Meghosszabbítanák az üzemanyagárstopot Olaszországban

2022.07.03. 13:55
Az olasz kormány további intézkedéseket tervez a magas energiaárak hatásának tompítására, beleértve az üzemanyagadó-mentesség október elejéig történő meghosszabbítását.

Az árstopról szóló csomag, amelyet a lap szerint valószínűleg július második felében hagynak jóvá, mintegy 8 milliárd euró értékű lenne. A költségeket Olaszország idei, a vártnál jobb gazdasági és pénzügyi teljesítménye fedezné. Összességében az új könnyítésekkel csaknem 40 milliárd euróra emelkedne Olaszország összes kiadása az energiaválság enyhítésére.

Június 30-án Mario Draghi miniszterelnök kormánya intézkedéseket hagyott jóvá a gázimportra vonatkozó hosszú távú szerződések támogatására, a háztartások energiaszámláira vonatkozó adócsökkentésre, valamint egy 4 milliárd eurós hitel felvételére, hogy a GSE SpA energiapiaci szolgáltató felgyorsítsa a gáztározók feltöltését a jövő tél előtt.

A törvénytervezet tartalma

A jelenleg előkészítés alatt álló csomag a Bloomberg szerint a következőket tartalmazza:

  • Az üzemanyagadó literenkénti 0,3 eurós csökkentésének meghosszabbítását október elejéig a jelenlegi augusztus 2-i záró időpontról.
  • Refinanszírozza a vállalatok gáz- és áramkiadásaival arányos adókedvezményét. A kedvezmény június 30-án járt le, és további három hónappal meghosszabbítanák.

Szombaton Roberto Cingolani, Olaszország ökológiai átmenetért felelős minisztere elmondta, hogy Oroszország a szokásos szinthez képest 15 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportot. Bár Roberto Cingolani arra számít, hogy az árak tovább emelkednek az Északi Áramlat 1 gázvezeték karbantartása miatti lezárás után, azt mondta, hogy a gáztározók 90 százalékos feltöltése télre továbbra is „megvalósítható” cél marad.

Draghi kormánya hétfőn várhatóan kinevez valakit, hogy racionalizálja a mezőgazdaságot és a vízenergia-termelést megbénító, jelenlegi olaszországi aszályra adott válaszlépéseket. A miniszterelnök várhatóan találkozik elődjével, Giuseppe Contéval is, hogy elsimítsa a közelmúltban kialakult kormányzati feszültségeket.  • Bérelnék
  • Bankszámla