Egyre aggasztóbb a járványhelyzet

2022.07.03. 10:50
A koronavírussal összefüggő járványügyi mutatók mindegyike, az új fertőzöttek, a kórházban ápolt betegek, valamint a halálesetek száma is emelkedik Belgiumban – közölte hétvégi számában La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság adataira támaszkodó beszámoló szerint az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 4381 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, ami 44 százalékos emelkedést jelent az előző hét adataihoz képest – írja az MTI.

A fertőzés okozta szövődmények átlagosan naponta hat ember halálát okozzák, ez a szám 17 százalékkal emelkedett az előző héthez képest. A kiemelt időszakban 109 embert szállítottak kórházba a fertőzés súlyos következményei miatt, ez a szám 23 százalékkal emelkedett a korábbihoz képest. A kórházakban ápolt betegek száma 25 százalékkal emelkedett, jelenleg 1352 koronavírusos-beteget ápolnak az intézetekben. Közülük 75-en fekszenek az intenzív osztályon, ez a mutató tíz százalékkal emelkedett az egy héttel ezelőttihez képest. 

Belgiumban naponta átlagosan közel 15 ezer koronavírustesztet végeznek el, amelyek pozitivitási aránya 29,8 százalékos. A vírus szaporodási rátája 1,13, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedésének üteme gyorsul az országban. A 100 ezer lakosra jutó új megbetegedések száma 14 nap alatt elérte a 449-et. Ez az adat két hét alatt megkettőződött – közölték.

A járvány kezdete óta 4 millió 246 ezer 078-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal és 31 918-an haltak meg a szövődményekben Belgiumban.

Az egész világban emelkedésnek indult a koronavírusos megbetegedések száma. Emiatt Olaszországban ismét kötelezővé tették a maszkhordást a munkahelyeken. Magyarországon is emelkedik a fertőzöttek száma, ahogy a vírus szennyvízben mért koncentrációja is.    • Bérelnék
  • Személyi kölcsön