottak a hadsereg támogatására és felfegyverzésére Oroszország ellen, miután februárban Putyin hadserege megszállta az országot.

    A közelmúltban egy új és szokatlan kezdeményezést indított el Makszim Seremet mérnök és az ő „Drone Lab” elnevezésű szervezete.

    Önkéntesekből álló csapata kukákat állított fel a kijevi Politechnikai Intézet kampuszai és kollégiumi szobái előtt – ahol Seremet tanul és tanít –, hogy összegyűjtsék az eldobható e-cigarettákat, és visszaszerezzék a bennük lévő értékes árucikket: a lítium-polimer-akkumulátorokat.

    A leleményes ukránok aztán az eldobott akkumulátorokat drónok energiaellátására használják a frontvonalon. 

  • A CNN riportot készített azokkal az ukrán területvédelmi önkéntesekkel, akik egy erdőben ásták be magukat az orosz offenzívára készülve.

    A fegyveresek Szlovjanszk város közelében foglaltak el védekező állást egy erdőben. Állításuk szerint közel egy hónapja kezdetleges fekvőhelyeken alszanak, és tábortűz felett megmelegített konzervételeket esznek, miközben tőlük nem messze előrenyomulnak az oroszok.

    Azt is elmondták, hogy a háború első napjaiban jelentkeztek, és eddig még nem kerültek közvetlen harci kontaktusba az ellenséggel, de ez csak idő kérdése. Időről időre a közelükben már becsapódik egy-egy orosz tüzérségi lövedék, az egyik ilyen csapásban már többen is megsérültek. 

    Minden egyes nehéztüzérségi lövésünkkel szemben az oroszok 10 vagy 20 lövést tudnak leadni, mert nincs tüzérségünk 

    – mondta a katonák egyike.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara közölte, hogy

    • Novomikajlovkában a Kreml erőit visszaverték és visszaszorították,
    • Szlovjanszk irányában az ukrán katonák visszavertek egy támadást Bohorodicsne falu közelében,
    • illetve arról is beszámoltak, hogy az orosz erők kivonultak a harkivi területen lévő Ivanivka faluból – számolt be a Sky News.

    „Hiszünk Ukrajna fegyveres erőiben! Együtt a győzelemért!” – tették hozzá.

  • Több mint 40 épületet – köztük lakóházakat – rongáltak vagy semmisítettek meg szombaton a donyecki régió különböző városaiban orosz lövések – közölte az ukrán nemzeti rendőrség.

    A rendőrség szombaton olyan képeket osztott meg, amelyeken törmelékkel körülvett romos épületek és egy fel nem robbant rakétának tűnő tárgy látható.

    Még nem tudni, mennyi civil vesztette életét, vagy sebesült meg a légicsapások, a rakéták és a tüzérségi lövések által okozott robbanásokban.

    A lerombolt épületek között van egy iskola, egy bevásárlóközpont és egy gázelosztó állomás, valamint lakóházak is – számolt be a Sky News.

  • Mint korábban megírtuk, Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök nemrég egy héttel meghosszabbította az országban végrehajtott hadgyakorlatot, mivel belarusz támadásra készülnek az ukránok. Most az AFP hírügynökség közölte Twitter-posztban, hogy 

    Lukasenka megvádolta Ukrajnát, hogy rakétákat lőtt ki Fehéroroszországra.

  • Az orosz hadsereg irányítás alá vonta Liszicsanszk városát – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség tudósítója.

    Az oroszok már szombaton kora délután azt állították, hogy bekerítették a várost. Ezt később az ukránok tagadták, és azt mondták, hogy ők ellenőrzik a 100 ezres települést.

    Az orosz állami hírügynökség most azt állítja, hogy az ukránok visszavonultak, és felrobbantottak maguk mögött több épületet, köztük a városházát is. Mindeközben Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője közzétett egy videót, amelyen csecsen és kozák katonák ünnepelnek a városban. 

    Ebben a videóban a háttérben látható szétlőtt épület valóban hasonlít a helyi városházához (lásd ezen a képen), de nem igazolható, hogy biztosan az látható a videóban, más forrásból még nem erősítették meg a videó helyszínét. 

    Mindeközben az orosz Izvesztyija tudósítója – állítása szerint – szintén a helyszínről jelentkezett be egy másik videóban, és az mondta, hogy a helyiek közül is voltak, akik üdvözölték az orosz katonákat. 

    Liszicsanszk ostromát azt követően kezdték meg az oroszok, hogy a múlt hétvégén többheti harc után elfoglalták Szeverodonyeck városát.

  • Ukrán partizánok hajtottak végre egy kisebb akciót a mariupoli orosz megszállók ellen.

    Az ellenállók egy orosz zászlóra írták azt az üzenetet, hogy „halál a rasszistákra és Putyinra. Az oroszok ezután egy nagyobb ellenőrzésbe kezdtek, hogy megtalálják a felelősöket – jelentette Petr Andrjuscsenko, a város polgármesterének tanácsadója.

    A CNN nemrég írt arról, hogy a jelek szerint egész Dél-Ukrajnában egy nagyobb partizánmozgalom működik már, mivel egyre gyakrabban hajtanak végre merényleteket az ottani orosz tisztviselők ellen. Ennek a mozgalomnak a központja Melitopol lehet, ahol már hónapok óta vannak ilyen akciók, mivel a várost a háború elején foglalták el az oroszok.

  • A CNN tudósítása szerint a kelet-ukrajnai erdők mélyén földbe vájt árokban alszanak az önkéntesek, felkészülve az orosz hadsereg elleni védekezésre – írja a Guardian.

    Az egyik önkéntes – nem hivatásos katona – bajtársaival együtt egy erdei térségben él Szlovjanszktól nem messze, és innen védik Ukrajna területét. 

    Azt mondja, gyakran gondol terhes feleségére – aki otthon, Harkivban él – és születendő kisfiukra.

    Ki fogjuk őket rúgni innen, és a fiam tudni fogja, hogy nem tétlenkedtünk. Ez a mi földünk, és nincs joguk idejönni.

    Nem sokkal a CNN látogatása után egy repeszcsapás súlyosan megsebesített néhány katonát.

  • Ruszlan Muzicsuk, az ukrán nemzeti gárda szóvivője azt mondta: heves harcok zajlanak Liszicsanszk városánál, de nem igaz az az állítás, miszerint az oroszok bekerítették volna őket.

    Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov szombat délután azt állította, hogy az orosz katonák és a szakadárok teljesen bekerítették a várost. Ezzel szemben Muzicsuk most azt közölte, hogy a várost az ukrán fegyveresek ellenőrzik, és nem is kerítették be őket.

    Azt is elmondta, hogy Liszicsanszk mellett Bahmut és Harkiv térségében is heves harcok zajlanak, miközben az oroszok Szlovjanszk irányába is próbálnak előretörni több helyről. 

  • Valerij Zsalusznyij ukrán főparancsnok közzétett egy videót az egyik csapásról, amelyet a Kígyó-sziget ellen hajtottak végre.

    Az akcióra pénteken került sor, vagyis azt követően, hogy az oroszok elhagyták a szigetet.  A felvételen az látható, amint egy ukrán gép megsemmisíti az otthagyott orosz harceszközöket.

    Mindez azt is jelzi, hogy a sziget egyfajta senki földjévé vált, máskülönben az ukránok inkább elzsákmányolták volna az orosz eszközöket. Vagyis az oroszokat elűzték ugyan, de ők maguk sem tudják visszafoglalni a szigetet, mivel ott az orosz haditengerészet és légierő lecsaphatna rájuk (az oroszok a minap foszforbombákkal már támadták is a Kígyó-szigetet). 

  • Az oroszok véletlenül elsüllyesztették az egyik saját hajójukat a Fekete-tengeren.

    Ezzel kapcsolatban az első híresztelések már csütörtökön megjelentek. Azóta már az orosz Telegram-csatornákon is azt írják, hogy tényleg megtörtént az eset.

    Úgy tudni, hogy a fekete-tengeri flotta D–106-os deszanthajója egy orosz aknára futott rá Mariupol közelében, és a robbanás után el is süllyedt. A legénységnek azonban még időben sikerült elhagynia a hajót.

  • Egy kijevi iskolaigazgató vezette azokat az orosz ügynököket, akik Kijev területén segítették az orosz hadsereget – közölte szombaton az Ukrán Biztonsági Hivatal (SZBU) a Kyiv Independent szerint.

    Az SZBU szerint az iskolaigazgatónak az oroszok azt ígérték, hogy ha sikerrel járnak, és megdöntik az ukrán kormányzatot, akkor az új kormányban oktatási miniszter lehet majd belőle.

  • Bármilyen forgatókönyvre felkészültek a belaruszok részéről – ezt mondta szombaton Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó.

    A politikus arra reagált, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök nemrég egy héttel meghosszabbította az országban végrehajtott hadgyakorlatot, amely így nem ért véget július 1-jén, hanem július 9-éig tart majd.

    Podoljak ezzel kapcsolatban azt mondta: csak spekulálni tudnak azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a kövektező napokban a belarusz határon.

    Értjük, hogy mi történik Belarusz területén, és készek vagyunk bármilyen forgatókönyvre. Defenzív szempontból mindenünk megvan az ukrán–belarusz határon, készen állunk

    – fogalmazott az ukrán politikus.

    Mindeközben Andrij Szadovij, Lviv polgármestere egy találkozót hívott össze a város katonai és civil vezetőivel, ahol arról egyeztettek, hogy milyen lépéseket tehetnek azért, hogy egy esetleges offenzíva esetén megvédhessék magukat a belaruszoktól. Többek közt arról esett szó, hogy a területvédelmi egységeknél szolgáló önkénteseket készítenék fel alaposabban a harcra, a közalkalmazottakból pedig tartalékos ezredeket hoznának létre (ez utóbbit viszont még csak fontolgatják).

  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a Zaporizzsja városában lévő Gyermekművészeti Múzeumot elfoglalta az ukrán katonaság.

    A minisztérium azzal fenyegette meg az ukránokat, hogy ha nem hagyják el az intézményt, akkor tüzérségi csapást hajtanak végre ellenük.

  • Nincsenek könnyű helyzetben azok a tanárok, akik továbbra is az oroszok által elfoglalt ukrajnai régiókban űzik a tevékenységüket. Az oroszok saját tantervük tanítására kötelezik őket, amit ha nem teljesítenek, elbocsátás és kilakoltatás vár rájuk.

    A délkelet-ukrajnai megszállt területeken élő ukrán tanároknak egyenesen Moszkvából érkezett a felszólítás, hogy írják alá az orosz tantervre való áttérést igazoló dokumentumot.

    Ha azonban eleget tesznek az oroszok kívánságának, a háború végeztével Ukrajna vonhatja őket felelősségre, a büntetésük pedig akár három év börtön is lehet. Az orosz tananyag tanítását lehet az ellenséggel való együttműködésként értelmezni. 

    A tanároknak július 21-ig kell dönteniük a dokumentum aláírása és a felmondásuk között, ám többeket kilakoltatással fenyegetnek, ha nem működnek együtt – írja a Guardian

  • Harkiv északkeleti régiójában az éjszaka folyamán folytatódtak a támadások, legalább nyolc ember megsebesült – írja a Sky News.

    Oleg Szinegubov, a harkivi régió önkormányzati vezetője elmondta, hogy a lövések hajnali 4 óra körül kezdődtek. Oroszország „alattomos módon rakétákat lőtt ki”.

    Magánházakat és gazdasági épületeket rongáltak meg. A lövések következtében erdősávok gyulladtak ki. Egy óvoda is megsemmisült

    – tette hozzá.

  • Az ukrán határőrség bejelentette, hogy 100 gigabájtnyi, részben titkosítottnak minősülő orosz katonai adatot találtak egy általuk megszerzett merevlemezen – írja a Sky News. 

    A határőrség szerint Észak-Ukrajnában, a Csernyihivi területen találtak rá a merevlemezre. Az adathordozón az egyik orosz légvédelmi egység adatait találták meg:

    az oroszok által használt fegyverekről, valamint a katonai hadgyakorlatokról is találtak bizonyos információkat. 

    A merevlemezen ezenkívül az adott légvédelmi egység személyzetének névsorát, valamint az életrajzi adataikat is megtalálták.

  • A német energiaügyi szabályozó hivatal vezetője arra szólította fel az embereket, hogy takarékoskodjanak az energiával, és készüljenek fel a télre, mivel attól tart, hogy Oroszország leállíthatja a földgázszállítást – írja a Sky News.

    Klaus Müller, a német Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke felszólította a ház- és lakástulajdonosokat, hogy ellenőriztessék és állítsák be gázkazánjaikat és radiátoraikat a hatékonyság maximalizálása érdekében.

    A karbantartás 10-15%-kal csökkentheti a gázfogyasztást

    – mondta a Funke Mediengruppe német újság- és magazinkiadónak.

    Müller szerint a lakosoknak és az ingatlantulajdonosoknak ki kell használniuk a hideg idő beállta előtti 12 hetet a felkészülésre.

    Szerinte a családoknak már most meg kell beszélniük, hogy „minden helyiséget a szokásos hőmérsékletre kell-e állítani télen, vagy néhány szoba lehet-e egy kicsit hidegebb”.

    A felhívás az után hangzott el, hogy Oroszország csökkentette a Németországba, Olaszországba, Ausztriába, a Cseh Köztársaságba és Szlovákiába irányuló gázszállításokat.

  • Mint megírtuk, Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov szombat délután bejelentette Liszicsanszk bekerítését az orosz hadsereg és a de facto Luhanszki Népköztársaság katonái által. 

    Felmerül a kérdés, hogy mi lesz ezután, milyen irányba haladnak tovább a csapatok, és hogy lehetséges-e az ukrán fegyveres erők ellentámadása. Most Mihail Hodarenko orosz tartalékos ezredes a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak nyilatkozott, és megválaszolta az esetleges kérdéseket.

    Mihail Hodarenko elmondta, hogy a szövetséges erők minden erőfeszítése a Kramatorszk-szláv agglomeráció uralására fog összpontosulni. A következő fő irány kétségtelenül a Bahmuti (Artemovszk) kerületek lesznek. Azt nem tudta megmondani, hogy Kramatorszk térségében pontosan mekkora erővel rendelkeznek az ukránok, de hozzávetőlegesen 8-10 ezerre tehető a harcosok száma. 

    De messze nem a csapatok száma határozza meg az adott művelet sikerét, hanem az ügyes vezetés, a tűzfegyverekkel ellátott felszerelés, az élelmiszer- és lőszerkészletek és a morál. A modern harcban a számok nem játszanak olyan nagy szerepet, mint korábban 

    – tette hozzá az ezredes.

    Elmondta továbbá, hogy nem becsülné alá az ukrán fegyveres erők hatékonyságát, és úgy gondolja, hogy „az ellenséggel mindig tisztelettel kell bánni”. Hozzátette: a Nyugat segítsége nélkül az ukrán hadsereg nagyszabású ellentámadása azonban nem valószínű. Szerinte az orosz erők ezt a térséget gyorsabban le tudják majd rohanni, mint Mariupolt. És ha ez megtörtént, akkor Harkiv, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Odessza városa lehet a következő célpont.

  • Vlagyimir Putyin legalább egy évig készült az ukrajnai háborúra, mielőtt elindította volna – ezt mondta Olaf Scholz német kancellár a CBS-nek adott interjújában.

    A német kormányfőt arról kérdezték, hogy szerinte Oroszországnak mekkora tartalékai vannak, folytathatják-e évekig a háborút, mire Scholz azt mondta: ezt senki sem tudja, de a jelek arra utalnak, hogy Putyin alaposan megtervezte és előkészítette ezt a háborút.

    Én úgy vélem: a döntést, hogy elindítja ezt a háborút, már egy évvel a megkezdése előtt meghozta. De az is lehet, hogy még annál is korábban, mivel alaposan felkészült rá. Ezért arra számítok, hogy hosszú ideig folytatni tudja majd ezt a háborút

    – fogalmazott Olaf Scholz. 

    A teljes interjú vasárnap jelenik meg a CBS Face the Nation című műsorában, most még csak a beharangozót tették közzé.

  • Az ukrán védelmi minisztérium közzétett egy videót azoknak a Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegeknek a működéséről, amelyeket a németektől kapnak.

    Tüzelés, aztán vissza a rejtekhelyre. A Panzerhaubitze 2000-esek így dolgozzák meg az orosz állásokat a keleti határoknál

    – írta a minisztérium.

  • Andrea Pirlo évek óta szeretett volna villát vásárolni Forte dei Marmiban. A villa nem is akárhol helyezkedik el, hanem a város legimpozánsabb részén, a római birodalmi negyedben, egy kőhajításnyira a tengertől, az úgynevezett „Versilia gyöngyszeme” leghíresebb részén. 

    A Corriere információja szerint a teljes, 2,6 millió eurós vételárból Pirlo félmilliót már el is utalt a villára foglalóként, amikor a bíróság lefoglalta azt. A villa tulajdonosa egy orosz oligarcha, aki ellen polgári pert indított az igazságszolgáltatás, miután nem fizetett be egy 250 ezer eurós tanácsadói díjat. Az ingatlant valószínűleg épp azért árulta, hogy azt a bíróság ne vegye zár alá.

    „A lefoglalást csaknem az ügy érdemi befejezésekor adták ki” – erősítette meg Tommaso Bertuccelli, az ingatlaniroda ügyvédje. 

    Az ingatlant az után kezdte el árulni, hogy Putyin feltételezett jachtját lefoglalta az olasz kormány, tehát számíthatott rá, hogy az ő villáját is le fogják. A polgári peres döntés azonban megakadályozta már az adásvételt is. 

    Az oligarcha, akinek a neve még a lap előtt is ismeretlen, fellebbezni fog a döntés ellen. 

  • A brit védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta a háborús helyzetről készült új jelentését: ez alapján még az is megtörténhet, hogy fogyóban van az oroszok modern rakétakészlete. Emellett nagy a valószínűsége annak, hogy a kremencsuki plázába egy továbbfejleszett, hajó elleni cirkáló csapódott be – írja a Skynews

    A közleményben az áll: 

    Oroszország továbbra is levegőből indított, hajó elleni rakétákat alkalmaz másodlagos szárazföldi támadó szerepkörben, valószínűleg a pontosabb modern fegyverek fogyatkozó készletei miatt.

    A kremencsuki pláza elleni támadásról készített felvételről az olvasható: „A CCTV-felvételek elemzése azt mutatja, hogy a 2022. június 27-én a kremencsuki bevásárlóközpontba csapódott rakéta nagy valószínűséggel egy H–32-es volt. Ez a szovjet korabeli H–22 továbbfejlesztett változata.”

  • Az Orosz Légierő Harkiv közelében eltalálta az Ukrán Fegyveres Erők 10. hegyi rohamdandárjának bázisát – jelentette be Oroszország Honvédelmi Minisztériuma.

    A fegyvereket és katonai felszereléseket egy traktorgyár területén tárolták. A támadás következtében legalább harminc katona vesztette életét – számolt be a RIA Novosztyi orosz hírportál.

  • Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov szombat délután bejelentette Liszicsanszk bekerítését az orosz hadsereg és a de facto Luhanszki Népköztársaság katonái által – számolt be az orosz RIA Novosztyi

    A csapda bezárult, Liszicsanszkot teljesen körülvették a szövetségi erők

    – írta Telegram-csatornáján a vezető, hozzátéve: hamarosan teljes körű inváziót indítanak a város ellen.

  • Egy orosz jégkorongsztárt, aki szerződést írt alá egy amerikai csapathoz, Putyin hadseregébe kényszerítettek, hogy Ukrajnában harcoljon.

    A 25 éves Ivan Fedotovot tegnap a hadsereg egyik sorozási irodájába siettették, miután egy egyenruhás és civil ruhás rendőrökből álló osztag Szentpéterváron elfogta – írja a Daily Mail.

    A lap szerint a behívó kikerülése miatt állhattak bosszút, amiért az NHL-csapathoz, a Philadelphia Flyershez szerződött a játékos. Az olimpiai ezüstérmes kapus a múlt hónapban 1,1 millió dollár (422 millió forint) értékű szerződést írt alá.