Károly herceg szerint is visszataszító Boris Johnson menedékkérőket deportáló terve

2022.07.03. 16:44
Június elején engedélyezte az angol–walesi fellebbviteli bíróság, hogy a brit kormány Ruandába telepíthesse át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve érkeznek a térségbe. Az intézkedést sokan bírálták, többek között Károly herceg is.

A Times szerint Károly herceg „visszataszítónak” nevezte a brit kormánynak azon tervét, amelynek segítségével több tízezer illegális bevándorlót és menedékkérőt toloncolnának Ruandába. A lap értesülése szerint Károly herceg azért is vélekedett így Boris Johnson tervéről, mert ő képviselte a királynőt a Nemzetközösség kormányfőinek júniusi találkozóján Ruanda fővárosában, Kigaliban.

A király udvar bennfentesei attól tartottak, hogy a brit kormány deportálási terve miatti nézeteltérés árnyékot fog vetni a találkozásra. A The Sunday Times értesülései szerint Boris Johnson el akarta mondani Károly hercegnek a brit kormány intézkedésének előnyeit. 

Arra a kérdésre, hogy mit felelne, ha Károly herceg szóba hozná az intézkedést, Boris Johnson azt felelte: 

Úgy gondolom, hogy az embereknek nyitottaknak kell lenniük az intézkedéssel kapcsolatban, még a kritikusoknak is. Hiszen sokan látják a nyilvánvaló előnyeit, a szükségességét. Szóval igen, ha találkozom a herceggel, szóba fogom hozni

– mondta a brit miniszterelnök. 

Egyesek emiatt attól tartottak, hogy az ügy feszültséget fog szítani a két fél között, de a téma végül nem került szóba. 

A brit kormány júniusban határozott arról, hogy a brit határt illegálisan átlépőket Ruandába fogják deportálni. Az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője katasztrofálisnak nevezte a döntést, a miniszterelnök azonban kijelentette, hogy a lépés teljesen törvényes.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM