Sikeresen partot értek a súlyos beteg menedékkérők a Földközi-tengerről

2022.07.03. 21:54
Négy, súlyos állapotban lévő menedékkérőt is sürgősen partra kellett juttatni az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet egyik mentőhajójáról a Földközi-tengeren.

Ezen a négy emberen kívül még 57 embert mentett ki a Geo Barents egy líbiai partok mentén található hajóroncsból. Egy várandós nő életét már nem tudták megmenteni. A bárka további 22 utasát továbbra is keresik – írja a relifweb

A túlélők kimerültek; sokan nagy mennyiségű tengervizet nyeltek le, és többen vészesen kihűltek a vízben töltött hosszú órák alatt

– nyilatkozta Stephanie Hofstetter, az MSF orvosi csoportjának vezetője a fedélzeten.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében elsősorban elsősorban azok a bevándorlók igénylik a segítséget, akik az afrikai kontinens felől érkeznek. Többségüket a líbiai fővárosban környékezik meg az embercsempészek, ahogy vízre próbálnak szállni. A tripoli menekültközpontban pokolian embertelenek a körülmények, ami leginkább az embercsempészek számára kedvező. 

A menekülteket szállító hajóik azonban általában még az előtt a hullámok közé vesznek, hogy igazán messzire távolodtak volna a parttól. A hajótörött emberek mentését az is akadályozza, hogy a líbiai parti őrség nem szívesen engedi oda a segélyszervezetek mentőhajóit.