Kicsalt pénzének többszörösét kapta vissza egy holland egyetem

2022.07.02. 17:50
Egy holland egyetemtől kibertámadással 200 ezer eurónyi bitcoint zsaroltak ki pár éve, most sikerült visszaszereznie. A kriptovaluta árfolyamának növekedése miatt a visszakapott összeg 500 ezer eurónak felel meg.

Az ország déli részén, Maastrichtban található egyetem számítógépes rendszereit 2019-ben egy zsarolóprogram zárta le, egy olyan típusú rosszindulatú szoftver, amelyet a hackerek egy bizonyos összeg kifizetése ellenében oldanak fel.

A bűnözők több száz windowsos szervert és biztonsági mentési rendszert titkosítottak, így 25 ezer diák és alkalmazott nem férhetett hozzá a tudományos adatokhoz, a könyvtárhoz és a levelezéshez

– írta a De Volkskrant holland napilap.

A hackerek 200 ezer eurót (80 millió forintot) követeltek bitcoinban, amit az egyetem egy hét után kifizetett, mert tartott tőle, hogy személyes adatok vesznek el, továbbá a diákok nem tudtak vizsgázni és dolgozatot írni.

Az ügyben nyomozó holland rendőrség a kizsarolt váltságdíj egy részét egy ukrajnai, pénzmosással kapcsolatba hozott férfi számlájához tudta kötni. 2020-ban a hatóságok lefoglalták a férfi számláját, amelyen különböző kriptovaluták voltak, köztük a Maastrichti Egyetem által kifizetett összeg egy része is 40 ezer euró (16 millió forint) értékben.

A lap szerint a lefoglalt összeg két év után most érkezett meg Hollandiába, ám közben

a 40 ezer eurónyi bitcoin értéke félmillió euróra (200 millió forintra) nőtt.

Michiel Borgers, a Maastrichti Egyetem tájékoztatási és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a pénzzel az anyagi problémákkal küzdő hallgatóikat akarják segíteni. A De Volkskrant cikke szerint az egyetem elleni számítógépes támadás kivizsgálása még nem zárult le. A kibertámadás mögött álló hackereket még keresik.  • Bérelnék
  • Bankszámla